Veselin Vuković daje nasvete Dejanu Vinčiću. Foto: Ervin Čurlič
Veselin Vuković daje nasvete Dejanu Vinčiću. Foto: Ervin Čurlič
Iban Perez
Iban Perez je najnevarnejši Španec. Foto: EPA
Odbojkarji po vozovnice za Kanado

Zmaga nad Španci bi Slovencem že lahko zagotovila kvalifikacije za Svetovno ligo, a le pod pogojem, da bi na drugi tekmi Romuni premagali Slovake. V kvalifikacije, v katerih že čaka Kanada, se bo namreč uvrstila boljša reprezentanca iz dvojice Slovaška-Slovenija, saj so se Španci in Romuni Svetovni ligi odpovedali.

Slovenci so v Košicah v dvorani Steel Arena, ki je bila zgrajena za potrebe svetovnega hokejskega prvenstva, v petek že opravili trening, po katerem niso bili najbolj zadovoljni. V dvorani je namreč soparno, poleg tega pa jim prireditelji niso zagotovili prave svetlobe.

Španija in Slovenija sta se merili že lani v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Tako v Mariboru kot v Tel Avivu, ki sta gostila kvalifikacijska turnirja, so bili boljši Slovenci. A od takrat se je veliko spremenilo, Slovenija ni v tako dobri formi, tekmeci pa naj bi bili boljši. V skupini lige so navdušili s sproščenostjo, čeprav v moštvu nimajo igralcev najvišjega kova, pa se zanašajo na trden ekipni duh.

Slovenci še niso v 'top' formi
"Gre za mlado ekipo, ki nima veliko izkušenj, a nima niti veliko izgubiti, tako da niso pod nobenim pritiskom. Vzdušje v njihovem moštvu je precej boljše, tako kot pri nas med igralci ni generacijskih razlik. Lani so veliko eksperimentirali na mestih sprejemalcev, letos so težavo rešili. Imajo tudi novega korektorja, skratka so spoštovanja vredna ekipa, proti kateri nas čaka težka naloga. Toda čeprav mi še nismo na ravni, kot pričakujem, da bomo septembra na evropskem prvenstvu, vseeno želimo zmagati. Ne glede na številne težave s poškodbami si želimo osvojiti Evropsko ligo in zagotoviti nastop v kvalifikacijah za Svetovno ligo. Za to pa bosta v Košicah potrebni dve zmagi, popravnega izpita ne bo," pravi selektor Veselin Vuković.

Najnevarnejši Iban Perez
Slovenski organizator igre Dejan Vinčić pa dodaja: "Španci gojijo hitro igro, najbolj je nevaren njihov korektor Iban Perez. Toda če bomo mirni v bloku, zbrani v obrambi, se nimamo česa bati. Je pa povsem jasno, da bomo morali biti v najboljši formi, pokazati našo najboljšo igro, če hočemo uspeti. Jasno pa je, da ni treba ponavljati, po kaj smo sem prišli. Nas zanima samo končna zmaga, zato bo treba pač premagati Španijo."

ZAKLJUČNI TURNIR, Košice

Polfinale

Sobota ob 16.00 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - ŠPANIJA

Ob 19.00:
SLOVAŠKA - ROMUNIJA

Finale bo v nedeljo ob 19.00.

Odbojkarji po vozovnice za Kanado