Sydneyjski nastop je Eric Moussambani končal kot zvezda iger, za nameček pa se ga je oprijel še vzdevek Jegulja. Foto: EPA
Sydneyjski nastop je Eric Moussambani končal kot zvezda iger, za nameček pa se ga je oprijel še vzdevek Jegulja. Foto: EPA
Eric Moussambani
Birokracija in pomanjkanje denarja je prisililo Erica k upokojitvi. Foto: EPA

22-letni plavalec iz Ekvatorialne Gvineje je v Avstralijo pripotoval kot eden izmed dveh športnikov iz te majhne afriške države. Poleg njega je nastopila še plavalka Paola Barila Bolopa, ki je prav tako "zaslovela" z najslabšim časom (1:03.97), le da na napol krajši progi. Oba sta vsemu navkljub postala sydneyjska junaka, ki sta zasenčila številne zmagovalce, hkrati pa potrdila, da olimpijsko geslo "Najpomembneje je sodelovati, ne zmagati" še ni za odpis.

Od osnov do iger v osmih mesecih
Dvojec se je naučil plavati šele osem mesecev pred igrami in je v tem času treniral v hotelskem 20-metrskem bazenu v Malabu, glavnem mestu Ekvatorialne Gvineje. Z bazenom olimpijskih velikosti sta se srečala šele na samih igrah! Po postavljenem novem državnem rekordu je Bolopa povedala: "Bilo je dlje, kot sem mislila, poleg tega sem bila zelo utrujena. Navdih sem dobila pri Ericu." Njen kolega je plaval nekaj dni prej, v skupini še z dvema eksotoma - Karimom Barejem iz Nigra in Farkodom Oripovim iz Tadžikistana. Zaradi prezgodnjega štarta sta bila tekmeca diskvalificirana in Moussambani se je sam spopadel s 100-metrsko znamko.

Desno si oglejte video, ki ga komentirata avstralska komedijanta Roy in HG.

Avstralska zvezda
Ob huronskem navijanju polnih tribun Aquatic Centra je Eric z velikimi težavami zmogel prvič preplavati dve dolžini bazena (1:52,72). Avstralci so pozneje "Jeguljo", kot so ga krstili, tako rekoč posvojili in mu tudi omogočili treniranje v Avstraliji. Pred olimpijskimi igrami v Atenah je spravil svoj osebni in državni rekord že pod zelo spodobnih 57 sekund (trenutni svetovni rekord Alaina Bernarda je 47,50), a v Grčiji ni nastopil zaradi težav z vizumom in poznejše poškodbe kolena.

Ob pomanjkanju denarja končal kariero
Nenastopanje v Grčiji ga je stalo nadaljnje kariere, saj je ostal brez sponzorjev in posluha lastne države, ki je sicer zaradi naftnih nahajišč ena bogatejših afriških dežel, a je vse bogastvo v rokah diktatorja Teodora Obianga in njegove klike. Moussambani je tako izginil z olimpijskega obzorja, a številni se bodo še dolgo spominjali njegovega pogumnega nastopa v Sydneyju.

Toni Gruden