Miran Pavlin je še spomladi igral in kadroval v Olimpiji, zdaj pa to vlogo več kot odlično opravlja v Kopru. Foto: MMC RTV SLO
Miran Pavlin je še spomladi igral in kadroval v Olimpiji, zdaj pa to vlogo več kot odlično opravlja v Kopru. Foto: MMC RTV SLO
Stadion Bonifika
17 tekem, 5 zmag Kopra in 12 remijev je Olimpijin izkupiček v I. SNL na stadionu Bonifika v Kopru. Foto: RTV SLO
Milan Djuričić
Milan Djuričić je bil blizu temu, da še drugič v nekaj tednih zapusti Celje. Foto: RTV SLO
Sebastjan Cimerotič
Sebastjan Cimerotič je z dvema goloma navdušil na zadnji tekmi z Domžalami, ki jo je Olimpija dobila s 3:1. Foto: MMC RTV SLO
Etien Velikonja
Če Etien Velikonja do ponedeljka ne bo našel delodajalca v tujini, naj bi se preselil v Koper, ki bi si delil solastništvo z Gorico, je na novinarski konferenci napovedal športni direktor Kopra Miran Pavlin. Foto: MMC RTV SLO
Marcos Tavares in Aleš Luk
Maribor in njegovi navijači še čakajo na prvi prvenstveni zadetek Marcosa Tavaresa. Foto: Marko Madžarac
Marko Toumas Kolsi
Finec Kolsi je 'knapom' prinesel zadnjo zmago. Kdo bo junak razigranega Rudarja v nedeljo? Foto: Marko Madžarac

Po izpadu Maribora iz Evrope se bodo prvaki posvetili le še Prvi ligi si, kjer jih v soboto v Celju čaka štajerski derbi. Vroče bo tudi v Kopru, kamor prihaja Olimpija.

Preporod "kanarčkov" se je začel, ko sta na Obalo iz "zmajevega gnezda" po burnih dogodkih ob koncu II. SNL prišla Miran Pavlin in Amir Karič. Okrepitvi sta prebudili soigralce in tudi nezaupljive navijače, posledično Koper s petimi zmagami in enim remijem zaseda 2. mesto na lestvici. Olimpija, ki jo bo še zadnjič kot trener vodil Safet Hadžič, se po novem viharju in slovesu Branka Oblaka postavlja na noge in si želi sploh prve zmage na Bonifiki v samostojni Sloveniji.

Dve zaporedni zmagi sta zmaje popeljale na sredino lestvice, a z dvema odvzetima točkama bi bili celo ob boku Maribora. Ravno "kranjska tekma" je gorivo, ki vzplamteva zeleni optimizem. "Prihaja Olimpija in na domačem terenu res ne mislimo prodajati točk, zato gremo odločno na zmago," je odločen prvi strelec lige Mitja Brulc, ki bo s soigralci na Bonifiki zagotovo priča tudi najboljšemu obisku v zadnjih letih.
Velikonja namesto v tujino v Koper?
V Novi Gorici medtem še naprej prodajajo Etiena Velikonjo, ki ga pa nočejo spustiti za manj kot 1,2 milijona evrov. Nemški in francoski klubi bodo na morebitni popust čakali vse do konca prestopnega roka, ki se izteče v ponedeljek. Če odhoda lanskoletnega prvega strelca v tujino ne bo, naj bi se v zadnjih urah v igro vključil tudi Koper, ki Goričanom ponuja solastništvo in delitev prihodnje odškodnine.

Djuričić le dočakal dokumente
Trener Celjanov Milan Djuričić je v Zagrebu v zadnjem hipu prejel vse potrebne dokumente, ki mu omogočajo delo v Sloveniji, tako da se bo v soboto prvič zares usedel na celjsko klop. Neurejen status bi kmalu pripomogel k sporazumni prekinitvi sodelovanja med klubom in izkušenim hrvaškim strokovnjakom, ki je v Sloveniji predtem že vodil Maribor in Dravo.

DOMŽALE (10.) - NAFTA (9.)
(petek ob 20.00)
Prva tekma kroga bo že v petek zvečer - na derbiju dna lige se bosta za prvo zmago udarila Domžale in Nafta, ki sta do zdaj zbrala le po dve točki. Poraz bo najverjetneje usoden za poraženega trenerja - bo to Vlado Badžim ali Nebojša Vučičević?

