Slovenska odprava bo imela na olimpijskih igrah nekaj vročih adutov za medaljo. Foto: Drago Perko
Slovenska odprava bo imela na olimpijskih igrah nekaj vročih adutov za medaljo. Foto: Drago Perko

Slovenija oziroma Olimpijski komite Slovenija je na XXI. zimske olimpijske igre poslal natanko 47 športnikov, kar je najštevilčnejša slovenska zimska odprava. V Albertvillu je prvič pod slovensko zastavo tekmovalo 28 Slovencev, v Lillehammerju jih je bilo 22, v Naganu 34, v Salt Lake Cityju 41, v Torinu pa 36.

Kaj se skriva za 47 imeni slovenskih olimpijcev?
17 deklet in 30 fantov iz dežele na sončni strani Alp bo nastopilo v 10 različnih olimpijskih disciplinah. S 34 leti je starosta reprezentance biatlonec Janez Marič, za katerega bodo to že tretje olimpijske igre. 16 let mlajša od Mariča sta skakalec Peter Prevc in tekačica Anja Eržen. Najuspešnejša olimpijka je brez dvoma Petra Majdič, ki je v svetovnem pokalu zmagala že 20-krat, kar je več kot vsi ostali skupaj. 30-letnica iz Brinja pri Ljubljani ima tudi najboljši posamični izid z olimpijskih iger - v Torinu pred štirimi leti je bila šesta na 10 km klasično. Edini, ki se lahko pohvali z olimpijsko medaljo, je Robert Kranjec. Pred osmimi leti je bil bronast na ekipni tekmi skakalcev.

Odprava ima, ne glede na izide, že zagotovljeni dve praznovanji. 18. februarja bo deskar Izidor Šušteršič dopolnil 33 let, pet dni pozneje pa bo 22. rojstni dan praznoval smučar Matic Skube, ki je bil na seznam potnikov dodan prav kot zadnji, 47. potnik.

Prevod naslova in uvodnega odstavka
Policistka Tina Maze in carinik Rok Flander uživata ob igranu klavirja, medtem ko vojakinjo Petro Majdič najbolj sprošča kuhanje, vojak Andrej Jerman pa v prostem času najraje gleda filme. Tai či je veščina, ki jo goji biatlonka Andreja Mali, medtem ko skakalec Mitja Mežnar rade volje pomaga pri domačih opravilih.