Dvoboj je potrdil staro prepričanje - le trenutek nezbranosti je dovolj, da se sicer izenačen dvoboj lahko v hipu konča. Foto: Reuters
Dvoboj je potrdil staro prepričanje - le trenutek nezbranosti je dovolj, da se sicer izenačen dvoboj lahko v hipu konča. Foto: Reuters
Mike Tyson
V Las Vegasu si je dvoboj ogledalo 15.000 ljudi, med katerimi so bili tudi Mike Tyson, Magic Johnson in Christina Aguilera. Foto: EPA

34-letni Američan je v Las Vegasu v sloviti dvorani hotela MGM premagal rojaka Victorja Ortiza, s čimer je prevzel naslov svetovnega prvaka po verziji WBC.

Napadel takoj po dotiku z rokavicami
Ključni trenutki so se dogajali v četrti rundi, ko je Ortiz nasprotnika udaril z glavo, zaradi česar ga je sodnik kaznoval. Po kratki prekinitvi se je Ortiz tekmecu opravičil s ponujenim "dotikom rokavice", Mayweather pa je že trenutek pozneje to gesto nešportno izkoristil in takoj nokavtiral nasprotnika.

Še sam je udarec opisal kot "umazanega"
Mayweather tako še vedno ostaja neporažen, saj je dobil vseh 42 dvobojev v karieri, od tega 26 predčasno. "Zadel sem ga z umazanim udarcem, ves čas sem se branil. Zadel sem ga z levico, nato še z desnico in dvoboja je bilo konec," je bil srborit zmagovalec. Ko si je na velikem zaslonu ogledal zadnje trenutke dvoboja, je komentiral: "Dotaknila sva se, nato sem ga udaril z desnico in to je bilo vse. Če si želi povratnega dvoboja, ga bo dobil."

Ortiz le "ubogal sodnika"
Deset let mlajši boksar po tretjem porazu v karieri (29-3-2, kar 22 zmag z nokavtom) ni bil pretirano razočaran: "Nisem umazan boksar, udarec z glavo se je zgodil po naključju, zato sem se mu tudi opravičil. Ubogal sem sodnika in stopil na sredino ringa, potem pa bum in sem padel." Usoden udarec je sledil le sekundo pred koncem četrte runde.

Razmerje moči v korist zmagovalca
Statistika je pokazala, da je bil Mayweather bistveno boljši nasprotnik, saj je zadel 73 od svojih 208 udarcev, na drugi strani je Ortiz nasprotnika zadel le 26-krat v 148 poskusih. Tudi razmerje t. i. močnih udarcev je bilo krepko v korist zmagovalca (61:26).

Berto pred dnevi premagal Zavca
Ortiz je svetovni prvak postal aprila, ko je premagal Andreja Berta. Ta je pred dnevi v boju za naslov svetovnega prvaka po verziji IBF premagal Dejana Zavca. Velterska kategorija je v tem trenutku daleč najzanimivejša v svetu boksa. V skupino najboljših boksarjev v tej kategoriji sodi še filipinski as Manny Pacquiao.