Steph Curry bo prvič zaigral na olimpijskih igrah, je pa z ZDA že dvakrat postal svetovni prvak. Foto: EPA
Steph Curry bo prvič zaigral na olimpijskih igrah, je pa z ZDA že dvakrat postal svetovni prvak. Foto: EPA

Prav orli naj bi bili glavni izzivalci ZDA, ki bodo lovile peto zaporedno olimpijsko zlato. Toda tokrat jim niso bili kos. Izjemno razigran je bil s 24 točkami Steph Curry, ki je udarno že začel tekmo, ko je nanizal prvih devet ameriških točk. Tudi v drugi četrtini je imel serijo devetih točk, potem pa je ob koncu zadel še dvakrat za tri točke in navdušil razprodano Etihad Areno, kjer se je zbralo več kot 12.500 gledalcev. Izza črte je najboljši ostrostrelec vseh časov metal 6/9.

"Smo vse boljši in smo na pravi poti. Všeč mi je, kakšen je bil pristop igralcev. Res so se borili in bili čvrsti v obrambi. Z dobro obrambo in pritiskom na žogi so premagali Srbijo," je bil zadovoljen selektor Steve Kerr, ki je Curryja, s katerim sta skupaj osvojila štiri šampionske prstane, zamenjal kljub izjemnim serijam. "Navijači Warriorsov me danes ne marajo. Vsakič, ko Stepha zamenjam, me sovražijo," je v šali dodal Kerr, Curry pa je pristavil: "Če bom na olimpijskih ujel tak ritem, kot sem ga v drugi četrtini, verjetno ne bom šel iz igre."

Toda Američani imajo zares izjemno širok izbor kakovostnih igralcev. S klopi sta jih 17 oziroma 16 točk dodala Bam Adebayo in Anthony Edwards. 11 jih je zbral LeBron James, v obrambi pa se je s kar šestimi blokadami izkazal Anthony Davis. V vrsti svetovnih podprvakov je bil s 16 točkami in 11 skoki najučinkovitejši Nikola Jokić. 14 točk je dosegel Aleksa Avramović, 11 Filip Petrušev, deset pa Ognjen Dobrić. Srbi so igrali brez Bogdana Bogdanovića in Nikole Jovića, za katerega upajo, da si bo pravočasno pozdravil poškodbo, Američani pa brez Kevina Duranta, ki je še vedno poškodovan.

ZDA so v Združenih arabskih emiratih premagale tudi Avstralijo, predtem pa še doma v ponovitvi obračuna za tretje mesto z lanskega svetovnega prvenstva Kanado, ki prav tako spada v ožji krog favoritov. Zdaj odhajajo v London, kjer se bodo srečale še z Južnim Sudanom in Nemčijo. Srbi in Američani so skupaj v skupini. Pod petimi krogi bodo igrali v nedeljo, 28. julija. V skupini sta še Južni Sudan in Portoriko. Orli so v Abu Dabiju klonili tudi pred Avstralci, predtem pa so bili v Lyonu boljši od Francozov. Zdaj jih čakata še pripravljalna dvoboja z Japonci in Grki.