Vid Jakopin, odbojkar iz Slovenske Bistrice, se je po težavah s hrbtom vrnil v reprezentanco in dosegel 10 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vid Jakopin, odbojkar iz Slovenske Bistrice, se je po težavah s hrbtom vrnil v reprezentanco in dosegel 10 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nova zmaga slovenskih odbojkarjev

Z istim izidom sta se končali tudi tekmi v Belgiji, ekipi pa se bosta za konec rednega dela tekmovanja v Mariboru srečali še v nedeljo. Slovenija (9 zmag v 11 tekmah) si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju, ki bo prihodnji konec tedna na Slovaškem in na katerem bodo poleg gostiteljev nastopili še Romuni in Španci ali Nizozemci.

Pri 6:1 prva minuta odmora
Čeprav je v slovenski skupini že vse odločeno in drugouvrščena Belgija ne more več na vrh, je vsaka zmaga pred zaključnim turnirjem zelo pomembna za samozavest in potrditev dobre forme. V prvem nizu ni šlo po načrtih - gostje so povedli s 6:1 in Veselina Vukovića prisilili v minuto odmora.

Ob nekaterih belgijskih napakah in vedno bolj razigranem povratniku Vidu Jakopinu je Slovenija izenačila na 18. V končnici niza je bila Belgija bolj zbrana, ko je Mitja Gasparini žogo poslal zunaj igrišča, se je lahko veselila vodstva 0:1 (22:25). Kevin Klinkenberg je dosegel šest točk.

Z boljšim servisom in učinkovitejšim napadom je drugi niz ponudil drugačno sliko. Slovenija je povedla s 6:4 in 10:6, gledalci v Lukni (v vročem popoldnevu se jih je zbralo 400) so videli tudi nekaj navdušujočih potez. Mitja Gasparini je s tremi zaporednimi točkami Slovencem priboril žogo za niz, ki jo je izkoristil raznoliki Dejan Vinčič (25:17).

Obe reprezentanci nezadovoljni s sojenjem
Izbranci Veselina Vukovića so se morali v tretjem nizu spet bolj potruditi, vedno več pa je bilo spornih sodniških odločitev. "Škoda izgubljati besede. Katastrofa! Toliko sodniških napak nisem doživel niti na pionirskih tekmah," je povedal Gasparini.

Kakorkoli, Belgija je povedla s 14:11, z drugim asom Jakopina v nekaj minutah pa je bil izid kmalu izenačen (16:16). Po zviti akciji je Slovenija povedla s 17:16. Izid je bil zadnjič izenačen na 23, nato je Slovenija dosegla dve točki zapored.

V zadnjem nizu ni bilo dvoma, kdo je močnejši. Slovenija je vodila s 6:1, 8:3, 14:8 in 22:13. Tine Urnaut je z uspešnim napadom prispeval 23. točko, Alenu Pajenku je uspel blok (za njegovo 11. točko), Slovenija pa je po zaslugi Mitje Gasparinija izkoristila tretjo zaključno žogo.

Veselin Vuković, selektor Slovenije: "Tekmo bi ocenil kot zelo borbeno in zelo težko za nas. Igrali smo s spremenjeno ekipo, recimo Vid Jakopin od aprila skoraj ni igral. Na drugi strani imamo velik potencial v Klemnu Čebulju in Janu Planincu, a gre za dokaj neizkušena igralca, kar se je danes videlo na sprejemu. Sredi tekme sem v igro poslal poškodovanega Tineta Urnauta, ki je vnesel samozavest ekipi, poskrbel za dober sprejem in nato smo lažje zaigrali. Za borbenost in spoštovanje taktike ekipi nimam česa očitati. Tudi jutri pričakujem težko tekmo, težave na sprejemu, ampak mislim, da bomo do naslednje sobote in Košic vse to nadoknadili, da bo Urnaut pripravljen. Danes gredo vsem pohvale za predano igro, zmagali smo, na trenutke z odlično igro, na trenutke z malo manj natančno. Deveta zmaga od enajstih tekem je dobra popotnica za naprej."

Evropska liga, 11. krog:
SLOVENIJA - BELGIJA 3:1 (-22, 17, 23, 16)

Slovenija: Gasparini 22, Pajenk in Jakopin po 12, Čebulj 11, Kamnik 8, Urnaut 4, Vinčič 2.

Belgija: Klinkenberg 14, Van Walle 9, Verhees 7, Hoho in Tuerlinckx po 5, Van der Dries, Backaert in Claes po 4, Verhanneman 2.

HRVAŠKA - VELIKA BRITANIJA
3:0 (22, 19, 20)

Nedelja ob 18.00 (Maribor):
SLOVENIJA - BELGIJA

Ob 19.30:
HRVAŠKA - VELIKA BRITANIJA

Vrstni red: Slovenija 26, Belgija 15, Hrvaška 14, Velika Britanija 11 točk.

Nova zmaga slovenskih odbojkarjev