Janja Garnbret z zlato medaljo in domačimi navijači. Foto: BoBo
Janja Garnbret z zlato medaljo in domačimi navijači. Foto: BoBo

V središču Slovenj Gradca se je zbralo veliko ljudi kljub visokim temperaturam. Najboljšo športno plezalko na svetu, ki je v Franciji ubranila zlato kolajno iz Tokia, so najprej sprejeli v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, od koder prihaja šampionka. Tam so jo domači gasilci pozdravili z vodnim slavolokom, potem pa so jo pripeljali v bližnji Slovenj Gradec. Garnbret je bila namreč tudi gasilka, kot so dejali njeni prijatelji iz društva, je bila delavna in marljiva, je za Radio Slovenija poročala Metka Pirc.

Korošci so povedali, da so ponosni na Janjo. Pred tremi leti, ko je ob debiju športnega plezanja pod petimi krogi zablestela na Japonskem, so bili še malce v šoku. Zdaj pa so že pripravljeni na vse uspehe, ki jih neverjetna športnica niza vsako leto. "Zlato je doma v Šmartnem," je dejal eden izmed udeležencev sprejema.

Korošci ponosni na kraljico športnega plezanja

Navdušena je bila tudi dvakratna olimpijska prvakinja, ki je za Radio Slovenija povedala: "Najlepše je biti doma. Tu so ljudje, ki so me od začetka ves čas podpirali. 'Fajn', da je zdaj že drugo zlato tukaj." Za TV Slovenija pa je dodala: "Tak sprejem je pa najlepši in mi je najbolj pri srcu. Na domačem sprejemu mi je vedno najbolj toplo pri srcu. Vsi so tu, ki me podpirajo ves čas. Od naslova mladinske svetovne prvakinje, naslova svetovne prvakinje in do naslova olimpijske prvakinje. Z mano so bili na vsakem koraku."

Trener najboljše plezalke na svetu Roman Krajnik je dejal, da ni samo njen trener in da mu je v veliko čast biti trener tako velike šampionke. Po njegovih besedah ni boljše športnice od Garnbret, ki je pripravljena trdo delati, kot da nikoli ni ničesar dosegla: "Užitek je delati s takšno športnico."

Slovenjgraški župan Tilen Klugler je povedal, da je Garnbret njihova častna občanka in da so vsi ponosni, ker so njeni soobčani. Čestital ji je za ubranitev olimpijskega naslova: "Pozitivno navijaško vzdušje iz Slovenj Gradca se je čutilo tudi v Parizu, kjer je Garnbret splezala do zvezd." Dodal je, da znajo športniki povezati Slovence. Klugler je prvi Slovenki, ki je ubranila zlato olimpijsko kolajno, vročil občinsko priznanje in denarno nagrado v vrednosti 10.000 evrov. Župan je čestital tudi odbojkarju slovenske reprezentance Saši Štalekarju za odlično igro na olimpijskih igrah. Vročil mu je tudi priznanje in 2000 evrov denarne nagrade.

Šest obalnih olimpijcev na čelu z dobitnikoma medalj Andrejo Leški in Tonijem Vodiškom. Foto: BoBo
Šest obalnih olimpijcev na čelu z dobitnikoma medalj Andrejo Leški in Tonijem Vodiškom. Foto: BoBo

V Kopru so športni navdušenci pozdravili kar dve kolajni, zlato judoistko Andrejo Leški in srebrnega Tonija Vodiška. To sta prvi koprski olimpijski medalji, s čimer se je približal sosednji Izoli, ki ima po zaslugi jadralca Vasilija Žbogarja kar tri.

Dobitnike medalj pozdravili v domačih krajih

"Presrečna sem in navdušena," je dejala Leški, ki je ponovila uspeha Urške Žolnir in Tine Trstenjak, ki sta prav tako v kategoriji do 63 kilogramov zasedli olimpijski prestol. "Najlepše je priti domov. Vedno se vračamo v naš mali Koper k prijateljem in navijačem. Ti sprejemi so dodatna naloga in zame nekaj novega, ampak mi je zelo všeč. Komaj pa tudi čakam, da se bom malo naspal," je pristavil Vodišek, ki je odličje osvojil v formuli kite, novi članici olimpijske družine.

Sprejem je bil v koprski Taverni, kjer je navijače pozdravilo šest obalnih olimpijcev. Dobitnikoma medalj so na odru družbo delali še rokometaši Dean Bombač, Staš Slatinek Jovičič in Aleks Vlah ter jadralka Lina Eržen, vse pa je zbrana množica pozdravila z bučnim aplavzom, ki se ni polegel ves večer. Zbrane je nagovoril tudi koprski župan Aleš Bržan, ki je skupaj s predsednikom Športne zveze Koper Arturom Steffetom dobitnikoma kolajn podelil tudi posebno občinsko priznanje, Zlato sonce Mestne občine Koper.

Kot je za STA po prireditvi povedal Vodišek, je bil nad sprejemom navijačev navdušen, že zdaj pa je napovedal, da bo medaljo lovil tudi v Los Angelesu leta 2028. "Dal vam bom še razloge za navijanje in upam, da boste uživali, ko nas boste gledali. Upam pa tudi to, da vam je šport postal dovolj zanimiv, da ga boste preizkusili tudi sami," je med drugim dejal. Kot se je še pošalil, bo v sredo prvič po več mesecih spal brez budilke.

Nasmejana je bila tudi Leški, ki je priznala, da takega sprejema ni pričakovala, a da jo je ta zelo razveselil. Kot je še povedala, se že čez nekaj ur odpravlja v London, kjer bo obiskala koncert pop-zvezdnice Taylor Swift: "Potem bom še malo dosegljiva za različne novinarske obveznosti, nato pa grem na 'off'."

Množica navijačev na Kongresnem trgu pozdravila olimpijske junake