Sara Isakovič je zelo navezana na starše, ki jo spremljajo na največjih tekmah. Z mamo sta si takoj po tekmi skočili v objem. Foto: Reuters
Sara Isakovič je zelo navezana na starše, ki jo spremljajo na največjih tekmah. Z mamo sta si takoj po tekmi skočili v objem. Foto: Reuters
Sara se je odpeljala z novim kolesom
Sara: Komaj čakam, da se malo naspim!
V domačem kraju navdušeni nad Saro
Sara nekaj ur po medalji
Sarinemu očetu pregorel telefon
Potočnik: Odvalil se mi je kamen od srca

Po pripovedovanju staršev Sare Isakovič so na številnih koncih sveta napeto spremljali olimpijski finale na 200 metrov prosto. Družina je zaradi očetovega poklica navajena na nomadski način življenja in ima prijatelje vsepovsod, kar dokazujejo številne telefonske čestitke, ki jih je prejel Sarin oče. Mati Rebeka je telefon raje izklopila, da lahko uživa v intimnih trenutkih: "To je bila tekma njenega življenja. Dosegla je več, kot sem pričakovala. Takega rezultata tudi v sanjah ni nihče pričakoval. Medaljo ja, ne pa, da bo za 60 stotink hitrejša od svetovnega rekorda. Popoldne bomo v družinskem krogu proslavili uspeh."

Pristno veselje črpa iz družine
Medtem ko so vsi nestrpno čakali na finalni nastop in ponoči niso zatisnili očesa, je bila glavna junakinja slovenske plavalne pravljice po mnenju očeta Nenada mirna: "Mislim, da je Sara od vseh najbolje spala." Oče ima zasluge, da je imela Sara v Pekingu ves čas pozitivno energijo in tudi on jo je občasno spravil v dobro voljo. "Družina je pozitivno naravnana. Sara črpa optimizem in veselje iz družine. Nikomur ne želi nič slabega, tudi v športu ne. Celo Pellegrinijevi, največji tekmeci, je zaželela srečo!"

Borut Petrič: "Fantastično plavanje!"
Sara Isakovič je številnim Slovencem že zjutraj polepšala dan. "Ne samo dan, ves teden in ves mesec," je povedal nekdanji plavalni šampion Darjan Petrič. Njegov brat Borut, ki je bil leta 1980 na 1.500 metrov peti (do Pekinga najboljši slovenski dosežek) pa dodaja: "Plavala je fantastično. Čeprav je od nastopa že nekaj ur, sem še vedno pod vtisom njenega plavanja. Sem maksimalno vesel in upam, da bo moje dosežke še kdo presegel, saj takšni uspehi samo koristijo slovenskemu plavanju."

Dokazala svojo zrelost
Srebrne medalje se je izjemno razveselila tudi Nataša Kejžar, ki je pred sedmimi leti končala kariero: "Že v predtekmovanju in v polfinalu se mi je zdelo, da plava pametno in se ne pusti zmesti. Vedela je, kako mora plavati. Dokazala je, kako je zrela in samo čestitam lahko za ta super dosežek. Pomislila sem celo, da bi bila lahko zlata, ampak je imela Italijanka tudi nekaj več sreče," je za MMC povedala Nataša, ki je bila s sestro Alenko pri radovljiškem klubu gotovo vzornica Sare Isakovič.

Sara bo za svojo srebrno medaljo prejela 30.400 evrov. 17.500 evrov ji bo za dosežek namenil OKS, država pa 12.900.

Sarina tehnika že od nekdaj vrhunska
Kakšni so Natašini spomini na dan, ko se je Sara pridružila klubu? "Ko sta z bratom Galom prišla, sta bila stara okoli 7, 8 let. Mama ju jo pripeljala. Vedno so se nam zdeli zanimivi, ker so le poleti trenirali v Sloveniji, sicer pa so bili v tujini in je mama poskrbela za trening. Sarino plavanje je bilo vedno stilsko popolno, vedno je imela pravilno tehniko. Mati je kot nekdanja plavalka dobro vedela, kaj je dobro za hčer. Nekateri trenerji dandanes kar preveč mučijo mlade. Verjamem, da jim hočejo dobro in iz njih čim prej narediti vrhunske tekmovalce, ampak z dolgimi treningi se številni nasitijo in prenehajo."

Čestitki vodilnih politikov; gostja Eurosporta
Srebrni plavalki sta čestitki poslala tudi slovenski predsednik Danilo Türk in premier Janez Janša: "Vaša popolna predanost plavanju, trdo delo in energija, ki ste jo vložili, se vam je obrestovala in vas nagradila z vrhunskim rezultatom," je zapisal predsednik vlade. Nov dokaz o tem, kako je uspeh odmeval tudi zunaj naših meja, je gostovanje Sare Isakovič na televiziji Eurosport. Bila je gostja popoldanskega olimpijskega pregleda, kjer je v tekoči angleščini podoživela svoj nepozaben dan. Gostje oddaje so sami zvezdniki, pred dnevi sta na primer v njej gostovala atlet Hicham El Guerrouj in plavalec Ian Thorpe.

Kocijančič ji je podaril kolo
Pozno zvečer so Isakovičevi slovesen sprejem pripravili tudi v Slovenski hiši v Pekingu, kamor je prišlo več kot sto ljudi: drugi slovenski olimpijci, trenerji, spremljevalno osebje olimpijske reprezentance, številni novinarji in navijači. Po številnih prejetih čestitkah in šopkih rož ji je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič podelil na Kitajskem izdelano kolo, čakala pa jo je tudi torta.

T. O.

Sara se je odpeljala z novim kolesom
Sara: Komaj čakam, da se malo naspim!
V domačem kraju navdušeni nad Saro
Sara nekaj ur po medalji
Sarinemu očetu pregorel telefon
Potočnik: Odvalil se mi je kamen od srca