Odbojkarice OTP banke Branika so gladko dobile derbi s Kamničankami. Foto: www.alesfevzer.com
Odbojkarice OTP banke Branika so gladko dobile derbi s Kamničankami. Foto: www.alesfevzer.com

Kamničanke, tudi aktualne prvakinje, so bile v zadnjih letih uspešnejše na medsebojnih tekmah. Lani so sicer izgubile finale pokala, v številnih tekmah v preostalih tekmovanjih pa so izgubile le enkrat, in sicer v finalni seriji prvenstva. Letos pa so morale priznati premoč že na prvi tekmi. V Kamniku niti niso nudile dostojnega odpora, obračun ni postregel z negotovostjo, gostje so bile za razred boljše.

"Bankirke" so tako prepričljivo v Kamniku nazadnje zmagale pred petimi leti. "Vesela sem zmage, ampak mislim, da imamo v naši igri še veliko rezerve v vseh elementih in vem, da lahko to se popravimo. Všeč mi je, da smo dobro vzdušje iz konca prejšnje sezone prenesle v novo, vse nove igralke, obe tujki, so se odlično vključile in na tem lahko gradimo. Imamo disciplino in kvaliteto, da lahko dobro odigramo, ampak tudi lani nas je ekipa Kamnika premagovala na začetku in smo se potem sestavile. Zato nikogar ne podcenjujemo, ravno nasprotno, zavedamo se, da je bila to ena izmed mnogih tekem, ki jih bomo morale odigrati maksimalno kvalitetno, ker tudi one imajo odlično ekipo. Vem, da bodo tudi letos vzponi in padci. Želim se, da bi držale koncentracijo in vsako tekmo posebej glede na specifiko nasprotnika dobro odigrale. Letos velika prednost je tudi to, da lahko katerakoli igralke s klopi odigra, vseh 14 igralk lahko odlično opravi vsaka svojo vlogo," nam je povedala Iza Mlakar.

V prvem nizu so odločilne točke dobile po izidu 10:10, ko je servirala Sonja Danilović, poskrbela je za pet zaporednih točk ter razpad sistema domače ekipe, ki ga domači trener Bruno Najdič ni zaustavil niti z menjavami. Mariborčanke so prišle do vodstva 22:13, po tem izidu vprašanja, kdo bo dobil niz, ni bilo več.

Trener Kamničank Bruno Najdič po tekmo ni bil najboljše volje. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Kamničank Bruno Najdič po tekmo ni bil najboljše volje. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi v drugem nizu so se domače nekaj časa še držale, na 13. točki sta bili ekipi poravnani, pozneje pa niso našle protiorožja za servise Žane Halužan Sagadin, zaostale so s 15:20, zaostanka pa niso več nadoknadile.

Halužan Sagadin je bila s servisi tista, ki je poskrbela za odločilno razliko tudi v tretjem nizu, ki je bil sicer najbolj izenačen. Kamničanke so pred končnico za nekaj časa vendarle ujele ritem, zaostanek sedmih točk znižale na tri, toda po izidu 19:22 so Štajerke po zaslugi začetnih udarcev Nike Jularič spet prišle do treh zaporednih točk in s tem zmage.

Iza Mlakar je bila s 15 točkami najučinkovitejša igralka tekme, Klara Milošič jih je k zmagi prispevala 11, pri Kamničankah, ki se niso izkazale niti pri enem elementu, sta jih deset dosegli Asja Šen in Maša Pucelj.

Kos: Še vedno imamo veliko rezerv

"Začeli smo nekoliko medlo, v nadaljevanju pa smo bili iz točke v točko boljši. Ves čas smo imeli dober servis, zadovoljen sem tudi z našim sprejemom, tako da nam je bilo tudi v napadu lažje igrati. Zavedamo pa se, da bo sezona že dolga in že prvi štirje krogi so pokazali, da bo liga letos bolj izenačena, da bo odločala tudi dnevna forma. Mislim, da je bila to naša daleč najboljša tekma v letošnji sezoni, ampak še vedno imamo veliko rezerv, predvsem pa bomo morali biti v določenih situacijah bolj mirni," je bil zadovoljen trener bankirk Žiga Kos.

