Klemen Bauer je odlično začel šprintersko biatlonsko preizkušnjo, za nameček pa je zaradi številke 2 ubežal snežno-dežnemu metežu. Foto: EPA
Klemen Bauer je odlično začel šprintersko biatlonsko preizkušnjo, za nameček pa je zaradi številke 2 ubežal snežno-dežnemu metežu. Foto: EPA
Vincent Jay
Po presenetljivi zmagovalki ženskega šprinta Anastaziji Kuzmini je moški šprint postregel še z večjim presenečenjem - Francozom Vincentom Jayjem. Foto: EPA
Svendsen, Jay in Fak
Zmagovalna trojka, od katere je na medaljo realno računal le drugi Svendsen. Foto: EPA
Jakov Fak
Jakov Fak je letos le enkrat osvojil točke za svetovni pokal (24. v Anterselvi), zdaj pa je bronu z lanskega svetovnega prvenstva dodal še senzacionalno olimpijsko odličje. Foto: Reuters
Emil Hegle Svendsen
Emil Hegle Svendsen je po 2. streljanju za Bauerjem zaostajal za 2,2 sekunde, nato z izjemnim tekom prehitel Slovenca in Hrvata. Foto: Reuters
Klemen Bauer
Bauerja in kolega na zasledovanju čakajo štiri streljanja in 12,5 km teka. Foto: EPA

Bauer je štartal drugi, a je prvi pritekel na strelišče, kjer je v streljanju leže zadel vseh pet tarč. 24-letni Ihanec je zgrešil drugi strel stoje, kar je pomenilo en kazenski strel in dodatnih 150 metrov. Na cilj je najboljši slovenski "lovec na smučeh" pritekel s časom 24:25,2.

Bauer: "Jaz sem zadovoljen"
"Štartal sem z ugodno številko dve, z nastopom sem v celoti zadovoljen. Vemo, kakšne težave sem imel v lanski sezoni in tudi na začetku letošnje s streljanjem. Kot rečeno, jaz sem zadovoljen," je Klemen Bauer razmišljal še pred koncem tekme, ko je bilo bolj ali manj jasno, da mu 4. mesta nihče več ne more vzeti.

Eden vedno mora biti četrti
“Super! To je prvi vtis. Veliko vlogo je danes odigralo vreme in s tem razmere, ampak jaz sem presrečen. Sam pravim, da je vedno nekdo, ki mora biti četrti; danes sem pač to jaz, ampak imam lepo izhodišče, lepo prednost pred torkovo zasledovalno tekmo. Morda ostaja malo grenkega priokusa, a to je treba odmisliti, saj bi tudi četrto mesto pred tekmo takoj podpisal,” pa je uspeh kariere komentiral Bauer, potem ko je že bilo jasno, da je ostal tik za stopničkami.
Največji uspeh slovenskega biatlona
"Razmere niti niso bile tako težke, kakor je bilo videti prek ekrana. Vse moteče dejavnike sem odmislil. Danes je glede na to, da gre za olimpijski nastop, bilo vse zelo enostavno," Bauerja zahtevne razmere niso prav nič motile. Četrto mesto Bauerja je najboljša slovenska biatlonska uvrstitev na olimpijskih igrah. Leta 1998 je bila Andreja Grašič na posamični tekmi peta, Janez Ožbolt pa je bil v Lillehammerju leta 1994 v šprintu deveti.

Hrvaško-slovenska senzacija po imenu Fak
Bauerja je s št. 4 hitro prehitel Jakov Fak, ki je podrl vseh 10 tarč. Hrvat, ki trenira s slovensko reprezentanco, v katero naj bi prestopil po koncu letošnje sezone, je Bauerja prehitel le za 3,4 sekunde! V pogovoru za hrvaško nacionalno televizijo je Fak zanikal, da bi prevzel slovensko državljanstvo, a vprašanje je, ali bodo Hrvati tokrat le izpolnili obljube, ki so mu jih dali že po lanskem bronu na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji.

"Ne morem verjeti, kaj mi je uspelo in da sem vzel medaljo. Jaz sem najbolj vesel človek danes," 22-letni Fak ni mogel verjeti novemu izrednemu uspehu. Ob osmi hrvaški medalji na zimskih olimpijskih igrah se Mrkopoljčan ni pozabil zahvaliti svojemu moštvu: "Hvaležen sem slovenski ekipi, s katero treniram. Še enkrat se moram zahvaliti trenerju Urošu Velepcu, celotnemu servisu in vsem fantom."