Dvakratni prvaki so izredno hitro in nepričakovano končali na dnu lige, igre so daleč od ravni preteklih let, ni niti vidne kemije med izkušenejšimi igralci in mladim valom. Na drugi strani se je Nafta že vnaprej pripravila na zahtevno in naporno sezono, a vseeno bo potreben kakšen rez, da se krivulja obrne navzgor.

LUKA KOPER (2.) - OLIMPIJA (6.)
(sobota ob 17.00)
Do zdaj sta tekmeca na ŠRC-ju Bonifika v prvenstvu odigrala 17 tekem, na petih so slavili gostitelji, kar 12-krat pa ni bilo zmagovalca. V lanskem pokalnem tekmovanju, ko je Kopru prvič nasproti stala nova Olimpija, so po streljanju enajstmetrovk slavili Primorci.

Zaradi štirih rumenih kartonov bo manjkal "univerzalni bojevnik" Rok Roj. Kapetan in prvi strelec Sebastjan Cimerotič je končno v pravi formi, razpoložen je tudi Davor Škerjanc. Pri Kopru bodo stavili na igro z enim napadalcem - Mitjo Brulcem, ki mu odlično asistira Pavlin. Zaradi poškodb v koprskem kadru še vedno ni Ermina Hasiča, Kristjana Polovanca in Patrika Ipavca.

INTERBLOCK (5.) - HIT GORICA (7.)
(sobota ob 17.00)
Pred televizijskim kamerami (prenos na TVS 2 in MMC-kanalu) se bosta udarili moštvi, ki zaostajata za pričakovanji. Ljubljančani se po valu poškodb počasi sestavljajo, k boljšemu vzdušju je pripomogla tudi minimalna zmaga v Lendavi. Zaostanek za 3. mestom je ulovljiv, višje mesto na lestvici bi "kockarje" sprostilo in jim omogočilo mirnejšo jesen.

Gorica igra, a ne zmaguje redno, nad klubom pa visi še uganka "Etien Velikonja", ki si nadvse želi zapustiti "vrtnice". Od razrešitve oz. prodaje sta odvisna tako proračun kot ozračje v klubu. Goričanom se maščuje netaktno nižanje pogodb, pri čemer so v vratih izgubili zanesljivega Mitjo Piriha. Vseeno veljajo v Gorici za enega najpotrpežljivejših klubov, ki daje mladim in trenerjem čas za dokazovanje.

CM CELJE (3.) - MARIBOR (4.)
(sobota ob 20.00)
Z Damjanom Romihom na klopi bodo "grofi" branili visoko tretje mesto pred Mariborčani, od katerih evropsko slovo kljub utrujenosti in načetosti zahteva takojšnje izide v prvenstvu, kar pa bo proti trdni celjski obrambi zahtevna naloga.

Celjanom je do zdaj uspevalo z razbijanjem nasprotnikove igre in hitrimi ter učinkovitimi napadi. Naporen ritem je pri Mariboru razkril slabosti v obrambi, ki si privošči preveč naivnih napak, v napadu pa tudi zaostrena konkurenca na izlušči udarnega začetnega dvojca.

LABOD DRAVA (8.) - RUDAR VELENJE (1.)
(nedelja ob 17.00)
Ptujčani so v prejšnjem krogu v Gorici prišli do prve zmage, med tednom so se okrepili s 30-letnim Portuglacem Ricardom Souso, zdaj pa v goste prihaja vodilni Rudar. Bo Drava prestala preizkus in pokazala, da sodi višje od napovedi?

Četa Marijana Pušnika deluje samozavestno in prepričljivo, a bo na Dravskem polju pogrešala kaznovanega kapetana Almirja Sulejmanoviča. Rudar ima lepo priložnost, da se še utrdi v vodstvu in vse razen šeste zmage "knapov" bi bilo presenečenje.
Lestvica:                           
RUDAR 6 5 1 0 12:3 16
LUKA KOPER 6 5 1 0 12:6 16
MIK CM CELJE 6 3 1 2 7:6 10
MARIBOR 6 3 0 3 8:6 9
INTERBLOCK LJ 6 2 2 2 7:6 8
OLIMPIJA (-2) 6 3 0 3 8:7 7
HIT GORICA 6 2 0 4 8:9 6
LABOD DRAVA 6 1 2 3 7:11 5
NAFTA 6 1 1 4 6:11 4
DOMŽALE 6 0 2 4 6:16 2