Najdič: Imamo premalo agresivno, borbeno ekipo

Domači strateg Najdič je bil slabše volje: "Tekmo smo začeli dobro, do desete točke smo igrali dobro, nato pa smo po le eni žogi popolnoma padli. Žal se nam to v letošnji sezoni vse prepogosto dogaja in s tem imamo težave iz tekme v tekmo. V tem trenutku nismo dorasli Mariborčankam, ki so naredile korak, dva naprej, mi pa smo šli korak nazaj. Na nas je, da delamo dalje, treniramo dalje ter skušamo tehnično napredovati. Za zdaj imamo premalo agresivno, borbeno ekipo, to pa je projekt, ki ga je s treningom težko narediti. Na meni kot trenerju je, da ekipo vendarle nekako spravim na višjo raven."

Moška ekipa Calcita v novo sezono s štirimi zaporednimi porazi

Neuspešna je bila tudi moška ekipa Calcita Volleyja, ki je s Triglavom izgubila z 1:3. Potem ko je imel Calcit neugoden žreb in je že na začetku nove sezone DP-ja igral z zelo močnimi ekipami (ACH, Alpacem Kanal, i-Vent Maribor), nihče ni zagnal preplaha po treh porazih, a zdaj je drugače. "Se opravičujem, sem brez besed. Res ne vem, kaj bi po še enem porazu dejal," je povedal trener Gašper Ribič. Nerešljiva uganka je bil za kamniško ekipo njihov nekdanji član Dino Vinkovič, ki je dosegel 30 točk, izkoristil je 27 od 46 napadov.

Mariborske odbojkarice s 3:0 odpravile Kamničanke

1. DOL (Ž), 4. krog

CALCIT VOLLEY – OTP BANKA BRANIK
0:3 (-16, -18, -19)

Calcit Volley: Špoljarič, Rituper 5 (1 blok), Topič, Šen 10 (2 asa, 1 blok), Najdič, Hutinski 7 (1 blok), Boisa 2 (1 as), Maček 4, Gojak, Pucelj 10, Čižman 3 (2 asa), Kerschenbaum 1 (1 blok).

OTP banka Branik: Mlakar 15 (3 bloki), K. Milošič 11 (1 as, 2 bloka), Kneževič, Štampar, Ulrih, Danilović 5 (1 as), Senekovič, Cikač, Farkaš, Ramić, N. Milošič 7, Jularić 8 (1 as), Halužan Sagadin 5 (3 asi).

RADOL'CA VOLLEY – SIP ŠEMPETER
0:3 (-22, -22, -24)

ANKARAN – GROSUPLJE
3:1 (-28, 21, 15, 11)

LUKA KOPER – GEN-I VOLLEY
3:1 (21, 21, 20)

Vrstni red: OTP banka Branik 12, Luka Koper 9, Calcit Volley 8, SIP Šempeter in Ankaran po 6, Gen-I Volley 4, Radol'ca Volley 3, Grosuplje brez točke.

5. krog, sobota:
ACH VOLLEY - OK I-VENT MARIBOR
MERKUR TRIGLAV - ALPACEM KANAL
PANVITA POMGRAD - KRKA
Četrtek, 30. oktobra:
FUŽINAR SIJ METAL - CALCIT VOLLEY


1. DOL (M), 4. krog

ALPACEM KANAL - OK I-VENT MARIBOR
3:2 (25, -23, -19, 21, 9)

KRKA - FUŽINAR SIJ METAL
3:0 (12, 16, 24)

CALCIT VOLLEY - MERKUR TRIGLAV
1:3 (-21, 22, -23, -20)

ACH VOLLEY - PANVITA POMGRAD
3:0 (13, 18, 20)

Vrstni red: ACH Volley 12, Merkur Triglav 10, Krka 8, Alpacem Kanal 7, i-Vent Maribor 6, Fužinar in Calcit Volley po 2, Panvita 1.

5. KROG, Sobota:
GROSUPLJE - RADOL'CA VOLLEY
SIP ŠEMPETER - CALCIT VOLLEY
GEN-I VOLLEY - ANKARAN
OTP BANKA BRANIK - LUKA KOPER