Kawhi Leonard, dvakratni prvak Lige NBA in MVP dveh finalov, še nikoli ni igral za ameriško reprezentanco. Foto: AP
Kawhi Leonard, dvakratni prvak Lige NBA in MVP dveh finalov, še nikoli ni igral za ameriško reprezentanco. Foto: AP

Američani bodo v Franciji naskakovali peto zaporedno olimpijsko zlato, Steve Kerr pa bo imel na voljo praktično najmočnejšo zasedbo, zato bodo tudi prvi favoriti turnirja. Je pa ostal brez Leonarda, ki je manj kot tri tedne pred začetkom iger svoj nastop odpovedal. Kot je sporočilo vodstvo reprezentance, se bo krilni košarkar Clippersov, ki bi sicer debitiral v ameriškem dresu, posvetil pripravam na klubsko sezono.

V Las Vegasu je treniral z reprezentanco, bil pripravljen na igranje pod petimi krogi, toda na koncu so vendarle sklenili, da je najbolje, da se umakne, so dodali. Zaradi težav s kolenom je Kawhi namreč izpustil 12 od zadnjih 14 tekem losangeleške zasedbe v minuli sezoni. V uvodnem krogu končnice jo je s 4:2 v zmagah izločil Dallas. Na začetku tedna je sicer Leonard zatrdil, da je koleno v redu in se lahko normalno pripravlja na igre.

Medtem je Grant Hill, direktor reprezentance, že sporočil ime zamenjave. Odločili so se, da vpokličejo Whita, ki ima za sabo izjemno uspešno sezono v dresu Bostona, z reprezentanco pa je sodeloval na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Kitajskem. V ekipi se bo pridružil klubskima kolegoma Jaysonu Tatumu in Jruju Holidayu, s katerima so letos osvojili šampionski prstan. Nekaj težav ima s poškodbo v ameriški reprezentanci sicer tudi Kevin Durant.

Klubi Lige NBA ne smejo igralcem preprečiti nastopa v reprezentanci, toda jasno je, da vplivajo na "skupno" odločitev. Tako je bilo v kanadskem primeru, ko je vodstvo reprezentance razkrilo, da je Golden State preprečil sodelovanje Andrewa Wigginsa.