Podajalec Tom Brady (št. 12) je gonilna sila New Englanda, za katerega igra od leta 2000. Foto: EPA
Podajalec Tom Brady (št. 12) je gonilna sila New Englanda, za katerega igra od leta 2000. Foto: EPA
Peyton Manning
Peyton Manning je lani z naslovom popravil ugled odličnega igralca v rednem delu sezone, ki pa v končnici neprenehoma zataji. Foto: EPA

Letošnja sezona je nekaj posebnega, saj je New England v rednem delu dobil vseh 16 tekem, kar se še ni nikoli pripetilo, odkar so redni del tekmovanja razširili s 14 na 16 tekem. A sijajen uvod v sezono bo povsem zbledel, če Patrioti ne dobijo tudi vseh treh tekem v končnici in sezoni dodajo piko na i v obliki naslova. Končnica v Ligi NFL pomeni igro na vse ali nič - saj moštva igrajo na eno zmago, en sam poraz torej pomeni konec sezone.

Patrioti se zanašajo na enega najboljših podajalcev vseh časov Toma Bradyja in sprejemalca Randyja Mossa, ki sta v rednem delu dosegla rekorda v kategoriji največ podaj za "touchdown" (Brady) in ulovov žoge za zadetek (Moss).

Nov kamenček v dinastijo New Englanda
New England je z Bradyjem in legendarnim trenerjem Billom Belichickom že osvojil tri Super Bowle (2001, 2003 in 2004). Ekipa Bradyja in Belichicka sodi med ene najboljših dinastij v tem športu. Četrti naslov v osmih letih bi to samo potrdil.

Lahko Coltsi ubranijo naslov?
Strokovnjaki so si enotni, da največjo prepreko do novega naslova predstavlja Indianapolis, ki je tudi aktualni prvak. Ekipi sta se letos pomerili v rednem delu, New England je dobil tekmo v gosteh s 24:20. Prvo ime Coltsov je podajalec Peyton Manning, ki je lani z izjemnimi igrami klub popeljal do prvega naslova po 26 letih, na poti do Super Bowla pa izločil tudi Patriote.

Ta konec tedna delijo še štiri karte
Obe ekipi sta si že zagotovili nastop v polfinalu konference AFC, ki je občutno močnejša od konference NFC. Ta konec tedna je na sporedu "wild card weekend", kjer si v nekakšnem repasažu še četverica ekip skuša zagotoviti nastop v konferenčnem polfinalu. V konferenci AFC se bosta tako pomerila Pittsburgh (prvak izpred dveh let) in Jacksonville ter San Diego in Tennessee.

V konferenci NFC sta si polfinale že zagotovila Dallas in Green Bay, preostali prosti mesti pa bosta znani po dvobojih Seattle - Washington in Tampa Bay - NY Giants.

Liga NFL, končnica, wild card weekend

Konferenca AFC, sobota:
PITTSBURGH - JACKSONVILLE
Nedelja:
SAN DIEGO - TENNESSEE

V konferenčni polfinale sta že uvrščena New England in Indianapolis.

Konferenca NFC, sobota:
SEATTLE - WASHINGTON
Nedelja:
TAMPA BAY - NY GIANTS

V konferenčni polfinale sta že uvrščena Dallas in Green Bay.

S. J.