Slovenke so po dveh tekmah pri polovičnem izkupičku. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so po dveh tekmah pri polovičnem izkupičku. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma bo pomembna za obe zasedbi, slovenski selektor Dragan Adžić pa je prepričan, da so njegove varovanke že povsem 'padle' v turnir: "Dekleta so skozi ti dve tekmi povsem na tem olimpijskem tekmovanju. Prva izkušnja, vključno z otvoritveno slovesnostjo, je še pustila občutek, da se dogaja nekaj velikega, zdaj pa so povsem 'padla not' in verjamem, da lahko dočakamo pot v Lille."

Proti Nemčiji je slovenska zasedba nazadnje igrala prav v kvalifikacijah za olimpijske igre in prepričljivo izgubila s 25:31. Vseeno pa poraz na koncu ni vplival na pot v Pariz, saj so Slovenke na zadnji tekmi ugnale Črno goro in si priborile zgodovinsko prvo vstopnico za turnir pod petimi krogi.

Zmaga bi odprla vrata v Lille

"Gre za zelo fizično ekipo. Pred tekmo v Ulmu kljub desetletju kot reprezentančni selektor proti tej Nemčiji še nisem vodil ekipe, tudi dekleta z njo do takrat še niso igrala, tako da nam bo ta izkušnja pomagala. Verjamem, da se bomo v napadu odzvali bolje in tudi v obrambi proti nekaterim njihovim igralkam," je pred tretjo tekmo razmišljal Adžić.

Zgodovinska zmaga slovenskih rokometašic, ki odpira vrata do četrtfinala

Zmaga proti Nemčiji bi v zahtevni skupini že najbrž pomenila dovolj za pot v Lille, kjer bodo na sporedu izločilni boji. A dogodkov ni vredno prehitevati, pravijo slovenske reprezentantke. Čeprav so dosegle zgodovinsko prvo zmago za ženske slovenske kolektive na olimpijskih igrah, z nogami ostajajo trdno na tleh.

Če se bodo držale dogovorov, lahko zmagajo

"To je zgolj rokomet, večina igralk je že igrala velike tekme, sama igram denimo v Ligi prvakov. Moramo odmisliti pritisk in se pripraviti na tekmo. Ko stopiš na teren, moraš biti sproščen," je tranzicijo od velikih oči do občutka, da so prispele na turnir, ocenila Elizabeth Omoregie.

"Gremo korak za korakom. Naslednja tekma je Nemčija. Lahko igramo z njimi in se dobro nanjo pripravimo. Če se bomo držali vsega, kar se zmenimo, lahko zmagamo. V kvalifikacijah za te OI smo že igrali z njo. Pogledali si bomo, kaj je bilo dobro in slabo. Nemčija mogoče čuti več pritiska, ker je zadnji tekmi izgubila," je še dodala organizatorka slovenske igre.

Ponosne, kar so dosegle, a ni še konec

Dodatno samozavest so Slovenke pridobile tudi po zmagi proti Južni Koreji, ki sicer velja za zelo neugodno reprezentanco. Korejke so pred tem premagale Nemčijo s 23:22, Slovenke pa so bile od azijskih predstavnic boljše s 30:23, v prvem krogu pa izgubile proti Danski (19:27). V primeru kroga treh reprezentanc za mesto v četrtfinalu bi pred Nemčijo in Južno Korejo Slovenija ostala tudi ob porazu proti Nemčiji za tri gole, a se na to ni za zanašati.

Tudi kapetanka Ana Gros razmišlja podobno: "Ta zmaga je super za samozavest, a ostajamo povsem na realnih tleh. Z eno zmago še nismo dosegle nič, to je bil le zgodovinski trenutek, a želimo si več od tega. Ponosne smo na to, kar smo dosegle, a ni še konec." Slovenijo nato do konca skupinskega dela čakata še tekmi proti Norveški v četrtek ob 21.00 in proti Švedski v soboto ob 16.00.