Katja Fain. Foto: PZS/Petra Polončič
Katja Fain. Foto: PZS/Petra Polončič

Mariborčanka, ki je v Parizu nastopila v štafeti 4 x 100 m prosto, je povedala, da se rada ukvarja z legokockami, in sicer s kakšno zahtevnejšo različico te priljubljene igrače. Enej Marinič, ki nastopa v kategoriji nad 130 kg, pa je prosti čas po napornih treningih preživlja s kvačkanjem. "Vsega je kriva epidemija covida. Živeli smo v nekem obdobju, ko nisi mogel nikamor, in takrat sem začel kvačkati in preprosto mi je to postalo všeč," je pojasnil tekmovalec Branika.

Ponudba ledu ne dosega povpraševanja
Olimpijske delegacije so pred tokratnimi igrami zaprosile za skupno več kot 1500 ton ledu. Organizatorjem je ob pomanjkanju ponudbe uspelo zagotoviti 'le' 650 ton, kar je še vedno desetkrat toliko, kot ga je bilo na voljo olimpijcem v Tokiu. Porast povpraševanja po ledu je povezan z vse večjo priljubljenostjo ledene kopeli, krioterapije, katere zdravstvene koristi znanost sicer še ni dokazala.

Enej Marinič. Foto: www.alesfevzer.com
Enej Marinič. Foto: www.alesfevzer.com

Protibolečinski obliži pod drobnogledom strokovnjakov
Francoski atlet in mnogobojec Kevin Mayer je eden izmed športnikov, ki je sodeloval pri promociji protibolečinskih obližev Initiv multinacionalke Sanofi. Proizvajalci trdijo, da obliži delujejo v sinergiji s telesom in pri tem uporabljajo infrardeče žarke, kar naj bi potrjevale tudi raziskave, ki pa – kot opozarjajo strokovnjaki – niso vključevale kontrolne skupine. Na podobno pomanjkanje dokazanih koristi so strokovnjaki opozarjali pred leti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ko je znameniti ameriški plavalec Michael Phelps prisegal na vakuumsko terapijo oz. t. i. cupping.