Alen Pajenk je bil tokrat najučinkovitejši v slovenski vrsti. Foto: MMC RTV SLO
Alen Pajenk je bil tokrat najučinkovitejši v slovenski vrsti. Foto: MMC RTV SLO
Veselin Vuković
Selektor Veselin Vuković meni, da so bili njegovi varovanci z mislimi že v Košicah. Foto: MMC RTV SLO
Belgijci v drugo boljši od Slovencev

Slovenci so tako tekmovanje končali z 9 zmagami in s 3 porazi ter prepričljivo osvojili prvo mesto v skupini A. V soboto in nedeljo (16., 17. julij) jih čaka zaključni turnir v Košicah na Slovaškem, kjer bodo njihovi nasprotniki poleg gostiteljev še Španci in Romuni. Končni zmagovalec bo igral kvalifikacije za svetovno ligo.

Belgijci, ki so pokazali več želje, so tekmo ves čas nadzorovali. V prvem nizu so povedli z 8:3, gostiteljem se nato ni uspelo resneje približati. V drugem nizu je domačim kazalo nekoliko bolje, vodili so z 9:6, v končnico pa vstopili poravnani s tekmeci (20:20). A končnico so odigrali slabo. V tretjem nizu je selektor Veselin Vuković v igro poslal mladce, ki so se sicer dolgo enakovredno kosali, toda v končnici jim ni uspelo podaljšati dvoboja. Že v drugem nizu si je gleženj poškodoval bloker Matevž Kamnik, ki nato ni več stopil na igrišče.

Vuković: Poškodb za tri sezone, ne eno
"Z današnjo predstavo ne moremo biti zadovoljni. Igrali smo z vsemi 12 igralci, zelo težko je bilo ponoviti dobro igro od včeraj. Vidu Jakopinu se je danes poznala utrujenost, očitno po poškodbi še ni dovolj pripravljen. Danes sem želel malo prihraniti Tineta Urnauta, zato ga nisem koristil v fazi igre na mreži. Bolje je, če prihrani moči za prihodnjo soboto v Košicah. Del tekme smo tako bili brez sprejema in je bilo težko igrati. Alen Šket je danes začel v prvi postavi, a v drugem nizu ni pokazal veliko. S toliko težavami, kot smo srečali danes, je težko premagati visoko motivirano Belgijo. Mislim, da smo bili z glavami delno že v Košicah, kar je povsem logično in človeško, vseeno pa je škoda, da nismo odigrali bolje. Vseeno mislim, da smo, kar se tiče lige v celoti, lahko zadovoljni, saj smo največkrat zmagali. Smola je, ker se je poleg tega danes poškodoval še Matevž Kamnik in zdaj je vprašanje, kako dolgo bo okreval. Upam, da bo čim prej nared. Vso evroligo nas spremlja nesreča, ubadamo se z veliko poškodbami, to je preveč poškodb za tri sezone, in ne za eno samo," je po tekmi dejal selektor Veselin Vuković.

SKUPINA A, 12. krog, Maribor
SLOVENIJA - BELGIJA
0:3 (-19, -22, -20)
Slovenija: Pajenk 9, Čebulj, Jakopin, Šket in Planinc 6, Gasparini 4, Kamnik 3, Čebron in Vinčić 2.
Belgija: Van der Dries 14, Hoho 12, Verhanneman 6, Tuerlinckx, Verhees in Van Walle 5, Backaert in Klinkenberg 4, Valkiers 1.
HRVAŠKA - VELIKA BRITANIJA
3:2 (19, -23, -23, 13, 10)

Vrstni red: Slovenija 26, Belgija 18, Hrvaška 16, Velika Britanija 12 točk.
22. Svetovna liga (Gdansk/Sopot), finale:
BRAZILIJA - RUSIJA
2:3 (23, -25, -23, 22, -11)
Za 3. mesto:
ARGENTINA - POLJSKA
0:3 (-18, -23, -22)

Polfinale:
ARGENTINA - BRAZILIJA
0:3 (-22, -40, -23)

RUSIJA - POLJSKA
3:1 (22, 23, -22, 17)

Belgijci v drugo boljši od Slovencev