Jay z ničlo unovčil zlato številko 6
S št. 6 je do olimpijskega zlata senzacionalno prišel Francoz Vincent Jay, ki je po drugem streljanju za Fakom zaostajal za pol sekunde, kar pa je do konca 10-kilometrske preizkušnje pretvoril v prednost 14 sekund. Na drugo mesto in do srebra se je prebil najhitrejši tekač med biatlonci Emil Hegle Svendsen (št. 10), ki je tako kot Bauer zgrešil en strel, a je bil od Slovenca hitrejši za 5,2 sekunde.
"Zjutraj sem bil zelo nervozen, v želodcu me je kar zvijalo. Zadel sem vseh deset strelov, imel pa sem tudi veliko srečo z vremenom. Ko je začelo močno snežiti, sem se zavedal, da bi lahko moj čas zadoščal za zlato. Sem deloholik in včasih preveč treniram pred velikimi tekmovanji. Trener Stephane Bouthioux je nadzoroval moje priprave in njemu se lahko zahvalim," je bil zadovoljen 24-letni olimpijski prvak iz Albertvilla.

"Shizofreno" vreme
Po prihodu Slovenca v cilj je v Whistlerju začelo močno snežiti, kar je izredno otežilo razmere tako na strelišču kot v smučini, ravno ko so bili na progi najboljši biatlonci. Pozneje je sneg prešel v dež, padavine pa so postopoma prenehale in tekma se je končala v sončnem vremenu!

Kako je vreme krojilo razplet, kaže podatek, da je prekaljeni švedski biatlonec Björn Ferry brez zgrešenega strela in s številko 26 za Francozom Jayjem zaostal več kot minuto ter je bil edini med prvo deseterico z višjo številko kot 14.

Ponesrečen nastop Björndalna, Rusov in Nemcev
Norvežan Ole-Einar Björndalen, ki je slavil v Naganu in Salt Lake Cityju, je lovil zgodovinski tretji olimpijski naslov v šprintu, a je v neregularnih razmerah že leže zgrešil trikrat, s štirimi dodatnimi krogi pa je zasedel 17. mesto. Popoln polom sta doživeli biatlonski velesili - Rusija in Nemčija. Naboljši Rus je bil Ivan Čerezov na 10. mestu, najboljši Nemec Christoph Stephan pa šele na 19. mestu.

Dosežen osnovni slovenski cilj
Za preostalo slovensko trojico je bil osnovni cilj, da se uvrstijo na zasledovalno tekmo, kar jim je uspelo. Janez Marič je z dvema zgrešenima streloma osvojil 27. mesto, Vasja Rupnik je bil s tremi nepokritimi tarčami 57., Peter Dokl je kot eden izmed redkih zadel vseh 10 strelov, a je bil zaradi izredno počasnega teka le 58.

Zasledovalna tekma, na kateri bo najboljših 60 biatloncev štartalo po zaostankih s šprinta, bo v torek ob 21.45.

BIATLON, Whistler

Šprint (M), 10 km:

                                   *  
1. V. JAY FRA 24:07,8 (0)
2. E.-H. SVENDSEN NOR +12,2 (1)
3. J. FAK HRV 14,0 (0)
4. K. BAUER SLO 17,4 (1)
5. A. DERIŽEMLJA UKR 40,7 (2)
6. J.-P. LEGUELLEC KAN 49,8 (1)
7. P. HURAJT SLK 1:07,2 (1)
8. B. FERRY ŠVE 1:12,4 (0)
9. J. TEELA ZDA 1:13,9 (2)
10. I. ČEREZOV RUS 1:18,1 (0)
...
27. J. MARIČ SLO 2:04,7 (2)
57. V. RUPNIK SLO 3:13,0 (3)
58. P. DOKL SLO 3:13,2 (0)

* - zgrešeni streli/kazenski krogi
Vrstni red v svet. pokalu (15/25):
1. J. USTJUGOV RUS 440 točk
2. E.-H. SVENDSEN NOR 438
3. C. SUMANN AVT 433
4. S. FOURCADE FRA 429
5. A. PEIFFER NEM 399
...
24. K. BAUER SLO 232
53. J. MARIČ SLO 70
75. P. DOKL SLO 30
99. V. RUPNIK SLO 9