Slovenska reprezentanca še nikoli ni igrala na svetovnem prvenstvu, kot kaže, pa se ji tudi tokrat ne bo uspelo uvrstiti na to tekmovanje. Foto: Ervin Čurlič
Slovenska reprezentanca še nikoli ni igrala na svetovnem prvenstvu, kot kaže, pa se ji tudi tokrat ne bo uspelo uvrstiti na to tekmovanje. Foto: Ervin Čurlič
Luka Slabe
Slovenci so Srbijo septembra ugnali na evropskem prvenstvu na Danskem, a nato turnir kljub temu končali že po predtekmovanju. Foto: Aleš Fevžer
Srbija previsoka ovira za slovenske odbojkarje

Poraz pomeni, da bodo Srbi najbrž osvojili prvo mesto v skupini (za to potrebujejo samo še en osvojen niz proti Portugalski), Slovenci pa bodo morali v nedeljo gladko premagati Makedonijo in upati na ugoden razplet v drugih štirih skupinah, da bi se kot najboljša drugouvrščena ekipa uvrstili na septembrski SP na Poljskem. Te možnosti so zelo majhne.

Najbolj napeto v zadnjem nizu

V prvem nizu so varovanci Luke Slabeta povedli z 9:5, a so jih gostitelji ujeli pri 11. točki in nato niz odločili v svojo korist. V drugem Slovenci niso ogrozili Srbov, najrazburljivejši pa je bil zadnji niz.
Srbija je že vodila z 18:13, toda Slovenija je z menjavami in dobrimi servisi Mateja Vidiča napravila preobrat in si pri vodstvu z 21:20 in 23:21 obetala znižanje na 1:2 v nizih. Vendar pa je domača reprezentanca v odločilnih trenutkih strnila vrste in se z zbrano končnico na četrti medsebojni tekmi veselila prve zmage s 3:0. Slab sprejem Klemna Čebulja je Srbiji zagotovil prvo zaključno žogo, po bloku Mitji Gaspariniju pa je izkoristila drugo.
Slovenci so tekmo začeli s postavo, s katero so končali petkov obračun s Portugalci (3:1). Selektor Slabe je bil izredno zadovoljen, kako je na mestu sprejemalca funkcioniral Alen Šket, zato je dobil novo priložnost, v začetni ekipi je bil tudi ne povsem zdrav Tine Urnaut.
Izjave po tekmi:
Luka Slabe, selektor Slovenije: "Moram pohvaliti fante. Res so dobro sprejemali, moramo vedeti, da so Srbi odlično servirali. Mislim, da smo bili v sprejemu boljši, na drugi strani pa smo dali več asov, kar pomeni, da so se fantje držali dogovora, da pritiskamo s servisi. Največja razlika je bila v napadu, kjer so bili oni veliko boljši, čeprav niso veliko igrali prek sredine, kot smo pričakovali. Njihova zmaga je zaslužena, škoda pa je za tretji niz. Vedeli smo, da jih bomo težko premagali, zato je razočaranje mogoče manjše, kot bi lahko bilo."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Zelo naporna tekma. Ni nam uspelo držati "side outa", preveč točk smo dobivali v serijah, kar je bilo odločilno. Igrali smo na trenutke fenomenalno, tako v bloku, obrambi in na servisu, žal nam to ni zadostovalo. Tako kot na zadnjih tekmah je bila težava zaključevanje napadov po idealnem sprejemu. To se nam ne bi smelo dogajati, na tem bomo morali delati. Oni so bili konstantni, moramo jim samo čestitati. Take tekme se odločajo v eni ali dveh točkah."

Igor Kolaković, selektor Srbije: "Zelo cenimo slovensko reprezentanco. Premagala nas je na evropskem prvenstvu, tokrat smo bili uspešnejši. Zmagali smo zasluženo, čeprav ni šlo brez težav. Tu mislim na tretji niz, ko so Slovenci tvegali s servisi, prišli blizu osvojitvi niza, toda izvlekli smo se, za kar moram fantom le čestitati. Upam, da bo zdaj konec obračunov s Slovenci za nekaj časa, žal mi je, da smo mi tisti, ki jim stojimo na poti."

2. krog:
SRBIJA
- SLOVENIJA
3:0 (20, 19, 24)
Srbija: Kovačević 12, Ivović, Petrić, V. Petković, Stanković 8, Jovović, Nikić 14, D. Petković, Atanasijević 14, Podraščanin 7, Rosić, Lisinac 1.

Slovenija: Flajs, Šket 8, Gasparini 14, Kamnik 9, Plot, Vinčić 1, Koncilja, Urnaut 5, Vidič 5, Ropret, Kovačič, Čebulj 2.

MAKEDONIJA - PORTUGALSKA
0:3 (-14, -31, -21)


Nedelja ob 15.00:
MAKEDONIJA - SLOVENIJA
Ob 18.00:
SRBIJA - PORTUGALSKA


Odigrano v petek:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA
3:1 (-20, 19, 21, 21)

SRBIJA - MAKEDONIJA
3:0 (22, 22, 23)
Lestvica: Srbija 6, Slovenija in Portugalska po 3, Makedonija brez točk.
Na prvenstvo, ki bo septembra na Poljskem, potujejo prvouvrščeni in najboljši drugi iz petih skupin.

Srbija previsoka ovira za slovenske odbojkarje