Tony Romo se je poškodoval v drugi polovici tekme proti Washingtonu, kljub bolečini pa je Dallas popeljal do zmage. Foto: Reuters
Tony Romo se je poškodoval v drugi polovici tekme proti Washingtonu, kljub bolečini pa je Dallas popeljal do zmage. Foto: Reuters
Aaron Rodgers
Aaron Rodgers je v drugi polovici sezone stal ob igrišču. Foto: EPA

V Konferenci NFC so znane le tri ekipe, ki potujejo v končnico (Seattle, San Francisco in Carolina), znan pa ni niti en zmagovalec štirih divizij. Kar v dveh divizijah bodo ekipe na medsebojni tekmi obračunale za ta naslov, ki pomeni neposredno vstopnico za končnico.

Bo Dallasu uspel neslavni hat-trick?
Za naslov prvaka divizije NFC vzhod se bosta pomerila Dallas in Philadelphia. Dallas bo že tretje leto zapored na zadnji tekmi rednega dela igral za divizijski naslov. Leta 2011 je klonil pred New York Giantsi, lani pred Washingtonom, letos pa jih čaka še zadnji preostali tekmec iz divizije Philadelphia. Če bi izgubili tudi to tekmo, bi Kavbojem uspel neverjetni in neslavni hat-trick.

Orton najbrž na Romovo mesto
Dallas je od leta 2000 v zadnjem krogu dobil le dve od 13 tekem. Za piko na i pa bo najbrž igral brez prvega podajalca Tonyja Roma, ki se je poškodoval prejšnji teden ob zmagi nad Washingtonom. Vodstvo ekipe uradno še ni prečrtalo Roma, a vse kaže, da bo tekmo začel Kyle Orton, ekipi pa se je iz pokoja že pridružil (nov rezervni) podajalec Jon Kitna. Eaglesi so bili razočaranje prve polovice sezone, saj so začeli 3-5, nato pa so na naslednjih sedmih tekmah zmagali kar šestkrat. V napadu se vse vrti okrog trojke Nick Foles - LeSean McCoy - DeSean Jackson. Prvo tekmo je Dallas v gosteh dobil gladko s 17:3, a tokrat je Philadelphia izrazita favoritinja.

Rodgers se vrača v pravem trenutku
Za krono NFC sever se bosta udarila večna tekmeca Chicago in Green Bay. Še pred nekaj dnevi so bili favoriti Bearsi, a v četrtek je postalo uradno, da se bo po skoraj dveh mesecih v napad Green Baya vrnil Aaron Rodgers. Packersi so sezono začeli zelo dobro (5-2), a nato si je 4. novembra na prvi tekmi s Chicagom Rodgers poškodoval ključnico in Packersi so na naslednjih petih tekmah zmogli le en neodločen izid. Po dveh tesnih zmagah za vsega točko in slabših igrah Chicaga in Detroita so vseeno ostali v igri za divizijsko zmago.

Neprijetno izhodišče za Arizono
Najboljše izhodišče za preostali divizijski zmagi imata Seattle (zahod) in Carolina (jug). Jasno je, da bosta povabili za končnico romali prav v ti diviziji. V boju zanju pa so New Orleans in San Francisco (oba lahko še osvojita divizijo) in Arizona. Zadnja lahko konča sezono z razmerjem zmag 11-5, a bo ostala brez uvrstitve v končnico (če bo New Orleans doma premagal Tampo).

Komu še drugo povabilo?
V konferenci AFC so znani vsi zmagovalci divizij (Denver, New England, Cincinnati in Indianapolis), prvo povabilo pa bo dobil Kansas City. V igri za drugo povabilo so štiri ekipe: Miami, Baltimore, San Diego (8-7) in Pittsburgh (7-8). Zanimivo je, da prav vsaka ekipa za preboj v končnico potrebuje pomoč.

Miami 1: Zmaga, poraz ali remi Baltimora;
Miami 2: Zmaga, zmaga San Diega;
Miami 3: Remi, poraz Baltimora, remi ali poraz San Diega;
Miami 4: Remi, remi Baltimora, remi San Diega;
Baltimore 1: Zmaga, poraz ali remi San Diega;
Baltimore 2: Zmaga, poraz ali remi Miamija;
Baltimore 3: Remi, poraz Miamija, poraz ali remi San Diega;
Baltimore 4: Remi, remi Miamija, poraz San Diega;
Baltimore 5: Poraz Miamija, poraz San Diega, remi ali poraz Pittsburgha;
San Diego 1: Zmaga, Poraz ali remi Miamija, poraz ali remi Baltimora;
San Diego 2: Remi, poraz Miamija in poraz Baltimora;
Pittsburgh: Zmaga, poraz Miamija, Baltimora in San Diega.

Liga NFL, 17. teden:
ATLANTA - CAROLINA
CHICAGO - GREEN BAY
CINCINNATI - BALTIMORE
DALLAS - PHILADELPHIA
TENNESSEE - HOUSTON
INDIANAPOLIS - JACKSONVILLE
MIAMI - NY JETS
MINNESOTA - DETROIT
NEW ENGLAND - BUFFALO
NEW ORLEANS - TAMPA BAY
NY GIANTS - WASHINGTON
PITTSBURGH - CLEVELAND
OAKLAND - DENVER
ARIZONA - SAN FRANCISCO
SAN DIEGO - KANSAS CITY
SEATTLE - ST. LOUIS

Lestvice, Konferenca AFC

Vzhod: New England * (11-4), Miami (8-7), NY Jets (7-8), Buffalo (6-9).
Sever: Cincinnati * (10-5), Baltimore (8-7), Pittsburgh (7-8), Cleveland (4-11).
Jug: Indianapolis * (10-5), Tennessee (6-9), Jacksonville (4-11), Houston (2-13).
Zahod: Denver * (12-3), Kansas City * (11-4), San Diego (8-7), Oakland (4-11).

Konferenca NFC

Vzhod: Philadelphia (9-6), Dallas (8-7), NY Giants (6-9), Washington (3-12).
Sever: Chicago (8-7), Green Bay (7-7-1), Detroit (7-8), Minnesota (4-10-1).
Jug: Carolina * (11-4), New Orleans (10-5), Atlanta (4-11), Tampa Bay (4-11).
Zahod: Seattle * (12-3), San Francisco * (11-4), Arizona (10-5), St. Louis (7-8).

Ekipe z zvezdico so se že uvrstile v končnico. Tja napredujejo vsi zmagovalci divizij in po dve najboljši preostali ekipi iz vsake konference.