V slovenskem taboru se na evropskem prvenstvu največ pričakuje od Mitje Petkovška ... Foto: EPA
V slovenskem taboru se na evropskem prvenstvu največ pričakuje od Mitje Petkovška ... Foto: EPA
Sašo Bertoncelj
... in od Saša Bertonclja. Foto: EPA
Aljaž Pegan
Aljaž Pegan zaradi okrevanja po poškodbi ne bo mogel nastopiti na prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Pred Slovenci EP v gimnastiki

Čeprav brez Aljaža Pegana, ki je poškodovan, se bo Slovenija na krilih Mitje Petkovška in Saša Bertonclja tudi letos borila za dve kolajni. Za zdaj je udeležbo na evropskem prvenstvu potrdilo blizu 300 telovadk in telovadcev iz 39 držav, med njimi bo tudi šestčlanska slovenska zasedba. Ekipa v berlinski dvorani Max-Schmeling bo nekoliko okrnjena; potem ko so se v ženskem taboru pred časom odločili, da bo namesto štirih telovadk v Berlinu slovenske barve zastopala le Adela Šajn, saj je le njej uspelo izpolniti interno normo, bo tudi moška zasedba manjša od načrtovane.

Glavni cilj sta finalna nastopa
"Sprva smo načrtovali nastope šestih telovadcev, a se je Žiga Britovšek tik pred zdajci poškodoval in bo ostal doma. Glavni cilj sta v prvi vrsti gotovo finalna nastopa Petkovška in Bertonclja, ki sta tudi kandidata za osvojitev kolajn," je dejal selektor Edi Kolar in dodal: "Po zadnjih odličnih nastopih Klavore na parterju tudi od njega pričakujemo veliko, saj je dokazal, da je konkurenčen za uvrstitev med prvih deset, morda tudi za osmerico finalistov, če mu bo vaja uspela tako, kot jo zna."

V ženski konkurenci le Šajnova
Precej manjša od načrtovane pa je tudi ženska zasedba. "Želeli smo si, da bi na evropsko prvenstvo odpotovala štiri dekleta, vendar so imele mlajše kolegice Adele Šajn veliko težav s poškodbami. Kljub temu smo jih skušali ustrezno pripraviti za nastop, a po zadnji pregledni tekmi se je izkazalo, da še niso dovolj dobro pripravljene. Medtem pa je Adela nastopila zelo dobro in pokazala, da je njena poškodba, zaradi katere je izpustila večji del lanske sezone, že preteklost, in pokazala visoko stopnjo pripravljenosti," je dejal selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.

Srečo jim je zaželel tudi Pegan
Peganu je žal, da sam ni med potniki na EP, a mu je poškodba hrbta prekrižala načrte. "Vsem želim, da bi uresničili svoje cilje in glede na rezultate Mitje in Saša sem prepričan, da bo Slovenija v Berlinu osvojila dve kolajni, tako kot smo jih na preteklih prvenstvih, ko sva odličja zbirala midva z Mitjo. Mislim, da sta oba zelo dobro pripravljena," je uvodoma dejal Pegan, ki sicer vsak dan vadi v telovadnici in pridno dela vaje za moč, a na drogu si zahtevnejših prvin še ne upa izvajati. Zdravniške preglede je opravil, a še čaka na izvide nekaterih preiskav.

Obeta se izjemna športna prireditev
Vstopnice za finalne gimnastične boje so že dalj časa razprodane, posebnost letošnjega prvenstva pa bo tudi v tem, da slovesnih podelitev odličij ne bo v dvorani, kot je to v navadi, temveč bodo prireditelji - podobno kot na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Stuttgartu - kolajne delili v središču mesta blizu slovitega Potsdamskega trga.

Slovenska delegacija na gimnastičnem EP-ju v Berlinu:

Moška športna gimnastika: Mitja Petkovšek, bradlja; Sašo Bertoncelj, konj z ročaji; Rok Klavora, parter; Alen Dimic, mnogoboj; Žiga Šilc, parter in konj z ročaji.

Ženska športna gimnastika: Adela Šajn, gred in parter.

Trenerji: Dejan Jovanovič, Edi Kolar, Silvo Marinčič, Sebastijan Piletič.

Sodniki: Marjeta Kovač, Enes Hodžič Lederer, Severin Kodrič

Maser: Jaka Kolenc

Pred Slovenci EP v gimnastiki