Najboljši v slovenski vrsti je bil Alen Šket s 15 točkami. Foto: EPA
Najboljši v slovenski vrsti je bil Alen Šket s 15 točkami. Foto: EPA
Tilen Kozamernik
Slovenski odbojkarji premagali Izrael

Na začetku srečanja v dvorani Tabor pred okoli 700 gledalci sta bili ekipi precej enakovredni. Pri domači ekipi je šepal predvsem napad, zato gostom ni uspela pobegniti. Po drugem tehničnem odmoru so si Slovenci priigrali štiri točke prednosti (16:12). Selektor Izraelcev je poskušal z menjavami, ki so obrodile sadove, pri 21. točki so domači vodili le še za dve točki. Slovenci so zbrano odigrali in prvi niz dobili s 25:21.

Varovanci selektorja Veselina Vukovića so drugi niz začeli veliko bolj zbrano, na servisu se je dobro znašel Alen Šket. Tine Urnaut, Alen Komel in Alen Pajenk so z napadi dobro razbijali izraelski blok. Izrael je v nadaljevanju poskušal razbiti koncentracijo domačih s polminutnimi premori, a dlje kot do 15. točke ni zmogel.

Za zmago na turnirju s Španci
Slovenski odbojkarji so v tretjem nizu suvereno nizali točko za točko. Izraelci se niso približali na manj kot štiri točke. Domači prve zaključne žoge niso izkoristili. V tretjem poskusu je bil s šolskim zabijanjem uspešen Mitja Gasparini, ki je svoji ekipi zagotovil zmago v zadnjem nizu s 25:19.

Slovenski odbojkarji ostajajo edina ekipa na turnirju, ki ni oddala niti enega niza. O prvem mestu po prvem turnirju bo pričakovano odločala nedeljska tekma med Slovenijo in Španijo. Drugi turnir bo v Tel Avivu naslednji konec tedna.

Sebastijan Škorc: "Danes smo premagali Izraelce in morda ni bilo videti tako suvereno kot včeraj, čeprav smo vso tekmo odigrali konstantno. Zasluženo smo slavili zmago in jutri nas čaka še zadnja stopnička proti Španiji, kjer upamo, da pred še bolj polno dvorano premagamo nasprotnika."

Dejan Vinčič: "Selektor nekako zaupa vsej dvanajsterici in obema, ki sta ostala na tribuni. Vsi smo enakovredni in vsak si zasluži priložnost. To je dobro in zato smo na obeh tekmah zmagali suvereno. Zavedamo se, da nismo še naredili vsega, če jutri 'posla' ne naredimo do konca, bo ostal grenak priokus."

Z Belgijkami za drugo mesto
Slovenske odbojkarice so na prvem kvalifikacijskem turnirju za nastop na evropskem prvenstvu v belgijskem Hasseltu zabeležile prvo zmago. Po porazu z Romunijo so varovanke Tilna Kozamernika tokrat s 3:0 (13, 19, 19) premagale Švedsko. V nedeljo se bodo pomerile z Belgijo, ki so izgubile z Romunkami. Tekma bo odločala o drugem mestu v skupini.

Tilen Kozamernik: "Danes sem mnogo bolj zadovoljen kot včeraj. Res je, da so Švedinje mnogo manj kakovostna reprezentanca od Romunk, toda vesel sem, da so danes moje igralke igrale v istem ritmu od začetka do konca. Ni bilo padca, zbranost je bila na visoki ravni vso tekmo. Seveda smo zadovoljni tudi z dejstvom, da je Romunija ugnala Belgijo. Romunke so nam pokazale recept, kako igrati proti Belgiji, seveda pa je vprašanje, če naš blok lahko igra tako kot romunski. Menim, da proti Belgijkam lahko igramo, prepričan pa sem, da nas čaka težka, izenačena in odprta tekma."

Kvalifikacije za EP 2011, Maribor:
2. krog
SLOVENIJA
- IZRAEL
3:0 (21, 15, 19)

Slovenija: Šket 15, Radovič 8, Urnaut in Komel po 7, Pajenk in Vinčič po 4, Kamnik 3, Jakopin in Gasparini po 1.

Izrael: Faiga 12, Hilman 8, Shafranovich 7, Dadon 4, Sokolov 3, Nutkevitch in Goren po 1.

ŠPANIJA - MADŽARSKA
3:1 (-21, 22, 18, 21)

Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - ŠPANIJA

Lestvica: Slovenija 4, Španija 4, Madžarska 2, Izrael 0.

Hasselt:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA
0:3 (-13, -19, -19)

Švedska: Sörensen 11, Jacobsson 6, Sundström 5, Rejzović 4, Pettersson 3, Flemark, Hall in Lazić po 2.

Slovenija: Potokar 20, Lipicer Samec 17, Cvetanovič 15, Založnik 5, Jontes 4, Kočar 2.

Lestvica: Romunija 4, Slovenija 3, Belgija 3, Švedska 2.

Slovenski odbojkarji premagali Izrael