Rafa je na pesku kot vedno v fantastični formi. Foto: Reuters
Rafa je na pesku kot vedno v fantastični formi. Foto: Reuters
Roger Federer
Švicar kaže dobro formo na pesku, njemu najmanj ljubi podlagi. Foto: Reuters
Novak Djoković
Novak je bil tako blizu, a vendar tako daleč, da bi po finalnih porazih proti Nadalu v Rimu in Monacu le premagal Španca. Foto: Reuters

Španec je bil s 3:6, 7:6, 7:6 v dramatičnem dvoboju boljši od Djokovića in je tako le še korak od 16. naslova serije Masters. Srb je začel bolje, na začetku je kazalo, da utegne postati šele četrti igralec - po Gaelu Monfilsu, Andyju Murrayju in Juanu Martinu del Potru -, ki mu bo letos uspelo premagati kralja peščenih igrišč oziroma da bo Špancu zadal šele peti poraz v 154 dvobojih na peščenih igriščih! Srb ni bil daleč, v zadnjem nizu je imel že točko za zmago, a je številka ena moškega tenisa pokazal vztrajnost in dokazal, da je pravi borec.

Nadal se ni predal
Noletu je v prvem nizu fantastično služil prvi servis (93 odstotkov), osvojil je tudi več točk od nasprotnika (34:24). Servis je Špancu, ki je imel težave z desnim kolenom, vzel enkrat, kar je bilo dovolj, da je bil z eno nogo že v finalu. Tudi v drugem nizu je nekoliko prepričljiveje deloval tretji najboljši tenisač sveta, a ni izkoristil nobene izmed štirih priložnosti za odvzem servisa Nadalu. Kazen je prišla v podaljšani igri, ki jo je Rafa dobil s 7:5. Začetek odločilnega niza je pripadel Srbu, ki je povedel 3:1, a dopustil, da je 22-letni teniški fenomen z Mallorce izenačil. Znova je odločala podaljšana igra, še bolj napeta kot v drugem nizu. Nadal je z "atomskim" tenisom ubranil tri žoge za zmago in izkoristil že kar prvo svojo, ko je Djoković s slabotnim forhendom žogico poslal v mrežo. Navdušena množica je bučno slavila peščenega kralja.

Nole ni skrival razočaranja
"Zelo sem razočaran, ker sem igral tako dobro, a mi ni uspelo zmagati. Menim, da sploh ne potrebujete mojega komentarja. Vse ste videli; nekaj točk je odločilo zmagovalca," na novinarski konferenci po dvoboju razočaranja ni skrival 21-letni Beograjčan. "Rad imam take tekme. Nekaj posebnega je igrati ob takem vzdušju in se boriti ves dvoboj. Da premagaš Djokovića, moraš igrati zares, zares dobro in to mi je na koncu tudi uspelo," je bil vesel Nadal.

Nadalu bo v finalu na nasprotni strani mreže stal stari znanec - Roger Federer, ki je precej lahko v 81 minutah odpravil Juana Martina del Potra s 6:3 in 6:4. Federer je bil od Argentinca, ki je v četrtfinalu odpravil tretjega igralca sveta, Britanca Andyja Murraya, boljši v vseh prvinah igre. Bolje je serviral, zabil je osem asov, naredil eno neizsiljeno napako manj ter skupaj osvojil 66 točk, 13 več od nasprotnika.

V medsebojnih srečanjih vodi Nadal s 13:6 proti Federerju, ki ga je premagal v zadnjih petih medsebojnih dvobojih.

MADRID (3.700.000 evrov, pesek)
Polfinale:
NADAL (ŠPA/1) - DJOKOVIĆ (SRB/3) 3:6, 7:6 (5), 7:6 (9)

FEDERER (ŠVI/2) - DEL POTRO (ARG/5) 6:3, 6:4

T. V.