Aleks Vlah je bil s 14 zadetki prvi mož Slovenije. Foto: Reuters
Aleks Vlah je bil s 14 zadetki prvi mož Slovenije. Foto: Reuters

Čeprav so Japonci brez zmage, so se izkazali za neugodne tekmece. V prvem polčasu so dolgo vodili, tudi za tri gole, Slovenija pa je potrebovala 25 minut, da je prvič na tekmi povedla. Pobude ji ni uspelo prevzeti, ob polčasu je bil izid izenačen (15:15). V drugem polčasu pa je slovensko ekipo k zmagi vodil Aleks Vlah, ki je na koncu dosegel kar 14 golov.

Dean Bombač je dosegel prve tri slovenske gole. Foto: Reuters
Dean Bombač je dosegel prve tri slovenske gole. Foto: Reuters

Slovenci v 25. minuti prvič povedli
Japonci so povedli s 3:1, imeli so tudi napad za povišanje vodstva, a je vratar Slovenije Urban Lesjak branil. Bombač je s svojim drugim golom znižal zaostanek na 3:2. Z dvema zaporednima goloma Motokija je Japonska povedla s 5:2. Bombač je dosegel tretji gol (5:3). Kapetan Jure Dolenec se je pridružil Bombaču na listi strelcev (6:4). Aleks Vlah je dosegel dva zaporedna gola za minimalen zaostanek Slovenije (7:6). Japonci so ohranjali prednost (9:6). Slovenci so s tremi zaporednimi goli izenačili v 16. minuti (9:9). Nadaljevala se je izenačena igra. Slovenija je v 25. minuti po protinapadu, ki ga je uspešno končal Matej Gaber, prvič na tekmi povedla (12:13). Nadaljevala se je izenačena igra in ob polčasu je bil izid 15:15.

Uroš Zorman se je z izbranci uvrstil v četrtfinale. Cilj je izpolnjen. Foto: Reuters
Uroš Zorman se je z izbranci uvrstil v četrtfinale. Cilj je izpolnjen. Foto: Reuters

Vlah z 11 zadetki Slovenijo popeljal do vodstva
Japonska je dosegla tudi prvi zadetek v drugem polčasu, svoj tretji zadetek je dosegel Juki Baig (16:16). Prvega slovenskega v tem delu igre je dosegel Vlah. Vlah je bil še naprej razpoložen (17:18). Klemen Ferlin je branil Motokiju in Zormanovi izbranci so lovili novo vodstvo – z golom Vlaha so tega tudi prevzeli (18:19). Vlah je bil še naprej razpoložen, vknjižil je osmi gol za prvo vodstvo Slovenije za dva zadetka (18:20). Vlah je bil neustavljiv, s svojim enajstim zadetkom je Sloveniji prinesel prvo vodstvo s +3 (20:23). Vlah je še naprej rešetal nasprotno mrežo, dosegel je svoj 14. zadetek za +2 (27:29). Slovenska izbrana vrsta je zdržala do konca in se veseli zmage ter uvrstitve v izločilne boje, ki bodo potekali v Lillu.

Zorman in Dolenec po uvrstitvi v četrtfinale

Zorman: Fantje lahko malo zadihajo
Selektor Uroš Zorman je po tekmi izpostavil živčnost dvoboja z velikim vložkom: "Spopadali smo se z velikim pritiskom, bremenom. Japonska ni imela kaj za izgubiti, mi pa ogromno. Posledično se odvije taka klasična tekma. Vseeno smo imeli zadnjih 20 minut dvoboj relativno pod kontrolo, dva, tri gole prednosti. Fantom lahko čestitam za korektno igro. Tekma je bila primerna vložku, nervozi." Dejal je, da so izpeljali večino stvari, za katere so se dogovorili. "Seveda je bilo nekaj pomanjkljivosti, v napadu nekaj več tehničnih napak in to nas je stalo še ugodnejšega rezultata. Na koncu sta pomembni dve točki, tudi če bi zmagali za 20 golov, ne bi to naredilo nobene razlike."

Odločilni trenutki rokometne tekme Slovenija - Japonska

Zadovoljen je s prebojem v četrtfinale, kar prinaša tudi malce manj napeto čakanje na zadnjo tekmo, dodaja: "Kdo bi nam pred prvenstvom pripisal, da bomo startali minimalno s tretjega mesta, čeprav mogoče z drugega. Čaka nas derbi z Nemčijo za prvo mesto. Ampak dajmo malo najprej prespati, se spočiti. Prišli smo v položaj, ko lahko fantje malo zadihajo. To so si zaslužili, odgarali."

Vlah ni razmišljal o rekordu
Slovenijo je danes v napadu nosil predvsem Vlah, ki je dosegel 14 od slovenskih 29 zadetkov. Do rekorda OI, ki ga ima Poljak Jerzy Klempel iz Montreala 1976 proti Tuniziji, mu je zmanjkal le en gol, a glede tega član Aalborga pravi: "Ni obžalovanja, ker nisem o tem razmišljal, niti vedel, da sem blizu kakšnega rekorda." O njegovi sijajni igri naj govorijo drugi, je dejal po koncu zahtevnega dvoboja in opisal dogajanje na terenu. "Odigral sem svojo igro, ekipa svojo tekmo. Slavili smo le z enim golom razlike, kar ni najbolje, ampak Japonci so vsem razen Nemcem povzročali težave. Res igrajo hiter rokomet. Imeli smo težave v obrambi v igri ena na ena. Nekaj težav je bilo tudi v napadu, a ohranili smo mirno glavo," je dodal 27-letni Vlah.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Na tem turnirju je Vlah v izjemni formi. Na zadnjih treh tekmah je dosegel kar 30 golov, obrambe pa le stežka najdejo odgovor na močnega in eksplozivnega zunanjega igralca. "Videti je tako, tudi po naporni sezoni in napornih pripravah. Bolj kot si utrujen, boljši si, očitno. Trkam na les, da ne bo kakšnih poškodb in da vsi zdravi nadaljujemo naprej. Dovoljeno nam je sanjati."

Znanih pet četrtfinalistov
Danski in norveški rokometaši so si že po treh krogih skupinskega dela izborili četrtfinalni nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu, po današnjih tekmah četrtega kroga pa so se med najboljših osem uvrstili še Slovenci, Nemci in Egipčani.

Iz skupine A se z odhodom v Lille, ki bo med 7. in 11. avgustom gostil končnico olimpijskega rokometnega turnirja, spogledujejo še Švedska, Španija in Hrvaška, iz skupine B pa Francija in Madžarska.


SKUPINA A

4. krog:

JAPONSKA – SLOVENIJA 28:29 (15:15)
Jasuhira 8, Fudžisaka 6, Motoki 4, Juki Baig 3, Tamakava, Vatanabe in Jošida po 2; Vlah 14, Bombač in Dolenec po 3, Blagotinšek, Janc in Zarabec po 2.

HRVAŠKA – ŠVEDSKA 27:38 (15:18)
Martinović 8; Pellas 9, Karlsson in Lagergren po 5.

NEMČIJA – ŠPANIJA 33:31 (20:18)
Uscins 8, Golla 7; Gomez 10.

Lestvica


SKUPINA B

4. krog:
MADŽARSKA – DANSKA 25:28 (14:16)
Ilić 5; Gidsel 8, Hansen in Joergensen po 5.

ARGENTINA – FRANCIJA 21:28 (8:15)
Parker 7; Descat 8, Prandi 5.

NORVEŠKA – EGIPT 25:26 (13:14)
Reinkind 7; Omar 7, Mesilhy in Hesham po 4.

Lestvica