Po podelitvi je predlagal sebek. Foto: AP
Po podelitvi je predlagal sebek. Foto: AP

Na tekmovanju v namiznem tenisu sta v kategoriji mešanih dvojic zlato v imenu Kitajske osvojila Vang Čukin in Sun Jingša, srebro je romalo v Severno Korejo, ki sta jo zastopala Ri Džongšik in Kim Kumjong, bron pa v Južno Korejo, za katero sta igrala Lim Jonghoon in Shin Yubin.

Ljudi po svetu pa je navdušil nepričakovan sebek, ki je nastal na stopničkah. Pobudnik tega, da se vsi, ki so osvojili medalje, skupaj fotografirajo, je bil južnokorejski igralec namiznega tenisa Lim.

V namiznem tenisu so slavile Kitajska ter Severna in Južna Koreja. Foto: AP
V namiznem tenisu so slavile Kitajska ter Severna in Južna Koreja. Foto: AP

To je med drugim pomenilo, da so na isti fotografiji skupaj tako južnokorejski športniki kot tudi severnokorejski, kar je prava redkost glede na napete odnose med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni.

Za mnoge sebek predstavlja redek prikaz čezmejne harmonije. Tako si je fotografija prislužila oznako "ene najpomenljivejših fotografij" olimpijskih iger v Parizu, poroča CNN.

Športne odnose so znova zamrznili

Obe Koreji sta v preteklosti za mednarodna športna tekmovanja občasno združili moči in oblikovali enotne ekipe. Na olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu sta kot ena država korakali na slovesnosti ob odprtju ter igrali kot ena ekipa v ženskem tekmovanju v hokeju na ledu.

Kljub uverturam enotne ekipe za igre v Tokiu 2020 so stvari potem splavale po vodi, športne odnose so znova zamrznili.

Na slovesnosti ob odprtju OI Južno Korejo naznanili kot Severno

Na teh olimpijskih igrah je bilo sicer že nekaj drame, saj so organizatorji na odprtju Južno Korejo naznanili kot Demokratično ljudsko republiko Korejo. To je uradno ime Severne Koreje, medtem ko je uradno ime Južne Koreje Republika Koreja.

"Globoko se opravičujemo za napako, ki je nastala med predstavitvijo južnokorejske ekipe med slovesnostjo ob odprtju," je na družbenem omrežju X v korejskem jeziku kmalu zapisal Mednarodni olimpijski komite (MOK). Južnokorejski nacionalni olimpijski komite je incident nemudoma posredoval organizatorjem iger.

Predsednik MOK-a Thomas Bach se je južnokorejskemu predsedniku Yoon Sukyeolu zaradi incidenta opravičil še osebno. Yoon je prosil, da se podobna napaka ne ponovi, obenem pa je vsem zaželel uspešne olimpijske igre.

V zadnjih tednih so se sicer napetosti na Korejskem polotoku – kjer se je korejska vojna končala leta 1953 s premirjem, a mirovna pogodba nikoli ni bila podpisana – razplamtele zaradi na tisoče balonov, polnih smeti, ki jih je Pjongčang poslal v Južno Korejo. Nekateri so celo dosegli ozemlje predsedniškega kompleksa v Seulu.