Slovenski odbojkarji so v prvih dveh nizih povsem nadigrali Avstrijo. Foto: Marko Kovič
Slovenski odbojkarji so v prvih dveh nizih povsem nadigrali Avstrijo. Foto: Marko Kovič
Slovenija - Avstrija
Veselin Vuković na zmago upa tudi proti Srbiji. Foto: Marko Kovič
Slovenija - Avstrija
Tine Urnaut je dosegel 16 točk. Foto: Marko Kovič

Gostitelji so sicer dobili prvo točko na tekmi, a je nato varovancem Veselina Vukovića uspelo dobiti kar šest točk zapored, kar je napovedalo suvereno igro slovenske ekipe. Prednost je ves čas rastla, ob koncu je znašala že sedem točk (19:12).

Zass Avstriji prinesel osem zaporednih točk
V drugem nizu je kazalo še bolje, saj so igralci v belem povedli z 9:3. A na servis je nato prišel odlični Thomas Zass, ki je gostiteljem prinesel kar osem zaporednih točk, po katerih so Avstrijci prišli do vodstva z 11:9. Slovenci so se nato hitro zbrali in s petimi zaporednimi točkami tehtnico spet nagnili v svojo korist in niz dobili na 21.

Na 11 tekmah le šest nizov
V zadnjem nizu je bil izid izenačen do 5:5, nato je Slovenija nabrala nekaj točk prednosti in jo varno pripeljala do konca. Zadnji niz je dobila s 25:20 in s tem na svoji 12. tekmi na svojem četrtem EP-ju le prišla do prve zmage. Pred tem je na 11 tekmah skupaj zbrala le šest nizov.

Poskusili bodo presenetiti Srbe
Selektor Vuković je po tekmi razmišljal: "Vesel sem, da smo prišli do zmage. Prvi dnevi so na velikih tekmovanjih vedno težki, zato je najpomembnejše, da smo to tekmo dobili. Zelo važno je, da smo zmagali s 3:0, da smo igrali korektno, da smo nekatere igralce spočili za jutri, tu mislim predvsem na Matevža Kamnika in Vida Jakopina. Tekmo je odločila odlična taktična igra na začetku, ko smo takoj naredili takoimenovani break, iz igre vrgli njihovega sprejemalca in ga napodili na klop. S tem smo si zagotovili psihološko prednost. Dejstvo je, da je v drugem nizu tekmec z izrednimi servisi za trenutek prevzel pobudo, a smo na to z borbenostjo hitro postavili reči na svoje mesto. Psihološko nam bo v nadaljevanju prvenstva lažje. Jutri so Srbi favoriti, toda mi se jih ne bojimo, poskušali jih bomo presenetiti."

Urnaut: "Zadovoljno igrali v vseh elementih"
Kapetan Tine Urnaut pa je podoživel: "Tekmo smo vsi napeto pričakovali, zato je bilo v naši igri nekaj nervoze. Na srečo smo dobro začeli, že na začetkih nizov prevzeli vajeti v svoje roke in prednost suvereno držali do konca. Imeli smo nekaj težav s sprejemom, tekmec je močno pritiskal s servisom. Naše težave so bile tudi zaradi dvorane, v kateri še nismo igrali, a menim, da smo se hitro navadili in proti koncu tudi začeli bolje sprejemati. Mislim, da smo zadovoljivo igrali v vseh elementih. Jutri bomo dali vse od sebe, če bomo še za stopničko dvignili raven našega servisa, smo tudi Srbom lahko konkurenčni."

Skupina A, Dunaj:
SLOVENIJA
- AVSTRIJA
3:0 (20, 21, 20)
Slovenija: Šket 18, Urnaut 16, Pajenk 6, Radović in Vinčić po 5, Planinc 3, Flajs 2.
Avstrija: Zass 19, Schneider 8, Ichowski 6, Frühbauer in Gavan po 4, Binder 1.
SRBIJA - TURČIJA
3:0 (16, 18, 20)
Skupina B, Karlovy Vary:
RUSIJA
- ESTONIJA
3:0 (17, 19, 17)
PORTUGALSKA - ČEŠKA
2:3 (-20, 20, 21, -16, -13)
Skupina C, Innsbruck:
FRANCIJA
- FINSKA
3:1 (14, -17, 29, 26)
BELGIJA - ITALIJA
1:3 (22, -18, -27, -15)
Skupina D, Praga:
SLOVAŠKA
- BOLGARIJA
3:2 (24, 25, -24, -19, 15)
NEMČIJA - POLJSKA
1:3 (-19, -20, 22, -22)