Foxov tek čez Kanado za ozaveščanje in zbiranje sredstev za raziskavo raka je neločljivi del kanadskega kolektivnega spomina. Foto: EPA
Foxov tek čez Kanado za ozaveščanje in zbiranje sredstev za raziskavo raka je neločljivi del kanadskega kolektivnega spomina. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze bo po Franciju Petku, Juretu Koširju, Primožu Peterki, Dejanu Koširju in Tadeji Brankovič postala šesta nosilka slovenske zastave na olimpijskih igrah. Foto: STA
Pred začetkom olimpijskih iger
Zastavo bo nosila Tina Maze

Dolgo časa je bil favorit za prižiganje bakle najboljši hokejist vseh časov Wayne Gretzky, kar je predsednik organizacijskega odbora John Furlong posredno že zanikal. Zdaj kanadski mediji sklepajo, da bo "The Great One" med zadnjimi nosilci bakle, olimpijski ogenj pa naj bi prižgala Betty Fox, mati nacionalnega kanadskega junaka Terryja Foxa.

Terry Fox je leta 1980 pritegnil pozornost celotne Kanade in zahodnega sveta, ko se je odločil, da bo pretekel Kanado od vzhodne do zahodne obale. Cilj "maratona upanja" je bilo ozaveščanje in zbiranje sredstev za raziskavo raka, saj je Terry zaradi te bolezni izgubil nogo, zato je tekel s protezo. Zaradi hitro napredujoče bolezni je moral tek prekiniti v Thunder Bayu, sredi načrtovane poti do Vancouvra. Umrl je nekaj mesecev pozneje, star 22 let, njegov pogreb pa je prenašala državna televizija. Betty Fox nadaljuje sinov boj in naj bi s prižganim ognjem simbolično sklenila "maraton upanja".


Mazejeva ponosna na novo nalogo

Ni pa skrivnost, kdo bo v nočnih sobotnih urah po slovenskem času popeljal slovensko reprezentanco na BC Stadium. Tina Maze se je zelo razveselila novice, da bo nosilka zastave: “Vesela sem in počaščena, da bom lahko na čelu kolone predstavnikov tako majhne, a uspešne športne države, kot je Slovenija."

"Samo enkrat v življenju"
“To se zgodi le enkrat v življenju in mi bo gotovo za vedno ostalo v spominu. Mislim, da je to enkraten začetek olimpijskih iger, lahko samo upam, da bo tak tudi konec. Hvala za zaupanje,” je dejala Mazejeva, ki je za zdaj še brez smukaškega treninga, je pa že v četrtek trenirala slalom: “Danes smo dve uri zaman čakale na trening, kar ni prijetno, zato nismo skrivale jeze. A dan je bil vseeno dolg, saj smo na mehki podlagi trenirale slalom. Upamo samo, da se bo vreme popravilo in da bomo vendarle kmalu opravile tudi smukaški trening. Vreme je tukaj res nepredvidljivo, a za nas ni presenečenje.”

Skromneje kot v Pekingu
Na slovesnosti na BC Placeu, zaprtem nogometnem stadionu, bo nastopilo približno 4.000 ljudi, vseh 55.000 vstopnic za ogled odprtja pa je prodanih. Predstavo avstralskega producenta Davida Atkinsa naj bi si po televizijskih sprejemnikih ogledala milijarda prebivalcev zemeljske oble. Proračun dogodka je 27 milijonov evrov. Po zagotovilih prirediteljev bo odprtje skromnejše, kot je bilo v Pekingu, kjer so si pri televizijskem prenosu pomagali celo z umetnimi ognjemeti.

Po 45 tisoč km ogenj v Vancouvru
Po 104 dneh potovanja po Kanadi je olimpijska bakla tam, kjer jo najbolj željno pričakujejo: v Vancouvru. V četrtek zvečer so nosilci bakle ogenj prinesli v olimpijsko mesto, kjer bo imela plamenica eno glavnih vlog na današnjem slavnostnem odprtju iger.

Olimpijski ogenj je bil na poti več kot sto dni in obiskal več kot tisoč mest in krajev v državi prirediteljici iger. Skupno je bila pot dolga kar 45.000 kilometrov, baklo je nosilo 12.000 ljudi, pred odločilnim dnevom pa so bakli dobrodošlico izrekli tudi v mestni hiši v Vancouvru.

Olimpijske igre v številkah
Znane pa so že nekatere številke. Na igrah bo sodelovalo natanko 2.762 tekmovalcev, kar je nov rekord na zimskih olimpijskih igrah po Torinu, kjer je nastopilo 2.508 športnic in športnikov. Najbolj številčno zastopan je hokej s 567 športniki in športnicami, sledi mu alpsko smučanje s 324 športniki in športnicami. Organizatorji pričakujejo, da si bo tekmovanja ogledalo vsaj pol milijona obiskovalcev, medtem ko bo športne dogodke spremljalo in o njih poročalo 10.000 novinarjev. Vsak dan bodo pridni kuharji v menzi v olimpijski vasi postregli z 10.000 porcijami hrane, skupno bodo naredili med igrami kar 350.000 porcij.





Pred začetkom olimpijskih iger
Zastavo bo nosila Tina Maze