Mitja Gasparini je tokrat zablestel s 15 točkami. Foto: Rok Zajec
Mitja Gasparini je tokrat zablestel s 15 točkami. Foto: Rok Zajec
Tine Urnaut
Tine Urnaut je tudi tokrat odigral eno izmed ključnih vlog. Foto: MMC RTV SLO

Za izbrance Veselina Vukovića je bila to osma zmaga v tekmovanju in tretja nad Hrvati, s katero so si povsem odprli vrata na zaključni turnir, ki bo sredi julija na Slovaškem. Za dokončno potrditev v zadnjih treh tekmah potrebujejo le še eno zmago, prvo priložnost za to pa bodo imeli že v soboto, ko se bodo še enkrat pomerili s Hrvaško.

Slovenci spet niso bili popolni
Hrvati, ki so do zdaj v ligi dosegli le eno zmago, so prvič v štirih letih nastopili v popolni postavi, za obračun s sosedi se jim je pridružil tudi zvezdnik Igor Omrčen (ni vstopil v igro), medtem ko Slovenci najboljše sestave nikakor ne morejo zbrati. Tokrat so manjkali glavni podajalec Dejan Vinčić, sprejemalec Vid Jakopin in libero Sebastijan Škorc.

Slab začetek hitro pozabili, Satler prinesel novo energijo
Slovenci so tekmo slabo začeli. Do prvega tehničnega odmora so zgrešili tri servise, dvakrat poslali žogo zunaj igrišča, dobili pa tudi dva bloka, tako da so na prvi počitek odšli z zaostankom 5:8. Ker se igra ni izboljšala, je selektor Vuković pri izidu 13:10 vzel polminutni odmor, prvi žarek upanja je posijal, ko je naprej Matevž Kamnik poskrbel za prvi slovenski blok na tekmi, Mitja Gasparini pa z napadom znižal izid na 15:14. Na 17. točki je bil izid že izenačen, Vuković je za nekaj trenutkov zamenjal podajalca Gregorja Ropreta z Rokom Satlerjem in to se mu je obrestovalo. Njegovi izbranci so po začetnem vodstvu z 1:0 in 2:1 spet prešli v vodstvo pri 24:23; prve zaključne žoge niso izkoristili, zato pa so drugo.

Vlogo favorita še bolj potrdili v drugem nizu
Vukovićevi izbranci so vlogo favorita potrdili tudi na začetku drugega niza, ko so zaigrali sijajno. V napadu sta se razigrala Gasparini in Tine Urnaut, odlično je delovala tudi obramba. Posledica je bilo vodstvo z 10:5, ob drugem tehničnem odmoru s 16:10. Toda nato je sledila serija napak, ki se ji Slovenci očitno ne morejo izogniti. Hrvati so pri izidu 16:17 prišli le do točke zaostanka, na 20. točki izenačili, nato pa še povedli. Toda Vuković je v igro spet poslal Satlerja, pridobil na izkušnjah, ki so v zaključku prišle še kako prav. Po zaostanku z 22:23 so Slovenci dobili tri zaporedne točke, s tem pa tudi povedli z 0:2.

V tretjem nizu so gostje med obema tehničnima odmora naredili razliko (9:13), ki so jo do konca z zanesljivo igro le še višali.

Kamnik: V odločilnih trenutkih blok ni zatajil
Matevž Kamnik,
slovenski reprezentant: "To je bila res prava tekma. Mi smo dvignili raven igre in menim, da smo prikazali najboljšo igro v tem tekmovanju. Za kakovostno predstavo pa so zaslužni tudi domači, ki bi lahko iztržili tudi ugodnejši rezultat. Predvsem njihov organizator igre Timotej Žukovski je odlično razigraval ekipo. Dokazal je, zakaj igra v italijanski ligi. Tudi Anđelko Čuk nam je zadal veliko težav s servisi, a pomembno je, da smo bili mi v odločilnih trenutkih pravi in da v teh ni zatajilo naše glavno orožje, blok. Moram pohvaliti tudi našega podajalca Ropreta."

Evropska liga, skupina A, 9. krog

HRVAŠKA - SLOVENIJA
0:3 (-24, -23, -16)
Čuk 15; Gasparini 15, Pajenk in Urnaut po 9, Kamnik 8, Komel 6, Ropret 2.

VELIKA BRITANIJA - BELGIJA
2:3 (24, -19, 22, -23, -14)

10. krog, sobota ob 17.30:

HRVAŠKA - SLOVENIJA (Osijek)

VELIKA BRITANIJA - BELGIJA

Vrstni red: Slovenija 23, Belgija 14, Velika Britanija 9, Hrvaška 8 točk.


Zmagovalec se uvrsti na zaključni turnir, ki bo julija na Slovaškem.