V paraolimpijski vasi, ki bo nekoliko spremenjena in zmanjšana, ne bodo uporabili vseh objektov, ki so jih med OI. Foto: Reuters
V paraolimpijski vasi, ki bo nekoliko spremenjena in zmanjšana, ne bodo uporabili vseh objektov, ki so jih med OI. Foto: Reuters
Novi brazilski predsednik Michel Temer prižiga olimpijski plamen s paraolimpijcem Yohansson do Nascimentom
Novi brazilski predsednik Michel Temer je takole sprejel paraolimpijski ogenj, hkrati pa je obljubil državno pomoč za izvedbo 15. paraolimpijskih iger v Riu, ki se spopadajo s številnimi težavami. Foto: Reuters

Prireditelji olimpijskih in paraolimpijskih iger so za te druge igre v Riu zasnovali posebno baklo, ki se nekoliko razlikuje od tiste, s katero so prenašali olimpijski ogenj po Braziliji.

Nekoliko drugačna bo tudi trasa. Pot bo krajša, trajala bo le sedem dni, plamenica pa bo obiskala pet brazilskih mest: Brasilio, Belem, Natal, Sao Paulo in Joinville. Vsako od teh mest bo gostilo en del olimpijskega ognja oziroma eno plamenico, šesta pa bo prišla iz britanskega mesta Stoke Mandeville, kjer je se je začelo paraolimpijsko gibanje. Vse bakle se bodo dan pred začetkom iger združile in v Rio bodo prinesli samo eno, s katero bodo na stadionu Maracana zanetili ogenj.

Obenem bodo zagnali tudi virtualno baklo, ko jo bodo lahko uporabniki družbenih omrežij s tviti, namenjenimi posameznim mestom, simbolično prižigali in na uradni spletni strani tekmovanja spremljali napredek takšnega prižiganja. Simbolično so prireditelji posameznim mestom namenili določene vloge: Brasilii enakost, Belemu odločenost, Natalu navdih, Sao Paulu preobrazbo in Joinvillu pogum. Ko se bo združena bakla pojavila v Riu, pa so si prireditelji zamislili strast kot spremljevalko njene poti do začetka iger.

Slovesnost bo 6. septembra v muzeju Museu do Amanha, plamenico pa bodo nato ponesli po Riu, obiskala bo tudi njegove največje znamenitosti.

Skupno bo paraolimpijsko baklo po Braziliji prenašalo 745 nosilcev v vsakem mestu, poti pa bodo dolge po 250 km. Na vsaki od poti se bo bakla ustavila tudi v kateri od ustanov, v katerih prebivajo ali pa se šolajo invalidi.

Olimpijsko vas spremenili
V paraolimpijski vasi, ki bo nekoliko spremenjena in zmanjšana (ne bodo uporabili vseh objektov, ki so jih med OI), pričakujejo približno 4.350 športnikov iz 160 držav. Poleg njih pa bo v vasi nastanjenih še kakšnih 3.000 trenerjev in spremljevalcev ter nekateri sodniki in funkcionarji.

V dneh, potem ko je ugasnil olimpijski ogenj v Riu, so morali v olimpijski vasi v mestnem predelu Barra precej postoriti. Poskrbeti so morali za številne prilagoditve, kot so klančine in prilagojeni dostopi. V nekaterih dvoposteljnih sobah so odstranili po eno posteljo, iz skupnih prostorov pa umaknili del stolov, da so tako naredili prostor za invalide na vozičkih.

Teoretično težav ne bi smeli imeti, saj so vse zgradbe zasnovali tako, da so prijazne tudi do gibalno oviranih, kar pomeni, da imajo širša vrata, večje kopalnice, več prostora na hodnikih, pa tudi v dvigalih, kjer naj bi se lahko hkrati brez težav peljala dva vozička.

Paraolimpijske igre bodo med 7. in 18. septembrom.