Slovenskim rokometašem gre za zdaj odlično. Foto: Reuters
Slovenskim rokometašem gre za zdaj odlično. Foto: Reuters

35-letni desni zunanji igralec opozarja tudi na dosedanje tekme japonske reprezentance, ki je bila blizu presenečenju proti Hrvaški (29:30) in je dodobra namučila Španijo (33:37). Doslej jo je visoko premagala le Nemčija (26:37). "Videli smo, kaj se je zgodilo na tekmi s Hrvaško. Tekme proti Španiji sicer nismo gledali, ampak tudi tam ni bilo lahko. Nemci pa so jih močno premagali. Taka tekma lahko gre v vse smeri. Hrvati so zaostajali že za šest golov v drugem polčasu." Dodal je: "Treba se je maksimalno pripraviti, saj gre za ekipo, ki je atipična. V Evropi nimamo veliko priložnosti srečati take reprezentance, a imajo ogromno rokometnega znanja. Treba se bo pripraviti kot na vsako tekmo in jo vzeti maksimalno resno."

Uroš Zorman. Foto: Reuters
Uroš Zorman. Foto: Reuters

S tem se strinja tudi selektor Zorman. Turnir ga doslej ni presenetil. "Pred turnirjem sem rekel, da imajo Švedi mogoče kakšen odstotek več možnosti, preostali pa smo nekje na 50–50. To se zdaj kaže. V obeh skupinah lahko vsi premagajo vsakega. Prvi trije krogi, trije veliki derbiji. Malo mi je žal Španije, resda pa bi lahko bilo nato ob drugačnem razpletu vse obrnjeno. Ne bomo gledali nazaj, gremo naprej. Z nogami smo na tleh, pred nami pa je nov finale," je kot vedno pomembnost naslednjega srečanja poudaril Zorman.

Ekipa trenutno v obrambi in napadu deluje odlično. Srednji blok je čvrst in otežuje delo vsaki reprezentanci, v napadu pa sijajno deluje predvsem naveza Blaž Janc in Aleks Vlah. Na zadnjih dveh tekmah sta člana Barcelone in Aalborga, zadnjih finalistov Lige prvakov, prevzela strelsko breme, a to ni nekaj, kar bi Zormana posebej presenečalo.

"Marsikaj imam v glavi in to je del tega. Res pa je, da ne moremo vseh 60 minut igrati tako. Vsak igralec prispeva svoje v mozaik. Danes bo eden dal več, jutri kdo drug. Poudaril bi, da na koncu zmaguje ekipa in ne posameznik, na to sem vselej prisegal," je kolektivno igro, ki izvrže tudi izstopajoče posameznike, povzdignil slovenski selektor.

"Z Aleksom sva zelo povezana, igrala sva že v mlajših reprezentančnih akcijah. Dobro se razumeva na igrišču in zunaj njega. Oba sva vrhunska igralca in nekako je poezija igrati z njim," je po tekmi s Švedsko dejal Janc.

Mačkovšek je načet

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo morala petkov četrti obračun v skupinskem delu olimpijskega turnirja odigrati brez enega izmed stebrov obrambe Boruta Mačkovška, ki je poškodovan, je na spletni strani objavila Rokometna zveza Slovenije (RZS). "Fizioterapevtska služba slovenske reprezentance bo vložila vse napore, da s terapijami čim prej odpravi težave slovenskega reprezentanta. Ta se bo lahko v postavo vrnil takoj, ko mu bo to dopuščalo zdravstveno stanje."

Namesto Mačkovška bo mesto med 14 igralci za tekmo proti Japonski zasedel Nik Henigman, ki je v Parizu nastopil že na uvodni tekmi.

Vlah je prav tako spregovoril s slovenskimi predstavniki medijev in se med drugim ozrl na naslednjo tekmo proti Japoncem. "Japonska je povzročala težave tako Hrvaški kot Španiji, Nemčija pa jo je razbila. Mi nismo ne Hrvati, ne Španci, ne Nemci, smo Slovenci in moramo pokazati svojo igro. So ekipa, proti kateri se redko igra. So hitri in moramo jih dobro analizirati ter potrditi zadnji dve predstavi," je dejal levi zunanji igralec slovenske izbrane vrste Aleks Vlah.

Razveselili so ga tako podpora s tribun kot uspehi Slovencev na čelu z zlato Andrejo Leški, odbojkarsko reprezentanco ter drugih. "Vsi smo tu skupaj, žene nas dodatna energija in motivacija, ko vidiš, da nekdo osvoji kolajno. Vesel si zanje in si to še toliko bolj želiš sam. Težko je reči, da gremo na medaljo, a gremo na vsako tekmo, kot bi bila finale. Tako bo tudi z Japonsko. Doslej smo naredili fantastično delo, a še nismo končali," je dodal Vlah.

Dopolnil ga je selektor, ki si prav tako želi nekaj okoli vratu. "To je čar olimpijskih iger. V vasi rasteš skupaj, to je ena družina in drug drugemu dajemo veter v jadra. Gledal sem to zlato medaljo ... Jaz bi jo tudi imel, res je lepa. Če ne, si bom pa eno tako pozlačeno naredil doma," se je še pošalil Zorman.

Skupina A

4. krog, petek, 2. avgusta, ob 14.00:
HRVAŠKA – ŠVEDSKA

Ob 16.00:
NEMČIJA – ŠPANIJA

Ob 19.00:
JAPONSKA – SLOVENIJA