LeBron James je bil ameriški junak. Foto: AP
LeBron James je bil ameriški junak. Foto: AP

Afriška reprezentanca, ki jo v Parizu čaka olimpijski debi, je odigrala izjemno drugo četrtino. Odlično je končala že prvo (24:26), potem pa si je tik pred odmorom priigrala 16 točk naskoka. V garderobo je odšla s prednostjo 44:58. Natančni so bili sudanski strelci z razdalje, Američani pa so iz 12 poskusov v prvem polčasu zadeli le eno trojko. V drugi četrtini so izgubili več žog, kot pa so zbrali asistenc.

V tretji četrtini pa so zrežirali preobrat, potem ko so naredili serijo 16:0. Olimpijski prvaki so povedli z 81:76, v zadnji četrtini pa si več kot sedem točk naskoka niso mogli priigrati. Nepopustljivi Sudanci so se vrnili v igro in JT Thor je 20 sekund pred koncem zadel trojko za vodstvo. Odgovor je našel LeBron James, ki je prodrl pod koš in s polaganjem dosegel odločilni točki. Ostalo je še osem sekund. Poskusil je Carlik Jones, toda zgrešil. Wenyen Gabriel je dobil skok, a je bil v gneči pod košem neuspešen, sodniške piščalke pa so ostale neme.

James je bil s 23 točkami najboljši v moštvu ZDA. V statistiko je vpisal še po šest skokov in podaj. 15 točk in 11 skokov je dodal Anthony Davis, 14 točk je zbral Joel Embiid, 12 Steph Curry, 11 pa Anthony Edwards. S 25 točkami je bil sicer prvi strelec tekme Marial Shayok. S trojnim dvojčkom se je izkazal Jones, novopečena okrepitev Partizana, ki je statistiko napolnil s 15 točkami, 11 skoki in 11 podajami. Thor je pristavil 14 točk, Gabriel pa 11.

Američani bodo v Londonu v ponedeljek igrali še s svetovnimi prvaki Nemci. Prvi test jih v Parizu čaka v nedeljo, ko se bodo pomerili s Srbi. Pred dnevi so jih v Abu Dabiju nadigrali na pripravljalnem obračunu. V skupini se bodo srečali tudi z Južnim Sudanom, potem pa še s Portorikom.