Alen Pajenk in Alen  Šket sta bila med  najučinkovitejšimi v slovenski reprezentanci, kar pa ni bilo dovolj, da bi se  ta izognila porazu. Foto: EPA
Alen Pajenk in Alen Šket sta bila med najučinkovitejšimi v slovenski reprezentanci, kar pa ni bilo dovolj, da bi se ta izognila porazu. Foto: EPA
Igor Omrčen
Prvi zvezdnik Hrvatov Igor Omrčen je prvič igral v letošnji Evropski ligi. Foto: EPA
Hrvati so se oddolžili Slovencem

Na drugi tekmi skupine A je Velika Britanija ugnala Belgijo s 3:2. Slovenci imajo na vrhu lestvice že osem točk naskoka, čez dva tedna pa bodo v Mariboru gostili Belgijce.
V prvem nizu Slovenci precej boljši
Tekmo so Slovenci odlično začeli. Matevž Kamnik z enim in Mitja Gasparini s tremi zaporednimi asi sta poskrbela za vodstvo 7:3, v nadaljevanju se jima je pri odličnem serviranju pridružil še Gregor Ropret, tako da je bilo pri drugem tehničnem odmoru že 16:10. Hrvaški selektor Rade Malević je poskušal zaustaviti nalet gostov z menjavami in odmori, s taktiko servisov na Miho Plota, ki je imel nekaj težav s sprejemom, mu je to tudi uspelo (15:18, 19:22). A le začasno. Blok Tineta Urnauta je stvari znova postavil na svoje mesto, prav gostujoči kapetan, je bil ob Alanu Komelu tisti, ki je s točkami v napadu v končnici držal varno razliko.

Omrčen zrežiral preobrat
V prvem nizu so gostje praktično igrali brez napak, toda te so se pojavile na začetku drugega. Domači so povedli s 6:2, pol minute odmora na zahtevo slovenskega selektorja Veselina Vukovića pa je njegovim igralcem koristil, saj je bilo že nekaj trenutkov pozneje 6:6. Trije odlični servisi domačega kapetana Igorja Omrčena (v letošnji Evropski ligi je igral prvič) so spet pomenile občutnejšo prednost za "kockaste", ki so ob drugem tehničnem odmoru že vodili s 16:9. Slovenci so se približali na 18:19, Komel je imel celo priložnost, da izenači, a je dobil blok. Po tem se je tehtnica prevesila na hrvaško stran, za kar je z odličnimi servisi poskrbel Omrčen.

Omrčenove servise je na začetku posnemal Timotej Žukovski, ki je domačim priboril vodstvo s 3:0. A na drugi strani je domačim s servisne črte vrnil Šket, tako da je bil izid hitro v prid Slovenije (5:6). Ob drugem tehničnem odmoru je Slovenija vodila s 16:15, minimalno prednost držala še nekaj časa, vse dokler na servis ni prišel Omrčen, ki je s štirimi zaporednimi neustavljivimi servisi Hrvaško popeljal v vodstvo 22:19. Klemen Čebulj je še poskrbel za nekaj upanja (22:21), toda gostitelji so prednost vendarle zadržali.

V 4. nizu se je razigral še Galić
Vuković je nadaljeval z menjavami (v igro ni vstopil le Davor Čebron), toda več, kot da so njegovi izbranci držali ravnotežje, mu ni uspelo. Četrti niz je bil izenačen vse do izida 18:18, nato pa je Danijel Galić s štirimi servisi poskrbel za vodstvo Hrvatov 22:18, kar je bilo dovolj šele za drugo zmago hrvaške ekipe v tem tekmovanju.

Izjave po tekmi:
Veselin Vuković, selektor Slovenije:

"Dejstvo je, da so nas oni danes nadigrali na način, kot smo jih mi včeraj. S servisom, ki je bil res fenomenalen. Moji fantje so bili navdušeni nad tremi serverji, predvsem pa nad Omrčenom. To in tudi dejstvo, da smo med tekmo izvedeli, da smo se že uvrstili na zaključni turnir, je na fante v podzavesti delovalo in menim, da je tudi odločilo tekmo. Hrvati so pokazali več želje, igrali so izredno kakovostno, tudi mi pa nismo dosti zaostajali. Na trenutke smo igrali odlično, predvsem velja to za prvi niz, v katerem smo se držali navodil in praktično nismo storili napake. Na žalost so bili trenutki dobre igre nekoliko prekratki. Na tekmi se je najbolj izkazal Šket, zelo pa sem zadovoljen tudi z Ropretom. Želel bi si, da bi danes zmagali, a glavno je, da smo se uvrstili na zaključni turnir."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
"Nikoli ni v redu, ko izgubiš, predvsem pa smo razočarani, ker nismo ponovili sobotne igre. Težko je dva dneva dobro igrati, enostavno ti pade zbranost. Danes smo bili nekoliko bolj nervozni, nismo bili tako mirni v ključnih trenutkih, dovolili smo si preveč napak, ki nam jih ni uspelo izničiti. Prvi niz smo res odigrali izvrstno, naredili smo le dve napaki. Žal pa nismo zdržali, v ključnih trenutkih je stvari v roke vzel odlični Omrčen, ki je dvignil svoje soigralce. Menim pa, da je bila danes zelo kakovostna odbojka, poraz in naša igra pa me ne skrbita. Iz takih tekem se lahko marsikaj naučimo, spoznamo, kje smo še šibki, ter napake popravimo."

Matevž Kamnik, bloker Slovenije:
"Ne vem, kaj naj rečem. V drugem nizu smo vsi popustili, tekmec nas je s servisi uničil. A našega sprejema niti ne morem kritizirati, saj so naši sprejemalci res dobivali prave bombe. Že dolgo časa vemo, da je sprejem naša šibka točka, ampak se trudimo in sprejemu na treningu posvečamo največjo pozornost. Verjamem, da se bo na zaključnem turnirju to tudi videlo, še posebno, ker računamo, da se nam bosta pridružila sprejemalca Vid Jakopin in libero Sebastijan Škorc."

Skupina A, 10. krog:
HRVAŠKA - SLOVENIJA
3:1 (-19, 20, 22, 19)

Hrvaška: Omrčen 24, Galić 11, Žukovski 8, Colić 7, Kovačević 8, Mihalj 5, Raić 3.

Slovenija:
Šket 17, Urnaut 12, Pajenk 11, Kamnik in Komel po 6, Gasparini in Ropret po 4, Čebulj 3.

VELIKA BRITANIJA - BELGIJA
3:2 (23, -23, 23, -22, 11)

Vrstni red: Slovenija 23, Belgija 15, Hrvaška in Velika Britanija po 11 točk.

Hrvati so se oddolžili Slovencem