Miha Potočnik ima veliko zaslug, da ima Slovenija prvo plavalno olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO
Miha Potočnik ima veliko zaslug, da ima Slovenija prvo plavalno olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO
Potočnik: Odvalil se mi je kamen od srca
Zgodovinski uspeh Isakovičeve

Potočnik je priznal, da je bil na olimpijskih igrah v Pekingu do Sarinega finalnega nastopa ves čas na trnih in da se mu je res odvalil velik kamen od srca: "Na igre sem prišel zelo živčen, saj sem vedel za priložnost, a je šlo na boljše, ko so tukaj nastopili prvi plavalci in dosegali osebne rekorde. Takrat sem vedel, da smo dobro pripravljeni, a se je nervoza včeraj in danes pred startom ponovila. Res mi je odleglo."

Vesel, da jo je lahko popeljal do Pekinga
Miha Potočnik v Radovljici vzgaja skupino izjemnih plavalcev. Bil je izjemno vesel, ker je dobil priložnost, da je Saro Isakovič lahko popeljal vse do olimpijske kolajne: "Sara je lani končala srednjo šolo in bi morala nadaljevati študij v ZDA. Zame je bila njena odločitev, da bo do iger v Pekingu trenirala pri meni, največje priznanje v trenerski karieri!" je po tekmi na druženju z novinarji dejal Potočnik.

Zrela športnica za vrhunske dosežke
"Najbolj pomembno je, da je dokazala, da je zrela plavalka. V finalni tekmi bi kaj lahko psihično pogorela, tudi lani v Melbournu na svetovnem prvenstvu ni bilo vse po dogovoru, zdaj pa je dokazala, da lahko plava svojo tekmo in se ne ozira na tekmice. Z današnjim nastopom je postala vrhunska tekmovalka."

Pri plavanju ni "polovičarstva"
Koliko ur vloženega dela potrebuje plavalka za odličje, Potočnik ni znal povedati, a je dejal: "Plavanje je 'full time job'. To niso le treningi v vodi in na suhem, potreben je počitek, priprava na treninge, pravilna prehrana. Le to je pot do uspeha. Imam še nekaj odličnih tekmovalcev, tukaj sem bil posebej vesel uspeha Anje Klinar, ki je dosegla velikanski napredek".

Sara ima še precej rezerv
Z osvojitvijo srebrne olimpijske medalje se je sodelovanje med Saro Isakovič in Miho Potočnikom končalo na idealen način. 20-letna Blejka se konec avgusta odpravlja na študij v ZDA, na kalifornijsko univerzo Berkeley: "Tudi v ZDA bo imela odlične razmere za delo, saj tam nenazadnje trenira olimpijska prvakinja Nathalie Coughlin in glede na dejstvo, da ima Sara v svojem plavanju še precej rezerv, od nje lahko vsi skupaj še veliko pričakujemo."

T. O.

Potočnik: Odvalil se mi je kamen od srca
Zgodovinski uspeh Isakovičeve