Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uvodne minute finala so bile v znamenju t. i. run adn gun košarke. Obe reprezentanci sta igrali zelo hitro v napadu, a slabše v obrambi. Wembanyama in Yabusele sta z zabijanji dvignila na noge glasen Bercy, toda zaključek četrtine je pripadel Američanom. Razigran je bil Booker s sedmimi točkami, Edwards pa je dosegel dve trojki, drugo prek klubskega soigralca Goberta in poskrbel za pet točk naskoka (15:20).

S serijo 8:0 so Francozi v 13. minuti povedli. Strazel je najprej zadel trojko od table, potem pa še podal za zabijanje Coulibalyju. Tri minute ZDA niso zadele, potem pa sta najprej s trojkama Booker in Curry priigrala pet točk naskoka, ko je najboljši ostrostrelec vseh časov znova zadel z razdalje, Booker pa je bil uspešen v protinapadu in je natančno izvedel še dodatni prosti met, pa so branilci olimpijskega naslova povedli v 19. minuti za 10. Yabusele, ki je v prvem polčasu dosegel 15 točk, je nato poskrbel za izid prve polovice srečanja (41:49). Francija je kar 26 točk dala izpod obroča, ZDA pa 22 iz protinapadov.

V drugi minuti drugega dela je bil Curry izza črte natančen za +13, dve minuti zatem pa še za +14. Vincent Collet je po drugi njegovi trojki vzel minuto odmora, ki je prebudila njegove varovance. Wembanyama je dal pet točk zapored, zadel tudi trojko za -9, in dve minuti zatem je Kerr posredoval s 'timoutom', ki pa ni imel takega učinka. Dve žogi zapored so njegovi varovanci izgubili, Fournier pa je zadel za tri in približal le na -6. Odgovoril je LeBron James, toda Francozi so nato imeli napad, ko bi lahko prišli še bližje. Durant in Edwards sta v 30. minuti izvedla atraktiven 'alley-oop' v protinapadu za dvomestno prednost, toda nato je Fournier zadel še eno trojko, po izgubljeni žogi Duranta pa je De Colo v protinapadu približal na 72:66.

Trojni dvojček Jokića za srbski bron

Srbi so se v boju za tretje mesto oddolžili Nemcem za poraz v finalu lanskega svetovnega prvenstva. Tekmo za olimpijski bron so dobili s 93:83. Blestel je Nikola Jokić, ki je statistiko napolnil z 19 točkami, 12 skoki in 11 podajami. Tako je postal četrti košarkar po Luki Dončiću, LeBronu Jamesu in Aleksandru Belovu, ki je pod petimi krogi zbral trojni dvojček. 19 točk je dosegel tudi Vasilije Micić. Pri Nemcih je 18 točk dal Franz Wagner.

Kot je po tekmi povedal Vasilije Micić, mu je Nikola Jokić pomagal, da je postal za 30 odstotkov boljši, prav tako je pri tem pomagal tudi drugim soigralcem. Tako Jokić kot Micić sta dosegla po 19 točk na tekmi za tretje mesto. Foto: Reuters
Kot je po tekmi povedal Vasilije Micić, mu je Nikola Jokić pomagal, da je postal za 30 odstotkov boljši, prav tako je pri tem pomagal tudi drugim soigralcem. Tako Jokić kot Micić sta dosegla po 19 točk na tekmi za tretje mesto. Foto: Reuters

Orli so prevzeli pobudo in na začetku druge četrtine so si priigrali dvomestno prednost (23:34). Varovanci legendarnega trenerja Svetislava Pešića, ki je v svoji karieri do evropskega naslova vodil tudi nemško reprezentanco, so v tretji četrtini vodili za 19 točk (45:64), Nemci pa so do zadnje četrtine prepolovili zaostanek (63:72). V zadnji četrtini so se svetovni prvaki približali na -8 zaostanka (74:82), bližje pa niso uspeli.

Za Srbe je to tretja olimpija medalja. Po razpadu nekdanje države so dobili skupaj takrat še s Črno goro pod zastavo ZR Jugoslavije srebro v Atlanti 1996, v Riu 2016 pa so prav tako izgubili v finalu. Nemci ostajajo brez olimpijskega odličja.


FINALE:
FRANCIJA – ZDA
87:98 (15:20, 26:29, 25:23, 21:26)


TEKMA ZA TRETJE MESTO:
Nemčija – SRBIJA
83:93 (21:30, 17:16, 25:26, 20:21)
F. Wagner 18, Schröder 13, Thiemann 1; Jokić 19, 12 skokov in 11 podaj, Micić 19, Bogdanović 16, Avramović 13, Petrušev 11, Marinković 10.