Američani so udarno začeli olimpijske igre. Foto: Reuters
Američani so udarno začeli olimpijske igre. Foto: Reuters

ZDA so orle zanesljivo premagale že na pripravljalni tekmi pred igrami. Srbi so korak držali večji del prvega polčasa, na začetku drugega pa so branilci naslova povedli z dvomestno razliko, ki so jo suvereno ohranili in do konca še oplemenitili. Zadeli so 18 trojk s 56-odstotno uspešnostjo, Srbija je bila uspešna devetkrat, odstotek meta za tri pa je znašal 24. Blestel je Kevin Durant, ki je izpustil pripravljalne tekme. Dosegel je 23 točk, le enkrat pa je zgrešil iz igre (5/5 trojke). 21 točk je dodal LeBron James, na drugi strani pa 20 Nikola Jokić.

Nikola Jokić je bil najboljši v srbski reprezentanci. Foto: Reuters
Nikola Jokić je bil najboljši v srbski reprezentanci. Foto: Reuters

Z agresivno obrambo na krilih Alekse Avramovića so Srbi povedli z 10:2 in v tretji minuti že prisilili Steva Kerra v minuto odmora. Takoj zatem je Steph Curry s težkega položaja zadel za tri, kar so bile njegove prve olimpijske točke. Dvakrat je bil izza črte uspešen Devin Booker, James pa je popeljal v peti minuti ZDA v vodstvo. Toda sledila je srbska serija 8:0, potem pa dve trojki Duranta, pet točk je dodal še Anthony Edwards in Američani so prvo četrtino dobili s 25:20.

Durant je nadaljeval izjemno predstavo in po dveh minutah nadaljevanja je Svetislav Pešić ob zaostanku svetovnih podprvakov za devet vzel minuto odmora. Četrta minuta druge četrtine je tekla, ko je KD četrtič zadel izza črte. Uspešen je bil prek roke Jokića za +10. Potem so se Srbi prav po zaslugi Jokerja približali na -4, po seriji 8:0 pa dve minuti pred koncem polčasa na -2. Toda znova je odgovoril izvrstni Durant, ki je iz obrata prehitel sireno za 58:49 ob odhodu v garderobi. Krilni košarkar, ki ima že tri olimpijske zlate medalje, je v prvem delu dosegel kar 21 točk, in to ob stoodstotnem metu iz igre (3/3 za dve, 5/5 za tri). Američani so trojke metali kar 12/18, so pa izgubili deset žog.

Jrue Holiday je nadaljeval izjemen strelski ritem ZDA in na začetku tretje četrtine zadel za do tedaj najvišjo razliko 14 točk. V 27. minuti je Anthony Davis z dodatnim prostim metom to še popravil za točko, nato pa je Edwards lepo iz igre vrgel Nikolo Jovića in po 30 minutah postavil izid 84:65. Bam Adebayo je na začetku zadnje četrtine zabil in Američani so prvič povedli za več kot 20 točk. Šest minut do konca so orli znižali na -13, ko je položil Jokić. S trojko je odgovoril Holiday. Ko je Bogdan Bogdanović dvakrat v nizu zadel izza črte, je bilo tri minute pred koncem -14, na kar so Američani znova odgovorili izza črte. Tokrat je bil natančen Booker. Piko na i zmagi je s trojko za najvišjo razliko na srečanju postavil Curry.

Ameriški košarkarji gladko odpravili Srbe

Zgodovinska zmaga Južnega Sudana

Veliko veselje Južnega Sudana, ki je lani prvič nastopil na svetovnem prvenstvu, zgodovino pa afriška reprezentanca, ki je šele 11 let članica Fibe, piše tudi na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Veliko veselje Južnega Sudana, ki je lani prvič nastopil na svetovnem prvenstvu, zgodovino pa afriška reprezentanca, ki je šele 11 let članica Fibe, piše tudi na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Portoričani, ki na olimpijskih igrah sodelujejo prvič po letu 2004, so bolje začeli dvoboj in si v prvem polčasu priigrali devet točk naskoka. Vendar se je Južni Sudan še pred odhodom v garderobe približal, s serijo 11:0 pa v tretji četrtini prevzel pobudo. V zadnji četrtini si je priigral dvomestno prednost, ko je Clarik Jones zadel trojko tri minute pred koncem, pa je bil ob vodstvu za 13 obračun odločen.

Južni Sudan je prevladoval pod obročema. Skok je dobil s 55:37. 18 odbitih žog je ujel v napadu in iz t. i. drugih priložnosti dal 24 točk, Portoriko le dve. Obe ekipi sta zadeli po 14 prostih metov, Sudanci so jih iz 15 poskusov, Portoričani pa iz 24. Jose Alvarado je bil s 26 točkami prvi strelec tekme, v afriški zasedbi pa se je z 19 izkazal Jones. Novopečeni član beograjskega Partizana je v statistiko vpisal še sedem skokov in šest podaj.


SKUPINA C

1. krog:
JUŽNI SUDAN – PORTORIKO
90:79 (20:28, 28:26, 23:15, 19:10)
Jones 19, Shayok 15, Omot in Kuol po 12; Alvarado 26, Waters 18.

SRBIJA – ZDA
84:110 (20:25, 29:33, 16:26, 19:26)
Jokić 20, Bogdanović 14, Dobrić 13, Micić 11, Avramović 10; Durant 23 (5/5 za tri), James 21, Holiday 15, Booker 12, Curry in Edwards po 11.

Lestvica