Jasmin Čuturič je izjemen predvsem v servisih. Foto: Iztok Novak
Jasmin Čuturič je izjemen predvsem v servisih. Foto: Iztok Novak
Jasmin Čuturič
Jasmin je potarnal nad negostoljubnostjo v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Jasmin Čuturič in Mitja Gasparini
Jasmin Čuturič in Mitja Gasparini sta v Franciji skupaj dosegla kar 33 točk. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Jasminom Čuturičem

Čuturič, ki se je uspešno preizkusil tudi na tujem, že četrto sezono igra na Bledu. Sezona 2007 z zmago na "vseh frontah", vključno s Pokalom Top Teams, je bila sanjska. V letošnji sezoni je ACH Volley dosegel izjemen preboj med najboljših 16 ekip v Ligi prvakov. 34-letni Izolan je tudi večkratni državni prvak v odbojki na mivki.

Tekma je bila težka, napeta in predvsem dolga. Kako bi jo pokomentirali?
Predvsem dolga je bila, saj smo znova slabo začeli v prvem nizu, tako kot v Ljubljani. Strnili smo vrste in z dobrim servisom naredili razliko. Nismo je znali zadržati, sami smo si otežili delo. Vsak niz smo dobili šele na razliko. Z našimi izkušnjami smo pripeljali to zgodovinsko tekmo do konca. To je bila prva zmaga v gosteh.

Analize za minule tekme so verjetno že narejene. Kar precej nihanja je v igri ACH Volleyja. Tretji niz je bil po navadi problematičen, proti Francozom pa se je dvakrat zgodilo, da je bil težaven prvi niz.
S tem se bodo morali ukvarjati naši strokovnjaki, imamo skupino ljudi, ki se ukvarja z analizami. Treba se je zavedati, da igra tudi nasprotna ekipa. Če njim uspeva vse, ko nam popusti koncentracija, pač pride do očitnega padca. To se lahko dogaja en niz, celo tekmo je kaj takega nemogoče.

Govori se, da Francozi o vas niso imeli nobenega posnetka oz. zelo slabe podatke. Na drugo srečanje so se le nekoliko bolje pripravili.
Po mojih informacijah so se na prvo tekmo pripravili s posnetki iz Modene, iz finala Pokala Top Teams pred letom in pol! V naši ekipi ni ostalo več veliko igralcev, ki so igrali takrat. Zdaj se je videlo, da so se dobro pripravili. Imeli so dobro postavitev v bloku in obrambi. Ogromno akcij je bilo zelo dolgih, to je pač francoska odbojka. Ko se na nekoga pripravijo, se res dobro pripravijo. Pred domačimi gledalci je bilo pričakovati, da bodo prikazali precej boljšo igro kot v Tivoliju. Delali smo precej napak, saj je bil pritisk ogromen. Vsi smo si res želeli dobiti to tekmo, na koncu nam jo je z veliko izkušenosti uspelo pripeljati do konca.

Že lani ste skušali doseči zmago na francoskih tleh. Spomnimo se hladne dvorane, zaprte garderobe, preoblačili ste se v dvorani. Parižani so vam pripravili neprijetno presenečenje. Je bilo tokrat kaj drugače?
Slabše je bilo. To smo pač Slovenci, ko pridemo v tujino. Janezki, ki jih nihče preveč ne spoštuje. Tako je bilo tudi zdaj v Franciji. Po pravilih bi morali spati v hotelu vsaj s tremi zvezdicami, spali smo v hotelu z dvema zvezdicama, v sobi ni bilo gretja, ni bilo tople vode. Ob odhodu na trening je avtobus zamujal po 15 minut. Tako je vedno, ko mi igramo v gosteh. Dobro, da mi tega ne vračamo. Mi jih nastanimo v odličnih hotelih, omogočimo jim vse, kar je mogoče, a očitno to ni dovolj, da bi oni omogočili enake razmere tudi nam. Iskati krivca v teh stvareh je težko, a marsikdo bi se moral zamisliti nad tem in ukrepati na primeren način.

V zadnjih letih ste vi ključni igralec, ki v kriznih trenutkih potegne. To so verjetno tudi izkušnje iz tujine. Kaj vi razmišljate takrat, ko ekipa zaostaja in je treba loviti nasprotnika?
Jaz sploh ne razmišljam o rezultatu. V letošnji sezoni mi vse zelo dobro uspeva. Tudi tekma v Franciji je pokazala, da ekipa res drži skupaj. V pomembnih trenutkih je v vsakem nizu nekdo povlekel. Tudi tisti igralci, ki niso bili na igrišču, so nam dajali podporo in nas držali pokonci.

Čaka vas še gostovanje v Avstriji in za konec tekma proti Trentinu v Tivoliju. Zdaj, ko boste neobremenjeni, morda lahko presenetite tudi Italijane s podoro navijačev.
Najprej se bomo osredotočili na Dunaj, saj najboljši dve drugi mesti iz skupin postavijo za nosilce. Dobiš v osmini finala lažjega nasprotnika, ne dobiš prvega iz skupin. Ko bomo premagali Dunajčane, bomo gostili Trentino, in to bo spektakel, ki ga ne sme noben naš navijač izpustiti. Pripravlja se dodaten spektakel, dvorana bo spet polna. Ob taki podpori bomo pokazali veliko boljšo igro kot v Italiji.

Selektor slovenske odbojkarske reprezentance Gregor Hribar je dejal, da ACH Volley igra dobro, in misli, da bi lahko posegli zelo daleč.
Mislim, da ima prav, vendar bo to treba pokazati na igrišču. Najprej se moramo izogniti nosilcem, zato moramo zmagati na Dunaju in si zagotoviti to najboljše drugo mesto. Zavedamo se, da lahko v Tivoliju premagamo vsakega, tudi zelo dobrega nasprotnika. Želimo si atraktivnega nasprotnika, ki bo premagljiv. Če bomo v Tivoliju zmagali, se lahko nadejamo tudi nadaljnjega tekmovanja.

Marjeta Košir

Pogovor z Jasminom Čuturičem