Varovanke Bruna Najdiča so zanesljivo premagale Madžarsko. Foto: www.alesfevzer.com
Varovanke Bruna Najdiča so zanesljivo premagale Madžarsko. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so pred tisoč gledalci z zanesljivo in disciplinirano igro napovedale boj za prvo mesto v skupini C, ki vodi v polfinale lige (zaključnega turnirja ne bo, ker se ni nihče prijavil za organizatorja). Od tekmic so bile boljše v vseh elementih, na trenutke je manjkalo le nekaj več prodornosti v napad.

Prvi niz je bil sicer izenačen do končnice, nato pa so Slovenke zagospodarile na igrišču in prevladovale vse do prvega tehničnega odmora tretjega niza. Po njem so domače vzpostavile ravnotežje, prebudile občinstvo, poskrbele za nekaj dramatičnosti, imele dve zaključni žogi za znižanje na 1:2, toda preobrata ni bilo. Prvo zaključno žogo je z blokom izničila Marina Cvetanović, drugo z asom Živa Recek, ki so jo izbrali za igralko tekme (12 točk).

Izbranke Bruna Najdiča se bodo v soboto merile z Romunijo, ki je v prvem krogu izgubila proti Grčiji z 0:3 (-21, -15, -19).


Bruno Najdič, selektor Slovenije: "Težka tekma, sladka zmaga. Prve tekme proti gostiteljem ni nikoli lahko igrati, tudi danes ni bilo. Skozi celo tekmo smo odlično držali sprejem, naredili malo napak, spet se je izkazalo, da imamo širino, kar vedno poudarjam. Padcev je sicer bilo nekaj, a ne toliko kot na prejšnjih tekmah. Izkazala se je vsa ekipa, v napadu pa enostavno nimamo igralke, ki bi bila prodorna, kot je bila številka ena pri Madžarski. Zato moramo staviti na druge elemente in to nam je danes uspelo. Zadovoljen sem z zmago, zadovoljen sem z igro, zelo dobro in pomembno je, da smo tekmovanje odprli z uspehom. Ritem tekmovanja je hud, časa za počitek malo, tega moramo zdaj dobro izkoristiti. Romunke ne bodo lahek zalogaj, danes proti Grkinjam niso igrale dobro, a je lahko jutri povsem drugače."

Živa Recek: "Tekma je bila dobra in izenačena. Me smo imele danes res dobro energijo, dobro povezavo na igrišču. Na začetku smo se ujele, na koncu pa stopile skupaj, stisnile tekmice in super se je izšlo. Odločila je zbranost, predvsem ob koncu nizov, ko smo jih še vedno uspešno pritiskale s servisi. Madžarska je sicer igrala z mladimi močmi, manjkale so jim nekatere izkušene igralke, a so vseeno zelo dobra ekipa, ki nam je bila povsem enakovredna. Romunke jaz ne poznam, poznajo jih nekatere soigralke. So nevarne, toda me želimo še eno zmago. Mislim, da ni nerealno, če razmišljamo o prvem mestu v skupini."


MADŽARSKA - SLOVENIJA 0:3 (-21, -17, -24)

Slovenija:
Božič 2, Blagne, Medved, Igličar 3, Valenčič, Recek 12, Najdič 1, Ščuka, Cvetanović 10, Potokar 7, Kaker, Planinšec 8, Grudina 10, Jerala.