Andrew Luck je na tekmi rednega dela proti Kansas Cityju s podajami zbral 241 jardov in eno podajo za zadetek. Foto: Reuters
Andrew Luck je na tekmi rednega dela proti Kansas Cityju s podajami zbral 241 jardov in eno podajo za zadetek. Foto: Reuters
Andy Dalton
Andy Dalton je v obeh nastopih v končnici izgubil. Ostal je brez podaje za zadetek, vrgel je štiri prestrežene podaje. A zdaj bo prvič igral pred domačimi gledalci. Foto: Reuters
LeSean McCoy
LeSean McCoy je tekmo sezone odigral proti Detroitu, ko je v snegu nabral kar 217 jardov. Foto: Reuters
Colin Kaepernick
San Francisco je v prvem tednu letošnje sezone premagal Green Bay s 34:28. Packersi so osem minut pred koncem povedli z 28:24, zadnjih deset točk sezone pa so dosegli gostitelji. Foto: EPA

Končnica v najmočnejši ligi ameriškega nogometa se začenja s t. i. wild card tekmami, ko bodo med seboj igrale ekipe, ki so v obeh konferencah osvojile mesta od tri do šest. Najboljše štiri ekipe rednega dela sezone (Denver, New England, Seattle in Carolina) so prvi teden končnice proste.

Coltsi ob koncu sezone spet ujeli formo
V soboto se bosta najprej pomerila Indianapolis in Kansas City. Gre za ponovitev dvoboja s 16. tedna, ko so Coltsi v gosteh nekoliko presenetljivo slavili s 23:7. Indianapolis je na začetku sezone po vrsti premagal same favorite za naslov prvaka (Seattle, San Francisco in Denver), a po poškodbi prvega lovilca Reggieja Wayna nanizal nekaj visokih porazov. Coltsi so v zadnjih treh tekmah spet našli dobro formo, njihova obramba je skupaj prejela le 20 točk. Potem ko se menjava s Trentom Richardsom ni iztekla po njihovih načrtih, igra v napadu spet sloni na Andrewu Lucku, ki je v svoji drugi sezoni Coltse spet popeljal do izkupička zmag 11-5 in uvrstitve v končnico (tokrat prvič na svojem igrišču).

Vse temelji na Charlesu
Na drugi strani je Kansas City pripravil najlepše presenečenje sezone, saj je lani zmogel le dve zmagi, po prihodu trenerja Andyja Reida pa je vstal kot feniks iz pepela. Chiefsi so dobili prvih devet tekem, a ob koncu sezone precej popustili (2 zmagi in 5 porazov). Njihov napad sloni na odličnem tekaču Jamaalu Charlesu (1.287 jardov, 12 TD), ki blesti tudi po zraku (693 jardov, 7 TD-jev).

Dalton lovi prvo zmago v končnici
V konferenci AFC se bosta pomerila še Cincinnati in San Diego. Bengalsi so absolutni favoriti, saj so doma letos dobili vseh osem tekem, v povprečju pa so dosegli kar po 34 točk. Podajalec Andy Dalton je v svoji tretji sezoni ekipo še tretjič popeljal v končnico, zdaj pa lovi prvo zmago. Ekipi sta se pomerili v 13. krogu, ko je Cincinnati v gosteh zmagal s 17:10. San Diego je nato dobil zadnje štiri tekme in se s precej sreče uvrstil v končnico. Igra sloni na podajalcu Philipu Riversu, ki je po nekaj letih spet sestavil zelo solidno sezono.

Kako se bodo Svetniki znašli v gosteh?
V konferenci NFC imata obe ekipi s povabilom (San Francisco, New Orleans) precej boljše razmerje zmag kot zmagovalca divizij (Philadelphia in Green Bay), a bosta morali na gostovanje. New Orleans bo igral v Philadelphii, kjer je napovedano slabo vreme. Svetniki v končnici še nikoli v svoji zgodovini niso dobili tekme v gosteh, slabo vreme pa naj bi tehtnico še bolj nagnilo na stran Eaglesov. Njihov napad temelji na podajalcu Nicku Folesu, ki je sredi sezone iz prve postave izpodrinil Michaela Vicka, in LaSeanu McCoyu, ki je bil s 1.607 jardi najboljši tekač sezone (po zraku je nabral še 539 jardov). Upi New Orleansa temeljijo na podajalcu Drewu Breesu (tretjo sezono zapored je premagal mejo 5.000 jardov) in nekoliko slabši obrambi Philadelphie.

San Francisco postaja trn v peti Green Baya
Green Bay bo v nedeljo zvečer gostil San Francisco, ki je ob koncu sezone našel odlično formo (šest zaporednih zmag). Packersi so se v končnico uvrstili skozi šivankino uho. Njihov napad je po vrnitvi Aarona Rodgersa in Randalla Cobba spet postal nevaren, a obramba je njihova rakava rana. V zadnjem letu in pol sta se ekipi pomerili trikrat, vselej je bil boljši San Francisco. 49ersi so lani v konferenčnem polfinalu slavili kar s 45:31, takrat je podajalec Colin Kaepernick po tleh nabral kar 181 jardov.

Pet trenerjev izgubilo službo
Prvi teden po koncu rednega dela sezone je bil pričakovano pester pri kadriranju. Trenerja je odpustilo pet ekip (Cleveland, Detroit, Minnesota, Washington in Tampa Bay). Chicago je podaljšal pogodbo s podajalcem Jayem Cutlerjem do sezone 2020.

Liga NFL, končnica
Konferenca AFC, sobota ob 22.35:
INDIANAPOLIS (4) - KANSAS CITY (5)
Nedelja ob 19.05:
CINCINNATI (3) - SAN DIEGO (6)
Denver (1) in New England (2) sta že v konferenčnem polfinalu.
Konferenca NFC, nedelja ob 2.05:
PHILADELPHIA (3) - NEW ORLEANS (6)
Ob 22.40:
GREEN BAY (4) - SAN FRANCISCO (5)
Seattle (1) in Carolina (2) sta že v konferenčnem polfinalu.