Gregor Hribar je bil že po prvem nizu zelo zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Hribar je bil že po prvem nizu zelo zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Gasparini
Mitja Gasparini je dosegel kar 14 točk in bil nerešljiva uganka za Portugalce. Foto: MMC RTV SLO
Odbojkarji znova uspešnejši od svojih kolegic
Odbojkarji znova nadigrali Portugalce
Belorusinje premočne za Slovenke

Varovanci Gregorja Hribarja so za skupno zmago potrebovali en niz ali najmanj 56 točk. Prvi niz so osvojili s 25:21 in vse je bilo odločeno. Tudi preostala dva niza so dobili Slovenci s 25:22. Slovenci niso ponovili tako blesteče predstave kot na prvi medsebojni tekmi, gostitelji pa so igrali precej bolje kot pred tednom dni. Slovenija se je tretjič uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo drugo leto v Izmirju v Turčiji.

Gasparini in Pleško nezaustavljiva
Dve zaporedni točki Alena Pajenka ob izjemnem servisu razpoloženega Mitje Gasparinija je Slovenijo popeljala do odločilnega vodstva s 15:11 v prvem nizu. Visok zaostanek je domači vrsti v končnici uspelo znižati, a je bilo vse skupaj premalo, da bi ji uspel tudi dokončni preobrat. Zanesljiva igra vseh slovenskih odbojkarjev se je nadaljevala, deloval je blok in igra v polju, medtem ko sta v napadu blestela Gasparini in kapetan Matija Pleško, ki sta skupaj v prvem nizu dosegla 13 točk. Veselje igralcev in strokovnega vodstva se je začelo ob odločilni točki Gasparinija za 25:21.

Hribar je na igrišču pustil prav vse fante iz udarne postave, ki so sicer igrali v prestavi nižje, a še vedno dovolj dobro, da so tudi drugi in tretji niz zaključili v svojo korist. Ob koncu zadnjega niza so v igro vstopila tudi Damir Šabec in Alen Šket.

"Prvi niz je bil napet, ko smo ga dobili, smo se že lahko veselili uvrstitve na evropsko prvenstvo. Uspelo nam je rešiti nekaj izgubljenih točk, prenekatere smo rešili tudi z blokom. Odločilni so bili trenutki po izenačenju na 11:11, nato pa nam je igra stekla. Po dobljenem prvem nizu bi lahko v igro poslal mlade igralce, vendar sem se zavestno odločil, da tega ne storim. Gregor Ropret s soigralci skorajda ni treniral, Vid Jakopin je imel pred kratkim poškodovan gleženj in ne bi bilo smisla tvegati, sem pa priložnost ponudil Damirju Šabcu, ki je ves čas priprav dokazoval, da si to tudi zasluži. Ob koncu moram pohvaliti vse igralce za igro in opravljeno delo," je povedal selektor Hribar.

Belorusinje premočne za Slovenke
Slovenski ženski reprezentanci ni uspel veliki met. Izgubila je tudi povratno tekmo kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu proti Belorusiji. V Mariboru je bil izid 0:3 (-16, -21, -22) v korist gostij, ki so dobile že prvo tekmo v Mogilevu (3:1).

"Zmagi Belorusinj ni kaj oporekati. Pokazale so, da so boljše moštvo. Nas je očitno premagala pomembnost tekme. Igralke so bile živčne, posledica tega je, da so že v prvem nizu storile več napak kot na vsej prvi tekmi. Slab sprejem in slaba igra korektork sta nas stala boljšega odpora, ki sem ga pričakoval. Pomagale niso niti menjave. Belorusinje že štiri leta praktično igrajo v nespremenjeni postavi, mi smo v vseh akcijah nepopolni, vsaka igralka, ki nam manjka, pa se nam pozna. Tako smo za dvoboja pogrešali Sonjo Borovinšek in Petro Kramolc, v prihodnje pa pričakujem, da se bo vrnila tudi Maja Vahen," je po tekmi dejal selektor Tilen Kozamernik.

Dodatne kvalifikacije za EP, povratni tekmi:

Moški:
PORTUGALSKA - SLOVENIJA 0:3
0:3 (-21, -22, -22)

Portugalska: Maia 1, Lopes 4, Malveiro, Ferreira 5, Teixeira 1, Gaspar 4, Pinheiro 2, E. Sequeira, Jose 4, V. Sequeira 5, Cruz 10, Santos 8.

Slovenija: Ropret, Šabec 1, Vinčič 3, Šket, Pleško 10, Kamnik 5, Škorc, Jakopin, Urnaut 8, Gasparini 14, Pajenk 10, Flajs.

Ženske:
Slovenija - BELORUSIJA 1:3
0:3 (-16, -21, -22)

Slovenija: Guštin 3, Šuler, Medved, Lipicer Samec 18, Lenarčič, Vardič, Testen 5, Kočar 1, Zdovc 12, Jontes 2, Potokar, Cvetanovič 1.

Belorusija: Tumas 10, Palčevska 1, Lebezdeva, Maroz, Puzir, Jermaševič 6, Aksenava 5, Zakrevska 11, Hendzel 5, Šavčenka, Kavalčuk 11, Markevič.

Izida prvih tekem sta v odebeljenem tisku.

C. R.

Odbojkarji znova uspešnejši od svojih kolegic
Odbojkarji znova nadigrali Portugalce
Belorusinje premočne za Slovenke