Iztok Čop ne razume zakaj zavrnitev ideje, saj gre le za eno samo tekmo. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Čop ne razume zakaj zavrnitev ideje, saj gre le za eno samo tekmo. Foto: MMC RTV SLO
Ob podiranju stolpa (iz desne proti levi): Boris Malej, dr. Peter Fajfar, Janez Benčina, dr. Denis Žvegelj, Tim Farčnik
Denis Žvegelj (drugi z leve) je bil dolgo partner Iztoka Čopa (bron v Barceloni 1992), tokrat pa kot predsednik VZS-ja njegovi želji ne more ugoditi. Foto: Črt Slavec

Žvegelj je v sporočilu za javnost zapisal, da je VZS uradno pobudo za skupni nastop dobila v petek in da je bil čas, ki je bil na voljo, prekratek za drugačno rešitev. "Tekmovalni odbor VZS se je na mojo prošnjo o pobudi opredelil z ugotovitvijo, da bi nameravani nastop Iztoka Čopa za norveško veslaško zvezo pomenil kršenje 35. člena Pravilnika o registracijah in prestopih veslačev tekmovalcev, saj bi zaradi prestopa v tuj klub Iztoku Čopu moralo najprej prenehati članstvo v matičnem klubu, obenem pa bi moral za takšen prestop imeti predhodno soglasje izvršnega odbora VZS," je med drugim zapisal Žvegelj.

Proti prestopu tudi selektor Janša
Pobudi je nasprotoval tudi selektor slovenske državne reprezentance Miloš Janša, ki ostaja pri že podanih stališčih, in sicer predvideva nastop Iztoka Čopa v enojcu oz. v dvojnem dvojcu skupaj z Janezom Zupanom.

"Kot predsednik VZS moram zato v danih okoliščinah soglasje, za katero nas je zaprosil naš najboljši veslač, žal zavrniti," je še zapisal Žvegelj in dodal, da VZS v tem predolimpijskem obdobju in si v obdobju, ko bo Bled gostili svetovno veslaško prvenstvo, pospešeno vključuje mlajše člane v elitne posadke, da bi razširila krog slovenskih favoritov za visoke uvrstitve in medalje.

"Norvežan" ali promotor Slovenije?
Žvegelj je ob tem opozoril tudi, da je VZS financiran predvsem iz državnih virov in zato še bolj zavezana, da deluje na ustrezen način, da s svojimi nastopi promovira Republiko Slovenijo doma in v tujini, kar je prav tako razlog, da naj Iztok Čop kot eden največjih promotorjev slovenskega veslanja in slovenskega športa ne bi nastopal za drugo državo.

"Tufte je želel nastopiti za Slovenijo"
Hitro se je na odločitev zveze odzval tudi Iztok Čop, ki je trenutno na treningu na Norveškem ter zvezi očital kopico sprenevedanj. "Željo so poznali že pred prvomajsko regato," je dejal Čop.

"Kar nočejo povedati je, da se o vsem tem ne pogovarjamo tri dni, ampak da sem to naznanil že pred regato in da je bila najina ideja ves čas, da nastopava za Slovenijo. Tufte je bil pripravljen nastopiti za Slovenijo, a je z naše strani prišel absolutni ne. Ker nisem odnehal, so zdaj obrnili ploščo," meni Čop, ki upa, da bo kljub vsem zapletom lahko tekmoval za omenjeno skandinavsko kraljevino.

"Kolikor je meni znano, so naju Norvežani prijavili. Pri njih ne vidijo težav, ideja jim je simpatična in ne ruši ničesar, saj gre le za eno tekmo in ne vidijo nobenih ovir, tudi če bi nastopila za Slovenijo," je trikratni osvajalec olimpijskih medalj obrazložil norveški pogled na primer Čop-Tufte.

Čop ne bo nastopil na letošnjem SP-ju
Najboljši slovenski veslač vseh časov, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, trdi, da je v dopisu VZS cela vrsta sprenevedanj in polresnic. "Selektor Miloš Janša že od 20. marca ve, da bom imel letos aktiven odmor in da ne nameravam nastopiti na SP-ju."