Blejci so Tirolce v pretekosti že premagali, tokrat pa jim niso bili kos. Foto: FOTO BOBO
Blejci so Tirolce v pretekosti že premagali, tokrat pa jim niso bili kos. Foto: FOTO BOBO
Glenn Hoag
Hoag je poraz pripisal nervozi. Foto: MMC RTV SLO
ACH Volley
Zvesti navijači so ACH pospremili tudi v tirolsko prestolnico. Foto: FOTO BOBO
Blejci odnesli niz iz Tirolske

Varovanci kanadskega trenerja Glenna Hoaga, ki so v 1/12 finala presenetljivo ugnali favorizirano italijansko Macerato, so se v Avstrijo podali samozavestni, svoje nasprotnike so že premagali, a v srednjeevropskem tekmovanju.

ACH je prvi niz izgubil v 25 minutah z izidom 25:20. Po izenačenem začetku so gostitelji počasi začeli graditi prednost, blestela sta Gabriel Chocholak in Leonard Santos. Prednost je narasla na sedem točk (20:13). Ko so Blejci po nekaj dobrih napadih Alena Pajenka in Oliverja Venna prednost stopili na tri točke zaostanka, so domači vzeli odmor po katerem pa so brez večjih težav prvi niz zaklučili v svoj prid.

Drugi niz je bil veliko bolj izenačen. Gorenjci so skoraj ves čas vodili za točko ali dve, na koncu pa popustili in po 27 minutah klonili s 26:24. Blejci so pri 23:24 servirali za niz, a je Andrej Flajs serviral v out. Hypo je iznenačil, nato pa slavil z 26:24.

Povsem drugačen obraz Blejcev v 3. nizu
ACH-ju je že pošteno tekla voda v grlo pri 2:0 v nizih. Tretji niz so ponovno začeli odločno, v nadaljevanju pa niso popuščali in le še gradili svojo prednost. Varovanci trenerja Stefana Chrtianskyja preprosto niso našli odgovora za vedno boljšo igro Bleda. Igralci ACH Volleyja so z veliko boljšo igro tekmece prisilili v napake, svoje sta dodala še Flajs s tremi točkami in Venno z dobrim serviranjem. Po 21 minutah je bilo 14:25.

V zadnjem nizu so se gostitelji v dvorani USI-Halle zbrali in povedli. Blejci so se jim ob zaključku niza približali na 20:17 (bilo je že 20:15), a za preobrat jim je zmanjkalo moči. Hypo se je po 24 minutah 4. niza, ki ga je dobil s 25:19, veselil končne zmage. Pred povratno tekmo v Ljubljani imajo Tirolci lepo prednost.

Druga tekma bo naslednjo sredo v Tivoliju oziroma TiVolleyju. Če bo ACH zmagal s 3:0, gredo na zaključni turnir v Lodžu Blejci, v primeru njihove zmage s 3:1 bi o potniku na Poljsko odločal t. i. zlati niz, vsak drugačen izid pa pomeni napredovanje Avstrijcev.

Izjave po tekmi
Glenn Hoag (trener ACH Volleyja): "Ne vem, kaj je bilo narobe. Mogoče nervoza, navsezadnje se s to ekipo dobro poznamo in smo z njimi že igrali v srednjeevropski ligi. Tokrat ni šlo in ko smo zaostajali, se je ves sistem podrl."

Andrej Flajs (kapetan ACH Volleyja): "Ni nam uspelo v nameri, da bi že na prvi tekmi zmagali. Iztržili smo samo en niz. Innsbruck je danes igral precej bolje kot v srednjeevropski ligi. Njihov korektor Chocholak je na zelo pomembni tekmi spet igral odlično. Našim podajalcem so preprečili razigravanje, bilo pa je preveč napak in danes tudi nismo znali izkoristiti treh ali štirih točk prednosti."

Russel Holmes (igralec Hypo Tirola): "Ko smo nazadnje igrali, je bilo v naši ekipi veliko mladih igralcev. Danes pa smo v standardni postavi igrali zelo dobro, gledalci so nam dali dodatno moč, ker pa gre za ligo prvakov, imamo priložnost, da pišemo zgodovino. Tako res ni bilo težav z motivacijo."

Liga prvakov, prve tekme

HYPO T. INNSBRUCK
- ACH VOLLEY
3:1 (20, 24, -14, 19)
Hypo Tirol: Chocholak 24, Jago 11, Dos Santos 8, Gavan 5, Carletti in Holmes po 3, Costa da Silva in Joščak po 1.
ACH Volley: Venno 20, Flajs 10, Pajenk in Jakopin po 7, Vinčič 6, Šket, Kamnik in Gato po 3, Petkovič 1.

TRENTINO - ASSECO RZESZOW
3:0 (25, 18, 17)

DINAMO MOSKVA - OLYMPIACOS
3:1 (16, -22, 22, 22)

Zaključni turnir, Lodž

Sobota, 10. aprila:
BELCHATOW (POL) - DINAMO/OLYMPIACOS

HYPO/ACH - TRENTINO/RZESZOW

Blejci odnesli niz iz Tirolske