Vid Jakopin je bil najučinkovitejši igralec v vrstah ACH-ja na tekmi proti Hypu, na kateri se je ACH Volley prebil na Final four. Dosegel je 24 točk. Foto: FOTO BOBO
Vid Jakopin je bil najučinkovitejši igralec v vrstah ACH-ja na tekmi proti Hypu, na kateri se je ACH Volley prebil na Final four. Dosegel je 24 točk. Foto: FOTO BOBO
Vid Jakopin
V Sloveniji se odlično počuti in bo tudi po tej sezoni ostal pri ACH-ju. Foto: FOTO BOBO
Vid Jakopin
"Imamo potrpežljivo igro, navezo blok-obramba, to je naše glavno orožje. Tudi blok imamo precej visok in na to karto moramo igrati." Foto: FOTO BOBO
ACH Volley
Ker je Daniel Lewis prejšnji dve sezoni nastopal v poljski ligi pri Belchatowu, ki bo igral na Final four, je vsaj v polfinalu pričakovati, da bodo poljski navijači navijali za slovenski klub. Foto: Foto Bobo

Ta konec tedna bo ACH Volley igral na turnirju Final four. V soboto bo v polfinalu nasprotnik evropski prvak Trentino. Pred odhodom na Poljsko smo se pogovarjali z 22-letnim Vidom Jakopinom, igralcem iz Slovenske Bistrice, ki je prvo sezono pri slovenskih prvakih, vseeno pa je navdušil tako z igro kot z razmišljanjem.


Še lani ste igrali za Triglav Kranj zgolj v državnem prvenstvu, zdaj potujete na turnir Final four v Ligi prvakov. Kako doživljate te velike spremembe?
Vse skupaj mi je v veliko zadovoljstvo. Iz Kranja do Lige prvakov, to je bil res velik preskok. Izjemno vesel sem za takšen razplet in da tudi s poškodbami nimam težav. Koleno me ne boli več.

Torej ste vsi zdravi?
Vsi, razen Barreta. Ima poškodovan gleženj in v Lodžu skoraj zagotovo ne bo igral.

V soboto boste pred 13 tisoč očmi v središču pozornosti in v družbi velikih odbojkarskih zvezd. Bodo oči velike?
Ne, čeprav igramo proti Trentinu, ki je res kakovostna ekipa. Spoštujemo vsakega nasprotnika, a se nikogar ne bojimo!

Ste se na koga v ekipi Trentina posebej pripravljali?
Niti ne, pripravljali smo se na Trentino kot celoto. Vse pozicije imajo dobro zapolnjene, zlasti korektor je dober. Nimajo lukenj v igri. Mi moramo razviti svojo igro, to bo napomembneje.

- Letošnja sezona najmočnejšega odbojkarskega klubskega tekmovanja je 51. po vrsti.

- Največ evropskih naslovov ima CSKA Moskva, 13. Zadnji je iz sezone 1990/91.

- Po štirikrat sta naslov osvojili ekipi iz Modene in Trevisa.

- Rusija (če seveda štejemo še Sovjetsko zvezo in SND) ima 18 naslovov, Italija 16.

- Večino naslovov so italijanski klubi slavili v zadnjih 20 sezonah, ko so bili najboljši kar 13-krat.


Koliko posnetkov njihovih tekem ste videli?
Precej tekem smo pogledali in analizirali, tako da bo taktična priprava najboljša.

Ste opazili kake pomanjkljivosti?
Zaradi visokega korektorja imajo v obrambi slabšo igro. Slišal sem, da se je podajalec poškodoval, ne vem, če bo igral ... Imajo pa kakovostne menjave, tako da to niti ni pomembno.

Boste lahko vi ponudila kaj novega in presenetili nasprotnika?
Imamo potrpežljivo igro, navezo blok-obramba, to je naše glavno orožje. Tudi blok imamo precej visok in na to karto moramo igrati.

Vi ste visoki kar 203 cm ... Vam ustreza položaj sprejemalca?
Mi ustreza, čeprav je z levo roko vse malo drugače. Dosti bolj gladko igra steče s cone dve in ti je lažje igrati z levo roko, čeprav se je bilo treba najprej na to privaditi. Takšna igra je precej netipična, toda vsekakor sem zadovoljen, da lahko igram na sprejemu.

Dvorana v Lodžu sprejme 13 tisoč gledalcev. Kakšno podporo pričakujete s tribun?
Z nami potuje okrog 200 navijačev, računam tudi na Poljake. Daniel Lewis je prej igral v tem klubu, in verjamem, da bodo gledalci bolj za nas kot za Trentino. Sicer pa v tako veliki dvorani še nisem igral in bo to gotovo posebno doživetje.

Že od otroških let ste navdušen športnik. S katerimi preostali športi ste se oziroma se še občasno ukvarjate?
V mladosti sem z očetom rad smučal. Veseli me gorsko kolesarjenje in podvodni ribolov. Se že veselim, kako bomo na Ugljanu, kjer imamo apartma, lovili ribe.

Je bil letos sploh čas za kakšno pravo odbojkarsko zabavo, morda po uvrstitvi na Final four?
Ne, ni bilo prave priložnosti za proslavljanje. Upam, da bo čas po sezoni, čeprav se bodo hitro začele reprezentančne priprave.

Boste takrat tudi zaigrali na saksofon?
Zadnje čase sem res spet obnovil znanje igranja na saksofon, a sem ga moral vrniti. Upam, da si ga bom lahko spet sposodil.

Boste po sezoni ostali član ACH Volleyja?
Najlepše mi je v Sloveniji, z Bledom pa imam pogodbo še za eno leto, tako da ostajam.