Blejci so serijo končali že po treh tekmah. Foto: Iztok Novak
Blejci so serijo končali že po treh tekmah. Foto: Iztok Novak
Alen Šket
Alen Šket je v zaključku državnega prvenstva potrdil odlično formo. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Pleško
Mitja Pleško je kapetansko ocenil sezono, v kateri so Blejci osvojili dva naslova, ušel pa jim je tisti iz srednjeevropske lige. Poleg vsega naštetega so uspešno nastopali tudi v Ligi prvakov, v kateri so izpadli v osmini finala. Foto: MMC RTV SLO
ACH Volley - Salonit Anhovo
Pokal za drugo mesto v državnem prventvu je doživel žalostno usodo. Ko so ga Kanalci postavili na tla, ga je v gneči nekdo pohodil in razbil. Foto: Iztok Novak
Blejci slavijo nov naslov
Blejci ekspresno do 6. naslova

Varovanci Glenna Hoaga so tokrat srečanje odigrali brez družbe Sebastijana Škorca in Jasmina Čuturiča, medtem ko je zelo malo igralnih minut zaradi okrevanja po poškodbi kolena dobil tudi Mitja Gasparini. Za razliko od pokalnega finala, ko so imeli Kanalci veliko priložnost za osvojitev naslova, so tokrat Blejci prevladovali in Primorcem dovolili le eno izenačenje na tekmi, v finalni seriji pa so jim prepustili le en niz.

Še najbolj napeto v prvem nizu
Bolje so začeli Blejci, ki so hitro povedli s 7:2, ob prvem tehničnem odmoru 8:4 zaradi dobrega odpora gostov pa "padli" na 10:11. Po dobrih servisih Alena Pajenka so povedli s +4 (14:10), a so se Primorci ponovno vrnili na le točko razlike (16:15). Ko je pri izidu 17:16 dvakrat odlično zabil Alen Šket, je trener Salonita Emanuele Fracascia vzel pol minute odmora, ki je več kot uspela - gostje so namreč znova prišli na točko razlike, na odmor pa je odbojkarje takrat povabil Hoag. Niso izenačili, v igro sta vstopila Mitja Gasparini in Davor Čebron, Blejci pa so osvojili prvi niz.

V drugem nizu bolj suvereno
S servisi Matije Pleška so gostitelji, ki so v letošnji sezoni osvojili tudi naslov pokalnega prvaka, začeli odlično ter povedli s 5:0. Po prvem tehničnem odmoru je na semaforju pisalo 8:3, a so Kanalci znova zagrizli ter se približali na tri točke zaostanka. To je bilo tudi vse, kar so prikazali v drugem nizu. Blejci so namreč brez težav povedli tudi z osmimi točkami razlike (23:15), po avtu Nikole Vidiča pa slavili s 25:16.

Kanalci do izenačenja
V uvodu zadnjega dela igre ni šlo tako suvereno, kot je bilo to prej, saj so Kanalci prvič na tekmi celo izenačili (9:9), a povesti jim ni uspelo. Ob drugem tehničnem odmoru (16:13) je postalo jasno, da bodo Blejci, ki proti Salonitu letos niso izgubili, tudi petič zapored in šestič v zgodovini kluba osvojili naslov državnega prvaka.

Uspeh po burni sezoni
"S strani Salonita je vedno potrebno pričakovati, da se bodo njihovi odbojkarji upirali tako, da smo morali biti tudi tokrat zbrani do konca. Rezultat laže, saj nam ni bilo lahko. Če potegnemo črto pod finalom mislim, da je prav, da smo slavili mi, saj smo trenutno boljši," je dejal kapetan Mitja Pleško, ki je še dodal, da sezono kljub spodletelemu poskusu ubranitve naslova v srednjeevropski ligi ocenjuje kot uspešno. "To je bila burna sezona za vse v klubu, je pa bila uspešna, saj smo obdržali primat v Sloveniji. Za globlje besede pa si pustimo več časa."

Druga tekma bolj kvalitetna
Tudi Davor Čebron, ki je tokrat dosegel šest točk, je mnenja, da je ACH Volley zasluženo osvojil naslov državnega prvaka, spomini pa mu sežejo predvsem na drugo tekmo: "Druga finalna tekma se mi je zdela še najboljša, najbolj kakovostna in z najmanj napakami. Na današnji tretji tekmi se je na obeh straneh verjetno že poznala utrujenost, saj se začetni postavi praktično nista menjali. Prav tako sem zadovoljen, da se mi je na koncu le zaupalo in da sem dobil več priložnosti za igro."
ACH VOLLEY - SALONIT 3:0
3:0 (21, 16, 18)

ACH Volley: Pleško 13, Šket 12, Flajs 8, Čebron 6, Pajenk 5, Perez 2, Satler 1.

Salonit Anhovo:
Luz 11, Potočnik 8, Orel, Kaminski 4, Savičić 3, Dos Santos 2.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah.

Dozdajšnji državni prvaki:

1991/92 Vileda Maribor
1992/93 Vileda Maribor
1993/94 Salonit Anhovo
1994/95 Salonit Anhovo
1995/96 Salonit Anhovo
1996/97 Salonit Anhovo
1997/98 Fužinar
1998/99 Salonit Anhovo
1999/00 ELVO Bled
2000/01 Žurbi Team Kamnik
2001/02 Calcit Kamnik
2002/03 Calcit Kamnik
2003/04 Šoštanj Topolšica
2004/05 Autocommerce Bled
2005/06 Autocommerce Bled
2006/07 Autocommerce Bled
2007/08 ACH Volley Bled
2008/09 ACH Volley Bled

A. B.
Foto: Iztok Novak

Blejci slavijo nov naslov
Blejci ekspresno do 6. naslova