Belgijec Jacques Rogge finančno več kot uspešno vodi svetovno olimpijsko združenje. Foto: EPA
Belgijec Jacques Rogge finančno več kot uspešno vodi svetovno olimpijsko združenje. Foto: EPA
Tim Gornik (golf)
Bo sredozemski prvak Tim Gornik čez sedem let lahko sodeloval tudi na olimpijskih igrah v Riu? Foto: STA

Mednarodni olimpijski komite je tako kar za 800 milijonov presegel izkupiček pri igrah leta 2006 v Torinu in leta 2008 v Pekingu. Prodaj medijskih pravic je največji vir dohodka za olimpijsko družino, ki v danskem glavnem mestu Köbenhavnu nadaljuje redno zasedanje generalne skupščine.

Američani plačajo 60 odstotkov iger
Izkupiček za Vancouver in London želi MOK še povečati v obdobju 2014-16, ko bosta igre gostila rusko mesto Soči in brazilsko mesto Rio de Janeiro. Trenutno Rogge še nima sklenjene pogodbe z ameriškim NBC-jem, ki bo za naslednje zimske in poletne igre odštel neverjetnih 1,5 milijarde evrov.

"Konec lanskega leta smo se spopadali z najhujšo krizo v zadnjih desetletjih. Z optimizacijo stroškov in prihodkov smo prihodke močno povečali, predvsem s trženjem in prodajo televizijskih pravic," je Rogge opisal pestro zadnje leto za MOK.

Dobro prebrodili krizo
Presežek organizacije trenutno znaša rekordnih 310 milijonov evrov, glavni pokrovitelji bodo v blagajno v obdobju 2009-2012 prispevali 600 mio. evrov, kar je zaradi svetovne gospodarske krize samo 122-milijonski dvig v primerjavi s prejšnjim triletnim obdobjem.

V Sočiju po načrtih
Zbrani delegati so potrdili, da dela na prizorišču zimskih olimpijskih iger 2014 v Sočiju potekajo v skladu z načrti, smučarsko središče ob Črnem morju pa bo prve tekme alpskih smučarjev lahko gostilo že konec prihodnjega leta. Soči bo v letih 2012 in 2013 kot pripravo na ZOI gostil več kot 70 preizkusnih tekem v različnih športih, medtem ko proračun iger v višini 4,5 milijarde evrov za zdaj ostaja nespremenjen.

Golf in ragbi olimpijska športa?
Zasedanje MOK-a bo trajalo do petka. Rogge se bo med drugim potegoval za vnovično izvolitev in s tem zadnji štiriletni mandat, medtem ko se za golf in ragbi predvideva, da se jima bo uspelo uvrstiti na seznam olimpijskih športov v Riu de Janieru 2016.