Poudarila je, da medalja ni zanjo, ampak za vse ljudi, ki jo podpirajo, in
Poudarila je, da medalja ni zanjo, ampak za vse ljudi, ki jo podpirajo, in "vsa temnopolta dekleta, ki so mi podobna". Foto: Reuters

Ameriška sprinterka Brittany Brown je v teku na 200 metrov na olimpijskih igrah v Parizu zasedla tretje mesto.

Dejala je, da se na poti do svojega prvega olimpijskega odličja ni spopadala samo z endometriozo in sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), ampak tudi z drugimi zdravstvenimi težavami, vključno s športnikovo kilo in poškodbo labruma v kolku.

"To je za vse ženske, ki se spopadajo z zdravstvenimi težavami, za vse ženske, ki imajo endometriozo, ki imajo PCOS, za vsako športnico, ki se je obrnila name in rekla: 'Niso me opazili, trenerji mi ne posvečajo pozornosti,'" je na novinarski konferenci po tekmi dejala Brown.

Poudarila je, da medalja ni zanjo, ampak za vse ljudi, ki jo podpirajo, in "vsa temnopolta dekleta, ki so mi podobna".

V finalu teka na 200 metrov je sicer zmagala Američanka Gabrielle Thomas, ki je s časom 21,83 sekunde prepričljivo ugnala Julien Alfred iz Svete Lucije (22,08). Brown je svojo prvo olimpijsko medaljo na prav tako svojih prvih olimpijskih igrah osvojila s časom 22,20 sekunde.

O endometriozi

Gre za benigno (nenevarno) bolezen, pri kateri tkivo, podobno maternični sluznici, raste zunaj maternične votline. Pogosto se nahaja na jajčnikih, jajcevodih in potrebušnici. Pojavlja se lahko tudi na bolj oddaljenih mestih, na primer v pljučih, ledvicah, nosu, popku.

Značilni za endometriozo so njeni nespecifični simptomi. Najpogostejši so bolečine v medenici, bolečine pri spolnih odnosih, boleče in močne menstruacije, lahko tudi boleče uriniranje, odvajanje blata in nenazadnje neplodnost.