"Želim si, da bi se dekleta v svojem telesu počutila odlično." Foto: Reuters
ZDA so osvojile tretje mesto. Foto: AP
ZDA so osvojile tretje mesto. Foto: AP

Na olimpijskih igrah v Parizu se mudi tudi ameriška igralka ragbija Ilona Maher, ki je veliko pozornosti dobila pred tremi leti, ko je hudomušno dokumentirala dogajanje v zakulisju olimpijskih iger v Tokiu.

27-letnica iz Vermonta, ki je z dvema milijonoma sledilcev na Instagramu in 1,9 milijona oboževalcev na TikToku najbolj spremljana igralka ragbija na družbenih omrežjih teh olimpijskih iger, tudi tokrat dokumentira življenje na olimpijskih igrah, so pa zagotovo največji vpliv imela njena sporočila o telesni pozitivnosti.

"Obstaja predstava, da morajo biti športnice vitke in fit"

Na površje je po dveh mesecih spet priplaval njen na odziv na besede enega izmed uporabnikov družbenih omrežij, ki se ji je posmehoval, da njen indeks telesne mase (ITM) zagotovo znaša 30. ITM med 25 in 29,9 velja za čezmerno telesno težo, ITM 30 in več pa za debelost.

"Mislim, da si me poskušal užaliti, a to je dejansko dejstvo. Moj ITM je res 30, no, 29,3, če sem natančnejša," je Američanka, ki je diplomirana medicinska sestra in ima tudi magisterij iz poslovanja, povedala na TikToku in razkrila, da tehta 90 kilogramov, visoka pa je 178 centimetrov. Dodala je, da je zanjo vse življenje veljalo, da ima čezmerno telesno težo. V videu je priznala, da se je zaradi te oznake na zdravniških izvidih počutila ponižano in osramočeno.

"Obstaja predstava, da morajo biti športnice vitke in fit. To ni res. Na olimpijskih igrah tekmujejo športnice vseh oblik in velikosti," je zatrdila olimpijka, ki je komentatorja dokončno utišala z besedami: "Jaz grem na olimpijske igre, ti pa ne."

Bila je sicer presenečena, da so se stare objave glede telesne podobe spet pojavile, a je vesela. Gre namreč za pomembno sporočilo, ki ga želi posredovati. "Pomembno mi je, da nenehno pridigam. Želim si, da bi se dekleta v svojem telesu počutila odlično," je za AP dejala Maher, ki naj bi ji prav ragbi močno pomagal pri samozavesti glede telesne podobe, tako pa še naprej vztrajno zavrača kakršne koli kritike njenega telesa.

Sama je v nedavnem videu po odprtju olimpijskih iger še dodatno poudarila, da so "vsi tipi telesa pomembni in vredni ter da omogočajo, da človek lahko dela neverjetne stvari".

"Mislim, da je stereotip o igralki ragbija predstava, da moraš opustiti svojo ženstvenost"

V svojih objavah sicer poudarja tudi, da so lahko tudi ženske, ki igrajo šport, kot je ragbi, ženstvene. "Mislim, da je stereotip o igralki ragbija predstava, da moraš opustiti svojo ženstvenost in igrati zelo moški, brutalen šport," je dejala športnica, ki je letos svoji ekipi pomagala osvojiti bronasto olimpijsko medaljo, in poudarila, da se številne igralke ragbija, vključno z ameriško ekipi, pred tekmami ličijo, saj se želijo počutiti lepe.

"Toda to ne zmanjša tega, kako dobro igramo," je poudarila olimpijka, ki želi še več dekletom predstaviti to športno disciplino. Dodala, da je treba tovrstne stereotipe preprosto vreči skozi okno.

Njenemu mišljenju je pritrdila tudi njena sotekmovalka Sammy Sullivan. "Mislim, da sta moč in agresija lahko ženstveni in lepi, če tako želiš. Naša ekipa je utelešenje tega. Vse kažemo svojo ženstvenost na različne načine," je dejala vojaška stotnica in dodala, da se ragbi in ženstvenost pač ne izključujeta.

As long as haters keep saying dumb stuff, I’m gonna keep clapping back