Razočaranje po tekmi je bilo nepopisno. Foto: Reuters
Razočaranje po tekmi je bilo nepopisno. Foto: Reuters

Varovanci Uroša Zormana so igrali zelo dobro in pogumno, bili blizu zgodovini in sploh prvi slovenski medalji v ekipnih športih na olimpijskih igrah, a na koncu jim je podobno kot v polfinalu zmanjkal le en gol. Po minuti odmora je imela Slovenija 19 sekund časa za napad, ki bi prinesel podaljšek, a napad je bil neizdelan, Borut Mačkovšek je tako poskušal s težkega položaja z desetih metrov, bil je pokrit in ni mogel sprožiti nevarnega strela.

Zadnje tri minute obračuna za olimpijski bron
Aleix Gomez je bil s petimi goli prvi španski strelec. Foto: Reuters
Aleix Gomez je bil s petimi goli prvi španski strelec. Foto: Reuters

Španci dobro zaustavili Vlaha
Slovenija je bila konkurenčna, v drugem polčasu je sicer malce škripalo predvsem v napadu, kjer je bila igra za odtenek premalo dinamična, žoga je premalo krožila, na tako statično igro se je Španija dobro pripravila in izvajala odličen pritisk na Aleksa Vlaha. Ostrostrelec je v prvem polčasu ostal celo brez gola, tekmo pa končal s tremi goli iz 10 poskusov. Igralci v belem so tudi premalo izkoristili odličen začetek Klemna Ferlina, ki je do 17. minute od 11 strelov ubranil kar sedem strelov, v nadaljevanju tekme pa je od 22 strelov ustavil le še štiri poskuse.

Ostajajo pri dveh medaljah
To je sicer največji slovenski uspeh rokometne reprezentance na olimpijskih igrah, saj je prvič igrala v polfinalu, ostaja pa pri dveh medaljah na velikih tekmovanjih − leta 2004 je bila na domačem turnirju evropski podprvak, leta 2017 pa bronasta na svetovnem prvenstvu.

Bombač: Najbolje, da čim prej "spakiramo" in se odpravimo domov
Najboljši posamezniki turnirja

Po končanem olimpijskem turnirju so znani tudi najboljši posamezniki. Ti so: Danec Mathias Gidsel, najboljši strelec in tudi MVP turnirja, Španec Daniel Fernandez, Simon Pytlick, Nemec Juri Knorr, Danec Lukas Jørgensen, Nemec Ranars Uščins, Slovenec Blaž Janc ter Danec Niklas Landin Jacobsen.

Blaž Janc je v prvem polčasu dosegel štiri gole, v zadnjih sekundah pa je izsilil še sedemmetrovko. Foto: Reuters
Blaž Janc je v prvem polčasu dosegel štiri gole, v zadnjih sekundah pa je izsilil še sedemmetrovko. Foto: Reuters

Ferlin odlično začel tekmo
Začetek tekme je bil nervozen in previden, Slovenija je prva dobila žogo, a zapravila napad. V uvodnem delu tekme je padlo malo golov, nobena reprezentanca ni nikoli vodila več kot za en gol. Po desetih minutah je bilo 3:3, v vratih Slovenije je bil izjemno razpoložen Ferlin, ki je od petih poskusov ubranil kar tri strele, a njegovi soigralci v napadu tega niso znali nadgraditi.

Janc padel v protinapadu za +3
Bolje je šlo v nadaljevanju, saj so v 14. minuti izkoristili zmedo v španski obrambi in v razmiku 45 sekund dosegli kar dva gola, Blaž Janc je v hitrem protinapadu tako zadel za 6:4 in prvo vodstvo z dvema goloma razlike. Janc je dve minuti pozneje še hitreje zdrvel v napad za vodstvo s tremi goli, a mu je spodrsnilo in je padel. V nadaljevanju akcije je bila Slovenija neučinkovita, kar so Španci kaznovali z dvema goloma in izid je bil v 20. minuti znova poravnan na 6:6. Španci so nato napačno menjali in bili zato kaznovani z izključitvijo, vseeno pa so z igralcem manj po daljšem času znova povedli (7:6).

Dolenec postavil izid polčasa – 12:12
V drugem delu uvodnega polčasa se je ustavilo Ferlinu, ta je od prvih 11 strelov zbral kar sedem obramb, v zadnjih 13 minutah pa ni ustavil niti enega strela (polčas je tako končal še vedno z zelo dobrim odstotkom obramb 7/19, 37 odstotkov). Španci so tako dvakrat povedli z dvema goloma (10:8 in 12:10), a jih je slovenska obramba silila v napake. Slovenski voz sta tako vlekla Janc (streli 4/4) in Jure Dolenec, ki je že po izteku igralnega časa s sedmih metrov postavil izid polčasa (12:12).

Jure Dolenec je izkoristil vseh šest sedemmetrovk. Foto: Reuters
Jure Dolenec je izkoristil vseh šest sedemmetrovk. Foto: Reuters

Vlah v 40. minuti le do prvega gola
Na začetku drugega polčasa je Ferlin spet našel staro formo (trije streli, dve obrambi), a v napadu ni steklo. Vlah je najprej izgubil žogo, pozneje pa še slabo streljal in Španci so bili spet pri +2 (14:12). Ferlin je še vedno spominjal na hobotnico, Vlah je v 40. minuti s petim strelom vendarle dosegel prvi gol v dopoldnevu in poskrbel za izenačenje na 15:15.

Kodrin za prvo vodstvo po dolgem času
Nadaljevanje je šlo gol po gol. Španci so povedli, Slovenija pa je takoj izenačila. Niz se je končal v 51. minuti, ko je Vlah s tretjim golom od daleč izenačil na 19:19, Domen Novak je v naslednji akciji ukradel žogo, v protinapadu našel Tilna Kodrina, ki je zadel za 20:19 in sploh prvo slovensko vodstvo po 19. minuti tekme. Žal se je pozneje izkazalo, da tudi zadnje.

Fotografija je več kot zgovorna. Foto: Reuters
Fotografija je več kot zgovorna. Foto: Reuters

Zadnjič poravnano pri 21:21
Slovenija je pri 20:20 tkala dolg napad za gol, večkrat je bil prekinjen s prekrškom in golavtom, v zaključku se je Vlah vendarle prebil v akcijo za gol. Vsi v dvorani so pričakovali sedemmetrovko, a piskan je bil prestop, na drugi strani je Aleix Gomez s petim golom zadel za 21:20. Nato je na drugi strani Dolenec s sedemmetrovke poskrbel za zadnje izenačenje (21:21).

Bila je priložnost ...
Abel Serdio
je v 57. minuti Španijo znova popeljal v vodstvo (22:21), na drugi strani pa je Vlah zgrešil za izenačenje. Dve minuti pred koncem je Alex Dujshebaev s protinapada rdeče popeljal na prag brona (23:21). A drame še ni bilo konec, Dolenec je v 59. minuti izkoristil še šesto najstrožjo kazen in znižal na 23:22. Slovenska obramba je nato zdržala v obrambi in si priigrala napad za podaljšek, a ...

Fotogalerija

Rokomet, olimpijski turnir

Za 3. mesto:
Slovenija − ŠPANIJA 22:23 (12:12)
Gomez 5, Casado 4, Serdio, Maqueda, A. Dušebajev, Sanchez-Migallon, Odriozola in Fernandez po 2, D. Dušebajev 1; Dolenec 6, Janc 5, Kodrin in Vlah po 3, Bombač in Mačkovšek po 2, Novak 1.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Finale, nedelja ob 13.30:
DANSKA − NEMČIJA