Andrej Flajs je bil kar presenečen, ko je pred dvema mesecema postal kapetan ACH Volleyja. Pravi, da to pomeni večjo odgovornost v ekipi. Foto: STA
Andrej Flajs je bil kar presenečen, ko je pred dvema mesecema postal kapetan ACH Volleyja. Pravi, da to pomeni večjo odgovornost v ekipi. Foto: STA
Andrej Flajs
26-letni Sevničan je že od mladih let predan odbojki, medtem ko njegov brat Matej igra rokomet - je član Krke, ki igra v drugi ligi. Foto: MMC RTV SLO
Alen Šket
Od lanske sestave so pri ACH Volleyju ostali le Aleš Fabjan, Matevž Kamnik, Alen Šket, Alen Pajenk in Andrej Flajs, ki najbolj pogreša Roka Satlerja. Foto: MMC RTV SLO

V Tivoli prihajajo turški prvaki, igralci Istanbula Sehirja Belediyesija. Istanbul je na prvi tekmi s 3:0 odpravil Paris Volley, medtem ko je ACH Volley kar malo nesrečno izgubili pri poljski ekipi Asseco Resovia (3:2). Pred nocojšnjo tekmo v hali Tivoli (preimenovano v TiVolley) smo se pogovarjali s kapetanom blejskega moštva Andrejem Flajsom.

Prenos tekme 2. kroga Lige prvakov si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2.

Gostovanje v Rzeszowu je veljalo za najtežje v letošnjem skupinskem delu Lige prvakov, vseeno pa ste bili na pragu zmage, kar je dokaz, da upravičeno lahko upate na uvrstitev v osmino finala. Kako je nesrečen poraz vplival na ozračje v ekipi?
Čeprav naj bi bili Poljaki najmočnejši od vseh tekmecev, se je pokazalo, da so ranljivi, ker imajo težave s poškodbami in boleznimi. Škoda za to zapravljeno priložnost, toda po drugi strani smo igrali dobro, kar nam vliva optimizem pred današnjo tekmo.

Vaš današnji naprotnik, turški prvak, je na drugi strani s 3:0 odpihnil Paris Volley. Videli ste posnetek tekme, kje so Turki najmočnejši?
Na sprejemu. Imajo izkušena sprejemalca, Nizozemca Jeroena Trommla in Američana Scotta Touzinskyja. Tudi libero ima dober sprejem. Naša prva naloga bo, da bomo pritisnili s servisom in onemogočili dober sprejem.

Tivoli je razprodan, koliko lahko to odloči tekmo?
Seveda tako kot lani, ko nas je v nekaj primerih občinstvo poneslo in smo igrali še bolje, kot smo sposobni. Upam, da bodo spet ustvarili odlično ozračje.

Medtem ko so Turki ohranili večji del lanske ekipe, je vaše moštvo spremenjeno in pomlajeno. Če bi primerjali ekipo z lansko, kje ste boljši, kje šibkejši?
Hmm, težko vprašanje. Bi se mu raje izognil, dajmo na to temo govoriti ob koncu sezone!

Lahko pa nam poveste, koga od tistih, ki jih ni več v klubu, najbolj pogrešate?
Najbolj Roka Satlerja, ker sva bila soigralca tudi v odbojki na mivki. Žal mi je, da je poškodovan in brez kluba.

Kdo od novincev je najbolj obogatil vašo igro? Na tekmi na Poljskem je izstopal korektor Oliver Venno, medtem ko Kubanec Ramon Gato po virozi še ni pravi ...
Prav vsak je dodal delček v mozaik letošnje ekipe. Veljko Petković in Ramon Gato z izkušnjami, Venno zagotovo z mladostjo in energijo, Marcela Baretta že poznamo in zanj vemo, kaj lahko pričakujemo. Mislim, da gre za lepo zaokroženo skupino. Na igrišču in izven igrišča dobro delujemo.

Kaj vam je prinesla vloga kapetana?
Večjo odgovornost v ekipi. Ukvarjati se moram s stvarmi, s katerimi se mi lani ni bilo treba. Skrbeti moram za to, da je skupina povezana, da res nastopamo kot ekipa in da smo tudi na igrišču kot ekipa, ki ima skupni cilj. Skrbim za dobro vzdušje in za komunikacijo.

Je bil kakšen igralec problematičen in ste se morali z njim posebej pogovoriti?
Ne bi rekel, da je bil kdo problematičen, toda ker smo zamenjali dve tretjini ekipi, sam pa sem že dolgo v tem klubu, sem pač moral novincem predstaviti, kako stvari potekajo in kako si vodstvo kluba vse skupaj predstavlja. Prvi mesec je bil mesec uvajanja, večjih težav pa nismo imeli.

Recesija pustoši v slovenskem športu. Kako je pri vas z izplačila?
Glede tega smo zelo zadovoljni. V trenutnem položaju nas zelo veseli, da so izplačila redna.

Dobite manj kot lani?
Imel sem triletno pogodbo, po kateri bi vsako leto dobil nekaj več. Po koncu lanske sezone smo se usedli, saj je vodstvo želelo zmanjšati proračun za plače igralce. Naredili smo kompromis, tako da dobim nekaj manj, kar pa je v teh časih normalno.