Tina Maze je dobre volje odgovarjala na vprašanja novinarjev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze je dobre volje odgovarjala na vprašanja novinarjev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Tina Maze je z dvema srebrnima medaljama prehitela skakalca Matjaža Debelaka in postala najuspešnejša slovenska športnica na zimskih olimpijskih igrah vseh časov. Foto: STA
Tina Maze
Tino Maze kljub dolgemu potovanju čaka naporen dan. Po novinarski konferenci je sledila pot v Ljubljano na sprejem, nato v televizijski studio, dan pa se bo končal v Črni na Koroškem. Foto: STA
Tina Maze
Team to A-Maze ne bo dolgo proslavljal, saj jih že v torek čaka trening smuka v Crans Montani, kjer so na sporedu tri tekme svetovnega pokala, Tina Maze sedem tekem pred koncem sezone v skupnem seštevku zaseda odlično peto mesto, na katerem za tretjim zaostaja za 185 točk. Foto: STA
Novinarska konferenca Tine Maze

izboljšati. Tudi če bi bila zlata, bi našla kakšno napako," so besede, ki razkrivajo, kaj žene srebrno Tino Maze k uspehom.

V nedeljo opoldne je na letališču Jožeta Pučnika pristalo letalo s slovensko junakinjo zimskih olimpijskih iger v Vancouvru - dvakratno olimpijsko podprvakinjo v superveleslalomu in veleslalomu.

"Živjo, hvala lepa še enkrat. Lepo je biti doma, hvala vsem za spremljanje in vso podporo med igrami v Vancouvru," je sproščena, a vidno utrujena Mazejeva pozdravila zbrane novinarje na konferenci za medije, ki se je začela le nekaj minut po prihodu v domovino.

Posnetek celotne novinarske konference si lahko ogledate desno spodaj v priloženi videonovici ali TUKAJ.

Obžalovanje ob prvem ogledu veleslaloma
Najprej jo je pozdravil predstavnik slovenskega olimpijskega komiteja in legenda slovenskega športa Miro Cerar, nato pa si je Tina sploh prvič ogledala srebrni vožnji v superveleslalomu in veleslalomu. Ko je pri zadnjem videla napako, kjer je v spodnjem delu finalne vožnje z roko malce bolj zajela vratca, je pripomnila: "Le kam sem dala roko." Najuspešnejša slovenska zimska olimpijka se je hitro spomnila, da so jo le štiri stotinke ločile od zgodovinskega prvega zlata z zimskih olimpijskih iger za Slovenijo.

Prezadovoljna s srebrnima medaljama
"To so sanje vsakega športnika. Olimpijske igre so vrhunec športne kariere. Želela sem si medalje, želela sem si zmage. Tukaj sem videla nekatere detajle, ki bi jih morala narediti bolje in nato bi bila barva medalje mogoče drugačna. Vseeno sem prezadovoljna z osvojenima srebrnima medaljama," je olimpijski uspeh in občutke opisala 26-letnica, ki je tudi aktualna svetovna podprvakinja v veleslalomu.

"Sem zadovoljna, a rezerve ostajajo. Po naravi sem perfekcionistka, vidim napake in jih skušam izboljšati. Tudi če bi bila zlata, bi našla kakšno napako. Kako bomo nadaljevali, bomo pa videli po sezoni," je Mazejeva povzela svoj pristop k smučanju, kjer je ponovno zablestela po odhodu na svoje.

Zdaj so na vrsti kristalni globusi
"Odkar imam medalji, ju skrbno pazim. S seboj sem imela zlato in srebrno vrečko, tako da sem bila pripravljena. Srebrna je zdaj že polna," je Tina namignila, da si v prihodnje želi več zlatih žlahtnih kovin in pri tem predstavila naslednji izziv za njeno ekipo: "Moj veliki cilj je osvojiti globus. Želim ga osvojiti v naslednji sezoni, velikega ali majhnega, vsekakor bolj velikega kot majhnega."

Massi lani še naiven glede SZS-ja
"Duhovnik nisem, vodja nekako sem," je trener Andrea Massi zavrnil misel, da je v zasebnem moštvu Tine Maze nekakšen duhovni vodja. Trener in spremljevalec "srebrne" Tine je tudi zavrnil posredniško vlogo Toneta Vogrinca med njihovim Team to A-Maze in Smučarsko zvezo Slovenije. Ali bosta medalji olajšali dogovarjanje s SZS-jem? "To sem mislil že lani. Prišli smo s srebrom z SP-ja, pa se ni nič spremenilo. Zdaj sem z olimpijskim srebrom bolj varen, prepričan vase in manj naiven, kot sem bil še lani. Stvar je tako enostavna, da ne potrebujemo posrednika."

Namesto v sredo Tina že v nedeljo na Prešer'cu
26-letna Črnjanka je nato obiskala Slovensko olimpijsko mesto na Prešernovem trgu v Ljubljani, saj jo zaradi nadaljevanja svetovnega pokala v Crans Montani ne bo na uradnem sprejemu slovenskih olimpijcev v sredo na Prešernovem trgu.

V ponedeljek zvečer Mazejevo čaka še veličasten sprejem tudi v domači Črni na Koroškem, ki so jo po velikih uspehih njeni sokrajani začasno preimenovali kar v “Srebrno na Koroškem”.

Tekme so jo pošteno utrudile
Na zadnjem sprejemu v Vancouvru je Tina kazala že vidne znake utrujenosti, na trenutke je kar zadremala. Povsem drugače je bilo z njenim trenerjem in življenjskim sopotnikom Andreo Massijem, ki se je zapletel v sproščen pogovor z novinarji, spil nekaj kozarčkov vina, nato pa na preganjanje smučarke vendarle zapustil Slovensko hišo. Njegovo ekipo je namreč že ob dveh zjutraj po pacifiškem času čakala pot v Vancouver in nato z letalom naprej v domovino.

Novinarska konferenca Tine Maze