Slovenska olimpijska odprava na odprtju olimpijskih iger v Parizu. Foto: Reuters
Slovenska olimpijska odprava na odprtju olimpijskih iger v Parizu. Foto: Reuters

"Znotraj vlade velja pristna podpora športu. Politiki se z določenimi stvarmi radi pohvalimo, včasih bi bilo morda celo bolje, če se ne bi, pri športu pa je podpora pristna. Naredili smo naslednji korak v dogovarjanjih, ki so se začela s sestankom s premierjem Robertom Golobom in resornim ministrom Matjažem Hanom," je v uvodu dejal Boštjančič.

Kot ključno je poudaril: "Naredili bomo delovno skupino na ravni ministrstva za finance in OKS-ja in predebatirali predloge, ki že dolgo krožijo v javnosti. To bo zaživelo že jeseni in verjamem, da bomo v nekaj tednih našli rešitve, kaj da in kaj ne, in postavili prioritete. Ne gre le za vrhunski šport, ampak tudi za dostopnost športa za mlade v društvih, klubih, šolah."

In kot zagotavlja minister, ideje niso nove, končno pa naj bi v Sloveniji našli rešitve. "Ko sem se pripravljal na ta obisk, sem sodelavce na ministrstvu zaprosil za material, dobil sem materiale, stare štiri, osem in celo 12 let. Izkazalo se je, da je interes politike, vsaj deklerativno, za šport velik vedno, ko so na sporedu olimpijske igre. Potem to zamre. Odkrito smo se pogovorili, kako se bomo tega lotili, in do jeseni bodo številne stvari tako pripravljene, da jih bomo dali v javno razpravo."

Že pred leti so bili na mizi davčna olajšava za klube, društva in pokrovitelje, spremembe na področju pokojnin, druga kariera, posebni skladi z davčno razbremenitvijo. "Ne obljubljam, da bomo povsod našli rešitve, ki bodo enake osnovnim idejam, a odkrito bomo pogledali, kaj so prioritete in kaj zmoremo uresničiti. Naša zaveza je, da bomo skupaj našli konkretne rezultate. Ne sme se zgoditi, da bomo čez štiri leta v Los Angelesu razpravljali o istih zadevah."

"Zame je najpomembnejši dogovor, da bomo vse te že znane in v preteklosti predstavljene zadeve zdaj reševali v skupni delovni skupini in pri tem postavili jasne prioritete. Morda je bila v preteklosti težava prav to, da nismo imeli skupnega organa, ki bi zadeve urejal. Zdaj imamo z novim načinom priložnost, da naredimo korak naprej," pa je povedal Bobinac. In dodal še najpomembnejše: "Vse se začne pri denarju. Definirali smo nadaljnje sodelovanje in čim prej bomo skupaj skušali zabiti gol."

Bobinac je ob tem opozoril še, da se rešitve išče za vso paleto športa od vrhunske do najnižje ravni. "Športa brez društev in klubov v lokalnih okoljih, kjer začenjajo oblikovati mlade športnike, ni, zato moramo najti trajne rešitve. Vesel sem, da ima vlada posluh za razvoj športa."

Zaveza med ministrom Boštjančičem in Bobincem pa bo verjetno tudi podarjeni srebrnik Leona Štuklja, ki je poskrbel, da imamo Slovenci zdaj že celo stoletje tudi športnika z zlato olimpijsko kolajno, po več kot stoletju olimpizma pa se obeta nov pomemben korak v razvoju športa.