Evropsko prvenstvo bodo prihodnje leto gostile Belgija, Italija, Estonija in Nemčija. Foto: www.alesfevzer.com
Evropsko prvenstvo bodo prihodnje leto gostile Belgija, Italija, Estonija in Nemčija. Foto: www.alesfevzer.com

V prvem nizu so si Slovenke zgodaj zagotovile tri točke naskoka, takoj nato povedle z 8:4 in te prednosti niso več izpustile iz rok. Avstrijke, ki so prikazale izjemno borbenost, so se vsega enkrat približale na točko, a sta Eva Zatković in Lorena Lorber Fijok hitro postavili stvari na svoje mesto.

Domače odbojkarice so ostale v naletu in drugi niz odprle z izidom 5:0. Razlika je naraščala in hitro je bilo na semaforju 2:0 v nizih.

Slovenske odbojkarice uspešno začele kvalifikacije za EP

V zadnjem nizu je vse kazalo na avstrijsko zmago, saj so gostje vodile že s 17:24, a so Slovenke nepričakovano zmogle preobrat. Avstrijke so vseskozi vodile, v končnici pa so imele gostiteljice tudi kanček športne sreče, predvsem pa je zanesljivo servirala Mira Velikonja Grbac. Točko za zmago je dosegla Darja Eržen.

Na evropsko prvenstvo 2023 vodita po dve mesti iz vsake kvalifikacijske skupine. Slovenske odbojkarice so na EP-jih do zdaj igrale dvakrat, leta 2015 in 2019, na lansko prvenstvo pa se jim ni uspelo uvrstiti.

Slovenke so letošnjo sezono začele z nastopi v Srebrni ligi, v kateri so se z močno pomlajeno ekipo, ki jo je prevzel italijanski strokovnjak Marco Bonitta, pomerile s Švedinjami, Estonkami, Portugalkami in Luksemburžankami ter na koncu osvojile tretje mesto.

Izjava po tekmi

Marco Bonitta, selektor Slovenije: "V prvem in drugem nizu smo igrali zelo dobro, še posebej v drugem, ko nam je igra stekla tako pri servisu kot v bloku in obrambi. Res sem zadovoljen z zmago s 3:0, saj smo se z dekleti veliko pogovarjali o tem, da se nikoli ne smejo predati, da ne smejo razmišljati o izidu, ampak da morajo le igrati tako, kot najbolje znajo. In to jim je danes uspelo."

Slovenske odbojkarice po gladki domači zmagi samozavestno odhajajo v Gradec

KVALIFIKACIJE ZA EP 2023 (Ž) – skupina D

SLOVENIJA – AVSTRIJA
3:0 (21, 12, 26)

Slovenija: Mazej, Pogačar 1, Eržen 2, N. Milošič 2, Zatković 14, Šiftar 4, Najdič, Velikonja Grbac 10, Pucelj, Boisa, Grubišić Čabo, Lorber Fijok 22, Planinšec 9, K. Milošič.

Avstrija: Holzinger, Huber, Mehic 6, Trathnigg 1, Chrtianska 5, Deisl 2, Schaberl, Maros 7, Galić 10, Schmit 1, Nesimovic 8, Oberhauser, Ubiparip, Peischl.

AZERBAJDŽAN – GRUZIJA
3:0

Sorodna novica Odbojkarji krstili prenovljeno dvorano Tabor

Sreda, 24. avgusta:
AVSTRIJA – SLOVENIJA (ob 20.25 v Gradcu)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

GRUZIJA – AZERBAJDŽAN

Sobota, 27. avgusta:
GRUZIJA – SLOVENIJA (ob 15.00)

Nedelja, 28. avgusta:
AZERBAJDŽAN – AVSTRIJA

Preostale tekme Slovenije:
3. 9.: AZERBAJDŽAN – SLOVENIJA
7. 9.: SLOVENIJA – AZERBAJDŽAN
10. 9.: SLOVENIJA – GRUZIJA

Saša Planinšec zadovoljna s pripravljalnim obdobjem