Valjavec si želi vrniti v slovenski klub, a ne verjame, da se bo to zgodilo. Kje bo nadaljeval kariero potem, ko mu letos poteče pogodba z AG2r La Mondiale, še ne ve. Foto: MMC RTV SLO
Valjavec si želi vrniti v slovenski klub, a ne verjame, da se bo to zgodilo. Kje bo nadaljeval kariero potem, ko mu letos poteče pogodba z AG2r La Mondiale, še ne ve. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Valjavec
Eden najboljših slovenskih kolesarjev bo Tour izpustil, da si bo odpočil in pripravil na Vuelto. Foto: Reuters
Valjavec v Švico, na Touru ga ne bo

Valjavčeva francoska ekipa AG2r La Mondiale želi nastopiti na Dirki po Švici, ki se bo začela čez 10 dni. Nastop na julijskem Touru bi bil za devetouvrščenega na letošnjem Giru prenaporen, zato ga je odpovedal. Klub mu je dovolil, da julija lahko odide na počitnice.

"Francozi so želeli, da bi nastopil na dirki po Švici in dirki po Franciji, a to je enostavno nemogoče. Potrebujem nekaj počitka in tudi trening, da bom lahko uspešno nastopil na septembrski Vuelti, če pa bom v Španiji konkurenčen, pa tudi na svetovnem prvenstvu v Švici," je na novinarski konferenci razkril načrte. "Vuelta mi pomeni velik izziv, saj izmed večjih dirk le na njej še nisem bil med deseterico. Tudi tam bom startal na skupno razvrstitev, čeprav je tudi res, da si na največjih dirkah želim etapne zmage. Toda dokler bom v igri za visoko skupno uvrstitev, je misel o njej odrinjena. Tekmoval bom še največ dve leti, upam, da se bom vendarle veselil tudi kakšne etapne zmage," je še dodal.

Obsežen intervju s Tadejem Valjavcem si boste lahko prebrali jutri.

Dirka po Švici je za Valjavca najljubša dirka, na njej se je že izkazal, vrh pa želi krojiti tudi letos. "V formi sem, telesna moč ni vprašljiva, težko pa se bo psihološko pripraviti. Po takem uspehu si nekako prazen, za konkurente, ki bodo večinoma sveži in bodo dirko vzeli kot pripravo na Tour, pa to ne velja. Potrudil se bom po najboljših močeh, od mene ekipa pričakuje veliko."

Poleg sebe ne mara nergačev
Edino obžalovanje, ki ga ima v zvezi z letošnjo Dirko po Italiji, je povezano s kronometrom, ki bi lahko njegovo uvrstitev še izboljšal za kakšno mesto. "V kronometru nismo bili dobri, toda vseeno sem z moštvenimi kolegi zadovoljen. Storili so tisto, kar so morali. Zalagali so me s hrano in pijačo, na začetku vzponov pa sem hitro ostal sam, a moram reči, da mi to povsem ustreza. Poleg sebe ne maram imeti nergačev. Zavedam se svojih izkušenj, da znam priti v cilj tudi brez moštvene pomoči. Ustreza mi svoj ritem in lahko rečem, da me je to tudi popeljalo do uspeha. Če bi se zaganjal, ne bi zmogel tega, kar sem storil. Tudi posamična kronometra sta mi uspela, čeprav bi bil v drugem najbrž še hitrejši, če bi bil boljši Bruseghin, s katerim sem se boril za deveto mesto," meni Valjavec.

Nekdanji kolesar Save se je pritožil nad ritmom glavnine. "Praktično v vseh etapah je šlo na nož, prisotna je bila velika živčnost. Pobegi večinoma niso bili pravi, tako da se je ubežnike lovilo s hudim ritmom. To se je po začetnih etapah, ki sta jih dobivali le ekipi LPR Brakes in Columbia High Road, le še stopnjevalo. Vendar je vse to meni ustrezalo, saj sem boljši, ko sem povsem izčrpan. Še vedno pa mislim, da je traso Gira sestavljal amater. Res je, da je bila spektakel, toda za nas ni bilo niti malo počitka. Tudi zaradi neznosne vročine. Takšno je mnenje vseh kolesarjev. Tudi glavnega zvezdnika dirke Armstronga, ki je bil letos bolj dosegljiv kot pred časom pred začasno upokojitvijo."

T. V.

Valjavec v Švico, na Touru ga ne bo